I løpet av et knapt tiår har et knippe ildsjeler fylt Tønsbergs sjarmerende gater med lokale smaker og levende møteplasser. Det er lett å forstå når man møter menneskene bak bakerovnene og bajonettene

Marit fra Bare Barista Tønsberg

"Vi startet i 2009 og siden den gangen har vi vært med på det meste. Vi bare sier "ja", og så gjør vi det. Gjerne sammen med andre som driver med det de engasjerer seg for. På den måten kan byen blomstre, ved at vi bygger hverandre opp gjennom godt samarbeid"

Marit Due Akerholt

Ikke bare barista

Iskaffe Bare Barista

Det ble ganske sent da Marit arrangerte moteshow i bakgården dagen i forveien, men det påvirker ikke tempoet til den travle kaffebareieren. Jeg går aldri den samme ruten tilbake som jeg brukte på veien til, forteller hun mens raske skritt tar oss mot nyåpningen på Haugar kafé. Nye veier skyr hun aldri i livet heller. Gjerne på impuls, så lenge det er gøy å gjøre. Når hun ikke kjører sin mobile kaffebar på tre hjul til bedrifter, arrangerer selskaper med catering eller er med på alt fra festivaler til bryllupsmesser, så driver hun kaffebarkjeden Bare Barista. Men det var ikke en selvfølge at det skulle bli slik.

- Jeg hadde alltid hatt lyst, men det er noe med å gjøre det, fortsetter Marit i samme fart over asfalten. I år fikk den første Bare Baristaen i Øvre Langgate selskap av to nye, på Haugar kunstmuseum og jernbanen. Når Marit kommer med toget fra hjemmet sitt i Holmestrand må hun helst innom alle i løpet av dagen.

Spennende prosess

Vi er kaffebar. Det er kaffe som står i sentrum. Men alt vi tilbyr, skal jaggu være godt. Derfor lager vi bake- og konditorvarer selv. Jeg vil vite hvor ting kommer fra og lage det fra bunnen. Det har jeg med meg fra tiden som blyglassmestersvenn, at jeg synes hele prosessen er spennende. Glasset og kaffebønnene som endrer karakter i møtet med varmen. Med innstillingen om at alle kan dra nytte av hverandre, og dra nytte av hverandres kompetanse, kan vi dra byen sammen og bygge den lokale tilhørigheten.

"Selve byen er bygget langs strandkanten, og har en rekke skuter for folk som kommer inn. Det er svært mange folk i byen, særlig om sommeren når det kommer skip seilende fra alle slags land"

Den danske korsfarerens beskrivelse av sommerbyen Tønsberg treffer like godt som i 1191, men i dag er sjø- og bryggeliv beriket med duftene av håndlaget bakst og nybrygget kaffe.

Før var Tønsberg kjent for brygga, men nå har også selve byen blitt et sted folk føler seg hjemme i. De som flytter tilbake til Tønsberg  synes det er fint at det er etablert en kultur for å bruke byen, slik de er blitt vant til i andre byer. De siste ti årene har antall steder som satser på lokale råvarer og god kaffe eksplodert. Det har veldig mye å si – at vi er blitt glade i sentrum. Det er det som er kaféens rolle, forteller Kjersti With.

Det måtte en politibetjent til for å fylle gågatene i Tønsberg med duften av nybakt brød laget på lokale råvarer. Siden Kjersti With la det første brettet i steinovnen i 2o11, har bakeriet og kaffebaren “Brød og kaffe” i Storgate fått selskap av to nye filialer, “Bakst og kaffe” som nabo til sykehuset og “Bok og kaffe” på Biblioteket. Til høsten flytter hun bakerovnene til Tollbugaten, hvor det blir en fusjon av bakeri og samfunnshus. Med så mange brød i ilden er nok ingredienser fra politiyrket, som handlekraft, struktur og gjennomføringsevne, nyttige å ha med seg.

Nye møteplasser

- Tollbugaten skal være et hus for alle i Tønsberg. Her skal det være bakeri og kafé, men også kontorer, grupperom og en arena for samlinger og seminarer. Med konserter, kafé og møteplasser, litt inspirert av Mesh i Oslo, forteller With.
Selv om den drevne bakerigründeren er opptatt av møteplassene i byen, er hun ikke fremmed for nye muligheter i en av landet vakreste skjærgårder.

"Landhandleriet er en liten plett av en idyll ved gjestehavnen på Tjøme"

Kjersti With

Her blir det nybakte bakevarer levert rett til båtene i sommer. Vi går og tar bestillingen på brygga, så du behøver ikke en gang å gå i land før frokosten er servert, forteller With.

 

Pågangsmot ved brygga

Nesten nede ved brygga i Tønsberg, i store og hjemmekoselige lokaler, ligger Abraham kaffebar. Bak en gyldengul La Marzocco, den legendariske espressomaskinen fra Italia, står Linn Andrea Solberg. 21 år gammel åpnet hun sin kaffebar i lokalene tilknyttet kinoen i Tønsberg i 2014. Ganske ung for å drive kaffebar vil mange kanskje påstå, men for Linn var det et veloverveid valg – hun hadde drømt om det i ti år allerede. Og for den driftige kaffebareieren var det aldri noe alternativ til å åpne i Tønsberg, med alle kvalitetene hjembyen og skjærgården rundt kan by på.

Gammel klassiker i ny drakt

Ann-Christin Løvdal flyttet fra Bærum til Nøtterøy nettopp for å komme nærmere båtlivet, sjøen og skjærgården utenfor Tønsberg. Samtidig tok hun over en gammel klassiker, Kaffespesialen på Torvet, som har forsynt innbyggerne med nybrent kaffe i over 30 år. Det siste året er gått med til å forvandle butikken som nå er omdøpt til "Kaffedamen", men utvalget og servicen som har gjort den til byens spesialbutikk består. - Her skal gamle og nye kunder ennå få tak i sine kaffefavoritter, med gode råd og veiledning på kjøpet. Samtidig har vi fornyet en del av sortimentet med økologisk sjokolade og spennende tilbehør, for ikke å glemme softismaskin med servering ut mot torget, forteller Løvdal engasjert. Den kan komme godt med når lokalbefolkning, hyttefolk og turister skal nyte Torvet i sommerdrakt.

Sommerdrikker fra Tønsberg

Iste Tyrkisk eple

Tyrkisk eple - en fruktig og leskende iste med nydelig farge og en ren smak av søte epler.

- 35 gram te
- 30 gram sukker
- 6 desiliter vann
- 400 gram isbiter

Fyll en presskanne med te og sukker. Hell på nykokt vann og la det trekke i syv minutter før stempelet presses ned. Tilsett isbitene og rør rundt til de smelter. Serveres i glass fylt med isbiter.

Jordbær og Kiwi

- 1 liter vann
- 20 gram Jordbær & Kiwi (fruktte)
- 2 lime
- 1 desiliter sukker

Kok opp vannet, hell over alle ingrediensene og la blandingen stå til neste dag. Serveres i glass fylt med isbiter.