Vår historie

Historien om Solberg & Hansen begynner i en kolonialforretning i Oslo året 1879. Et skjebnebestemt møte mellom to kaffetørste herrer, Carl Solberg og Fritjof Hansen, la grunnlaget for at en av Norges mest kunnskapstørste bedrifter så dagens lys.

Solberg & Hansens historie

Visste du at Solberg & Hansen er en pioner i norsk og internasjonal kaffebransje?

1879

ET SKJEBNEBESTEMT MØTE

Carl Solberg fra Østre Toten reiste til Christiania for å jobbe hos kjøpmann Bernt J. Olsen. Her møtte Carl en annen mann som delte hans interesse for god kaffe og lønnsom handelsvirksomhet.

Carl Solberg og Fritjof Hansen stiftet Solberg & Hansen i 1879, midt i en eksplosiv vekstperiode for norsk kaffeimport.

1913

fast leverandør til fru stockfleth

Da fru Astri Stockfleth overtok driften av Den danske kaffeforening valgte hun Solberg & Hansen som kaffeleverandør. Fru Stockfleth drev forretning til å bli Oslos ledende spesialforretning for kaffe og te i 1930-årene. Da skiftet også forretning navn til Astri Stockfleth. I dag kjent som Stockfleths.

Fru Stockfleth leide ut leiligheter til de såkalte «kaffedamene», enslige kvinner som arbeidet i hennes filialer.

1934

IMPORT OG SALG AV TE

Solberg & Hansen ekspanderer og begynner med import og salg av te. I dag består vårt te-sortiment av over 100 ulike teer.

1966

Nytt brenneri på ryen

Sammen med Nicolaisens Elektriske Kaffebrænderi AS flyttet Solberg & Hansen til et nybygg på Ryen i Oslo. Solberg & Hansen fikk den gang 3. etasje som sitt brenneri og hovedkontor. Her holder vi fortsatt til, men nå fyller Solberg & Hansen hele bygget.

Enebakkveien 125, september 1965.
1974

Ordet «spesialkaffe» ble brukt for første gang

Erna Knudsen ble født i Bodø i 1921. 53 år senere endret hun hele kaffeindustrien med bare ett ord. I 1974 ble Erna intervjuet av Tea & Coffee Trade Journal, og det var under dette intervjuet at hun berømt introduserte begrepet «spesialkaffe» for å beskrive kvalitetskaffen hun solgte.

For å drive frem spesialkaffe-bevegelsen, støttet Erna blant annet grunnleggelsen av en ny kaffeorganisasjon.

1990

kaffebarkulturen vokser frem i oslo

Etter et tiår preget av dårlige tider i kaffebransjen, så kom kaffebarene til Norge. Da var daværende eier av Solberg & Hansen, Trygve Klingenberg, tidlig ute.

Mange snakket godt om kaffe fra Solberg & Hansen og nettopp derfor kom både den aller første kaffebaren i Østbanehallen, men også flere andre etterfølgere til Solberg & Hansen for å kjøpe ferskbrent kaffe.

1998

SPECIALTY COFFEE ASSOCIATION EUROPE

Specialty Coffee Association Europe (SCAE) opprettes og Solberg & Hansen var da og er fortsatt en stor bidragsyter til organisasjonen.

Solberg & Hansen ble det første livstidsmedlemmet i juni 1998.

1999

CUP OF EXCELLENCE

Cup of Excellence (CoE) opprettes og Solberg & Hansen deltar og vinner flere av de første auksjonene.

Diplom fra en av de første auksjonene vi vant i Cup of Excellence Brazil i 1999.

2000

world barista championship

Sammen med Specialty Coffee Association Europe starter Solberg & Hansen World Barista Championship.

Det første verdensmesterskapet holdes i Monte Carlo i Monaco samme år. Norske Robert W. Thoresen vant med espressoblandingen «Half & Half» fra Solberg & Hansen.

Første verdensmester i baristakunst,
Robert W. Thoresen.

2007

NORDIC ROASTER

Solberg & Hansen starter konkurransen Nordic Roaster. En konkurranse laget for å fremme ned nordiske lyse, brennestilen. Konkurransen ble avholdt hvert år frem til 2019. I 2023 ble en ny konkurranse kalt Nordics Best Roaster startet, med samme premiss.

Kaffebrenner Audun jubler etter at Solberg & Hansen har blitt utnevnt som vinner av Nordic Roaster 2012.

2010

FØRSTE FERDIGPAKKEDE POSER à 250 G

Vi ser behovet for 250 grams poser, egnet som direktesalg til forbruker. Frem til nå har vi kun solgt kaffe i 1 kg og 2,5 kg, og våre forhandlere har pakket kaffen i mindre poser i egen butikk.

Dette var de første forbrukerposene.

2012

ÅPNER KONSEPTBUTIKK I MATHALLEN

12. oktober 2012 åpner Solberg & Hansens konseptbutikk i Mathallen Oslo. Med kun ren espresso og håndbrygg på menyen. I dag er vår konseptbutikk fremdeles spesialisert på håndbrygg, men du får nå også full espressomeny med melk, om du ønsker det.

2020

Ny og mer bærekraftig profil

Med forsterket fokus på bærekraft ser vi behovet for en ny profil og mer resirkulerbare materialer i vår emballasje.

Våre nye kaffeposer med nye farger, ny logo og nye etiketter.