Iskaffe kan være veldig enkelt eller gjøres mer avansert - det er opp til deg. De fleste drikkene trenger ikke inneholde mer enn 2-3 ingredienser. Du kommer langt med en shaker, isbiter, din favorittkaffe, melk og eventuelt sukker. Vil du sette din egen signatur på drikkene kan du prøve deg frem med ønskede smakstilsetninger, ulike bryggemetoder og kaffetyper. Smak deg frem og kjøl deg ned med din favorittiskaffe i sommer.

Håndbrygget svart iskaffe

Håndbrygget iskaffe tar utgangspunkt i oppskriften du bruker til vanlig, men du bytter ut en del av vannet med isbiter.

Med utgangspunkt i et lite Kalitabrygg (250 g) blir oppskriften slik:

  • 15 g kaffe
  • 100 g isbiter
  • 150 g vann (100°)

Fukt filteret i filterholderen og hell bort overflødig vann. Ha i kaffen.

Fyll kannen med 100 g isbiter. Det viktige når man lager iskaffe er å kjøle ned kaffen med en gang, derfor brygges den direkte over is istedet for å tilsette isen etterpå.

Brygg håndbrygget som normalt, men hold gjerne en litt lavere vannstand enn hva du pleier. Hell opp til 150 g vann (100°).

Server gjerne det ferdige brygget over nye isbiter da isen i kannen gjerne har smeltet bort ved endt bryggetid.

Tips: afrikansk kaffe egner seg godt som svart iskaffe da den gjerne er litt frisk og fruktig. Prøv for eksempel årets Sommerkaffe fra Kenya. Håndbrygget iskaffe smaker nydelig ren, men du kan tilsette litt sukker eller for eksempel revet skall av sitrusfrukter som smakstilsetning om du ønsker det.

håndbrygg, iskaffe, kalita, solberg og hansen

Svart iskaffe brygget i kanne

Svart iskaffe er mange kaffeentusiasters sommerfavoritt og kan lett brygges i større mengder, perfekt til servering.

Dette trenger du til standard kanne (1,8 dl):

  • 130 g filtermalt kaffe
  • 1,2 l vann
  • 30 g sukker
  • 600 g isbiter

Dette trenger du til stor kanne (2,8 l):

  • 220 g filtermalt kaffe
  • 1,8 l vann
  • 50 g sukker
  • 1 kg isbiter

Utstyr:

  • Kaffetrakter
  • Kaffefilter
  • Kaffekanne (1,8 l eller 2,8 l)

 

Så enkelt gjør du det: fyll serveringskannen med isbiter og hell nykvernet kaffe og sukker i filteret før du setter på trakteren.

Shakerato - ristet espresso over isbiter

Shakerato er i all sin enkelhet noe av det beste, friskeste og mest oppkvikkende man kan få servert en fin sommerdag.

Du trenger:

  • dobbel espresso
  • 1-2 cl sukkerlake eller 1/2-1 teskje hvitt sukker  (smak deg frem til hvor søt du vil ha den)
  • isbiter (til shaker og i glass)

Lag en dobbel espresso. Hell over isbiter i en shaker sammen med sukker. Bruker du løst sukker rører du dette inn i espressoen rett etter brygging før du heller kaffen over isbitene. Bruker du sukkerlake har du den over isbitene før espressoen.

Rist godt og sil innholdet over et glass med nye isbiter. Server og drikk umiddelbart.

Tips: prøv deg frem til ønsket mengde sukker. For en annerledes opplevelse kan du også riste frosne bær og espresso sammen i en shaker. Om du ønsker å ta shakeratoen videre til en kremet espressodrink kan du for eksempel tilsette kanel- eller karamellsirup i shakeren og toppe glasset med litt kremfløte rett før servering.

Espresso + vanilje-is = affogato

Affogato betyr “druknet” på italiensk og er en kaffebasert italiensk dessert. Den er like enkel å lage som den er tilfredsstillende å spise. Affogato er en klassiker som med sin iskalde eleganse er en brilliant avslutning på et måltid.

Du trenger:

  • god vanilje-is
  • dobbel espresso

Hell en dobbel espresso over en til to kuler vanilje-is i ønsket glass/kopp. Finn frem en teskje og nyt.

Tips: denne smaker nydelig slik den er. Men om du ønsker å tilsette noe er pisket krem, revet sjokolade, revet sitrusskall, lakris eller karamell gode alternativer. Et godt tips er å holde det enkelt, slik at isen ikke drukner i noe annet enn den deilige espressoen og at smakene forblir rene. Prøv gjerne vår italienskbrente espresso i denne.

Espresso & Tonic, en perlende kaffedrikk

Espresso & Tonic er en leskende kaffedrikk og en sofistikert tørsteslukker. Enkel å lage er den også.

Du trenger:

  • en dobbel espresso
  • 1-2 cl sukkerlake eller 1/2-1 teskje hvitt sukker (kan sløyfes)
  • isbiter
  • tonic-vann

Hell en dobbel espresso i en shaker sammen med sukker (kan sløyfes). Rist godt. Sil over i et glass fylt med nye isbiter. Topp med din favoritt innen tonic-vann. Smak deg frem til du åpner ønsket blandingsforhold. Du kan også servere glasset med flasken ved siden av og la gjestene fylle opp glasset etter smak.

Tips: årets Sommerespresso anbefales i en Espresso & Tonic da den er ekstra sommerfrisk og fruktig.

Islatte - en populær iskaffefavoritt

Islatte er en populær kaffeklassiker som kan lages på flere måter. Du kan helle espresso og melk rett i et glass med isbiter, eller du kan bruke en shaker. Du kan også kjøre den i blenderen med isbiter for en mer kremet islatte.

Her får du vår enkleste oppskrift.

Du trenger:

  • enkel eller dobbel espresso
  • ønsket type melk
  • isbiter
  • evt. sukkerlake eller hvitt/brunt sukker

Hell ønsket mengde espresso i et glass fylt med isbiter. Topp med den mengden melk du ønsker. Bruker du sukker rører du dette ut i espressoen først. Bruker du shaker heller du espressoen og sukker i en shaker fylt med is og rister godt, før du siler over et glass med nye isbiter og topper med melk.

Tips: bruk havremelk istedenfor vanlig melk. Den er litt søtere på smak. Du kan selv bestemme hvor mye melk du ønsker og hva du ønsker av tilsetninger. Istedenfor sukker kan du også bruke forskjellige siruper for smak, eller du kan tilsette sjokolade for en mocca-variant.