Du har garantert sett de hvis du har vært på en kaffebar tidlig en lørdag- eller søndagsmorgen. Syklister med glatte legger og lynraske sykler. Hvorfor er kaffe og sykkel en så god match?

Noen ganger henger ting sammen uten at man helt klarer å forklare hvorfor. På samme måte som en fotballsupporter nikker anerkjennende når han ser en likesinnet, møtes ofte syklister over en kaffekopp. Men ikke tro at du kan bestille hva som helst for å gli inn i miljøet. Her er det både skrevne og uskrevne regler man må ta hensyn til.

Kim Gerhardsen ble for alvor bitt av sykkelbasillen for noen år siden. Nå brukes mesteparten av fritiden på sykkelsetet.

– Vi starter ofte sykkelturen på en kaffebar. Da bestiller vi gjerne en espresso. Det er sosialt og det får i gang kroppen før vi legger ut på tur.

Det er lett å bli avslørt om man er en ”ekte” syklist eller ikke. Det er for eksempel ikke i tråd med etikette hvis man går inn uten å ta av seg hjelmen. Den skal enten henges foran på styret eller legges pent på bordet. Sykkellue er derimot lov, den skal være av rett merke og matche sykkeltøyet.

Mange av disse reglene er uskrevne, men det finnes også en egen bok med et sett av regler som avgjør hvor innafor du er. Det heter seg for eksempel at man aldri skal bestille noe annet enn espresso eller macchiato når man er ikledd sykkeltøy.

Det vanker derimot kudos i vennegjengen hvis man bestiller håndbrygg og i tillegg ber baristaen justere etter ønske.

Ingen langtur uten kaffepause

Selv om man ofte drikker kaffe før turen, er kaffepausen selve indrefileten på langturen. Ofte legges turen opp etter hvor man skal stoppe. Hvis du er nybegynner på sykkelsetet og tror at kaffestopp er synonymt med en rask stopp på nærmeste bensinstasjon, tar du feil.

– Når vi skal stoppe prøver vi å finne et sted som serverer god kaffe og gjerne kake. Det er mye av sjarmen med langturene, forteller Kim.

Det er ikke bare mosjonistene som legger inn en kaffestopp på langturene. Også blant proffene er dette en fast del av rutinen. Proffenes elsk for kaffestopper, er faktisk mye av årsaken til at ”alle” syklister gjør det.

En del av kulturen

Kaffe har vært en del av sykkelkulturen i mange tiår. Det går fortsatt gjetord om da italieneren Fausto Coppi i det herrens år, 1946 skal ha stoppet på en kafe under Milano – Sanremo som er et av de lengste og hardeste sykkelrittene på kalenderen.

Coppi stoppet, bestilte en espresso, betalte og syklet videre før han vant rittet med 14 minutter.

Det har nok også hjulpet på at mange av de største syklistene gjennom tidene har vært sponset av ulike produsenter.

Legendariske Eddy Merckx vant Tour de France i 1968 for et lag sponset av en espressomaskin-produsent. Siden har mange kaffemerker og -produsenter vært inne som sponsor for profflagene. Tar man en titt på Instagram-profilene til de store sykkelstjernene, er det lett å forstå at kaffe fortsatt er en viktig del av kulturen.

Slik vil det alltid være.

Kim tar på hjelmen etter en stopp på Kaffebønna i Tromsø. Foto: Ron Olofsson