Filterkaffens bitre lillebror ble oppfunnet for å forkorte lunsjpausen til italienske fabrikkarbeidere på starten av 1900-tallet. Et snaut århundre senere skulle den bli allemannseie som innslag i store og små melkedrikker med italiensk- og spanskinspirerte navn.

Dobbelt så mye koffein

Espresso lages ved å presse varmt vann gjennom finmalt kaffe under høyt trykk. Kaffen er pakket i et metallfilter – med en dosering på omtrent syv gram kaffe for en enkel espresso. Vannet skal holde rundt 95 grader mens maskinen helst må kunne skape et trykk på ni bar. Denne bryggemetoden gjør at det blir omtrent fire ganger så mange oppløste tørrstoffer i espresso enn i vanlig filterbrygget kaffe. Derfor er konsentrasjonen av koffein 2,3 ganger høyere i espresso enn filterkaffe. I en enkel espresso, som inneholder ca. 30 ml kaffe, er koffeininnholdet til gjengjeld én tredjedel av innholdet i en "vanlig" kaffekopp,

"(...) fire ganger så mange oppløste tørrstoffer i espresso enn i vanlig filterbrygget kaffe. Derfor er konsentrasjonen av koffein 2,3 ganger høyere i espresso enn filterkaffe."

For å korte ned kaffepausene

Motivert av tanken på effektive arbeidstakere fant fabrikkeieren Luigi Bezzera opp bryggemetoden espresso i 1901. Maskinen var den første  som var konstruert slik at damp ikke kom i kontakt med kaffen, men kun presset vann gjennom metallfilteret. Bezzeras patent ble i 1905 kjøpt av Desiderio Pavoni, som mente at bitterheten i dampbrygget kaffe kunne dempes. Han eksperimenterte med vanntemperaturer og trykknivå og kom fram til at den beste espressosmaken skapes med et trykk rundt ni bar og temperatur omkring 90 grader.

Mørkere brenning

I koppen kjennetegnes espresso av kraftig kaffesmak, intens bitterhet og aroma. Fordi kaffen er brygget under høyt trykk dannes det et tynt lag lyst skum på toppen, som kalles “crema”. Det er en vanlig oppfatning at espresso er laget på en egen type kaffe, men det er kun bryggemetoden som definerer hva du har i koppen. Som regel lages espresso likevel på kaffe som er vesentlig mørkere brent enn den man har i kaffetrakteren eller på presskannen.

I Italia er kaffen gjerne så mørk at overflaten er blitt glatt og oljete i prosessen, men i Norge brennes espresso som regel litt lysere enn dette. Solberg & Hansen, som er landets største espressoleverandør, er opptatt av at kaffebrenningen skal bidra til å fremheve smakene i kafferåvaren. Dette stiller høyere krav til kvalitet – fordi brenneprosessen ikke maskerer råvaresmakene som i de aller mørkeste variantene. Derfor er Solberg & Hansens mørkeste espresso, “Italienskbrent”, også en del lysere brent enn hva du ville blitt servert på en italiensk gatekafé.

"I Italia er kaffen gjerne så mørk at overflaten er blitt glatt og oljete i prosessen, men i Norge brennes espresso som regel litt lysere enn dette."

Allemannseie

Jobbkaffe fra Solberg & Hansen

Verdens første kommersielle espressomaskin ble produsert av merket Gaggia i 1946. Dette var den første som trykkpresset vann gjennom kaffe med et stabilt og godt resultat - samtidig som den var enkel å bruke og priset på et nivå kaféeiere hadde råd til. Noen tiår senere skulle dørene til en liten kaffebar i Seattle åpnes for første gang. Resten er historie og i dag er kaffebarer et selvfølgelig innslag på gatehjørner i små og store byer over hele verden.

Da kaffebarbølgen nådde Norge på 90-tallet var det Solberg & Hansen som supplerte landets nyåpninger med nybrente kaffebønner. I dag er espressoblandingene "Franskbrent", "Italienskbrent" og "Half and Half" godt innarbeidede begreper i norsk kaffebarvokabular. Ikke minst fordi de er innhold i tusenvis av espressobaserte drikker som hver dag serveres på kaffebarer og kaféer i hele landet.

Kaffebarmenyen

I sin reneste form serveres espresso som “enkel” eller “dobbel” der kaffemengden øker proporsjonalt med vannmengden. En typisk, norsk kaffebarmeny er gjerne preget av navn med sydeuropiske opprinnelse, men drikkene er nærmest beslektet de du finner på amerikanske kaffebarer.

Cappuccino er en velkjent klassiker og en espressobasert melkedrikk inndelt i tredjedeler. Den består av én tredjedel espresso, én tredjedel steamet melk og én tredjedel melkeskum.

Macchiato er en espresso med litt melkeskum som serveres i en liten kopp. Den lages ved å jobbe fram tykt melkeskum som skyves over en dobbel eller enkel espresso. På den måten får man en hvit flekk i den brune kaffeoverflaten.

Cortado er en espressobasert drikk som serveres med steamet melk i et mellomstort glass eller en mellomstor kopp. Melken helles rolig over espressoen, slik at kun cremaen (det lyse skummet øverst i espressoen) blir synlig i overflaten.

Latté betyr melk og består av espresso med mange deler steamet melk. Drikken serveres gjerne i store glass med et tykt skumlag på toppen.

Mocca er et vanlig innslag i norske kaffebarer og er gjerne varianter av Latté der sjokolade tilsettes espressoen før melken helles over.

Americano består av en enkel eller dobbel espresso med spedd ut med varmt vann. Drikken serveres i en vanlig kaffekopp og smaker som tynnere espresso.