Dr. Jorge Vides Molina var legen som drømte om å bli kaffebonde – og tok med seg sitt samfunnsengasjement til gården. I 1980 åpnet han en barneskole blant kaffetrærne, som i dag lever videre gjennom Vides' barn og barnebarn. Årets julefortelling er skrevet mellom Guatemalas grønnkledde fjellsider, hvor tre generasjoner har bygget sin familiebedrift på kjærlighet til lokalsamfunnet og lidenskap for kaffe.

Generasjoner med gavmildhet

Det er ingen tilfeldighet at de beste kafferåvarene kommer fra gårder som også tar føringen når det kommer til sosialt ansvar, miljø og bærekraft. Hvert år løfter vi fram et samarbeid bygget på disse verdiene gjennom den alternative julekaffen "En julefortelling". I år blir du kjent med de fantastiske menneskene bak La Bolsa i Guatemala, hvor Dr. Jorge Vides Molina plantet sine første kaffefrø for snart 60 år siden.

- Min far, Jorge Vides, bodde og jobbet hele sitt liv som lege her i Huehuetenango. I 1956 fulgte han drømmen og kjøpte denne gården, forteller Maria Elena Vides, som i dag driver La Bolsa sammen med sin sønn, Renardo Ovalle

Dr. Jorge Vides Molina var så respektert for sitt arbeid at det regionale sykehuset han jobbet ved i dag bærer hans navn. I mange år arbeidet han parallelt som lege og kaffebonde, med et like sterkt engasjement for begge oppgavene. I 1980 åpnet han en skole på gården, som har gitt et tilbud til barna i lokalsamfunnet i snart 40 år. Skolen er et av mange sosiale tiltak som lever videre på La Bolsa den dag i dag – ledet av datteren Maria Elena Vides og barnebarnet Renardo Ovalle.

– I 1958 plantet min bestefar sine første kaffetrær her på La Bolsa. Den første avlingen var ikke større enn 50 kilo kaffebønner. På denne tiden fantes det knapt kaffeproduksjon i området, og det var ingen som ante noe om det fantastiske potensialet Huehuetenango hadde som kafferegion, forteller Renardo Ovalle.

Prisbelønt familie

Kaffe: Frøplanter

Selv om det startet beskjedent hadde dr. Vides like høye ambisjoner for smak og kaffekvalitet som i yrkeskarrieren for øvrig. I 1984 ble han belønnet med tittelen «Outstanding Coffee Grower» av Anacafé i Guatemala.

 

– I 2001 begynte min mor og jeg, som tredje generasjon på denne gården, å dyrke og foredle kaffe – akkurat som min bestefar gjorde det. Året etter deltok vi i Cup of Excellence der vi ble nummer to. Dette var en enorm motivasjon for oss og gjorde at vi kunne etablere langsiktige relasjoner med kvalitetsbevisste kaffebrennerier. Dette har vært svært viktig for vår mulighet til å bidra i lokalsamfunnet, fastslår Renardo.

 

La Bolsa School er bygget på gården og underviser i dag 42 barn fra lokalsamfunnet. Mange av elevene er barn av arbeiderne på gården. La Bolsa bidrar blant annet med næringsrik mat, skolesaker og en rekke sosiale aktiviteter og programmer for store og små i Huehuetenango.

Verdiene i veggene

"Vår drøm er at dette kan bidra til å endre måten man ser på kaffedyrking og hvilken rolle denne kulturen skal ha - både i verden og i våre lokalsamfunn"

Renardo de Ovalle

Parallelt lever dr. Molinas samfunnsengasjement og nestekjærlighet videre gjennom arbeidet til Maria Elena og Renardo. Disse verdiene sitter i veggene på La Bolsa og gjenspeiles i en rekke sosiale tiltak som kommer hele lokalsamfunnet til gode. Skolen som ble åpnet i 1980 er i dag supplert med barnehage, ungdomsseminarer, medisiner, helsesøster, hygieneprogrammer og førstehjelpskurs. På den måten har familien også bygget La Bolsa som en arbeidsplass fylt med gjensidig tillit og respekt.

- Bak hver kopp vi produserer ligger arbeidet til en gruppe entusiastiske mennesker, folk som er lidenskapelig opptatt av det de driver med. Det gjenspeiles i hvordan vi jobber med kafferåvaren, naturen rundt oss og menneskene i lokalsamfunnet. Vår drøm er at dette kan bidra til å endre måten man ser på kaffedyrking og hvilken rolle denne kulturen skal ha - både i verden og i våre lokalsamfunn

En julefortelling fra La Bolsa

Årets julefortelling er skrevet mellom Guatemalas grønnkledde fjellsider, hvor kaffegården La Bolsa feirer sitt 60-årsjubileum. Her har tre generasjoner bygget sin familiebedrift på kjærlighet til lokalsamfunnet og lidenskap for kaffe. La Bolsa smaker friskt av rips og kirsebær med en underliggende floral tone. Dette er en delikat og fløyelsmyk julekaffe med saftig avslutning.