Asia og Oseania

Hva SMAKER kaffen I de ULIKE LANDene

Indonesia

Steinfrukt, kakao, tørket frukt og nøtter

India

Sjokolade, tobakk, krydder og vanilje

Papua Ny-Guinea

Kakao, tobakk og søt, mørk frukt

Fyldige og jordlige smaker. Kaffen er sødmefull, lav på syrlighet og har referanser til kakao, krydder, nøtter og tobakk.

INDONESIA

Kaffe kom med kolonistene til Indonesia på slutten av 1600-tallet og ble eksportert allerede tidlig på 1700-tallet. Eksporten har spilt en viktig rolle for utviklingen av landet som i dag er en av de største kaffeprodusentene i verden. Det meste av kaffen som dyrkes er robusta. Det dyrkes noe arabica, hovedsakelig på øya Sulawesi. Forskjellene i mikroklimaer og vegetasjon fra øy til øy byr på store variasjoner i smak. Det finnes flere ulike bønnetyper og på grunn av svært fuktig klima blir bønnene som regel våtforedlet.

INDIA

India har en lang og stolt kaffetradisjon med røtter tilbake til 1600-tallet. De dyrker kaffe under skyggetrær, ofte sammen med andre avlinger av for eksempel krydder eller frukt. I det sørlige India dyrkes det både robusta og arabica, og bønnetypene byr på ulike varieteter. Etter innhøsting benyttes ulike prosesseringsmetoder, men den mest karakteriske for India er «monsunering». Ved monsunering utsettes kaffebønnene for den asiatiske monsunen der havluft, fuktig vær og varme får bønnene til å svelle og endre farge. Dette gir en helt egen smak av søt tobakk og vanilje, som har gjort monsunert kaffe kjent verden over.

PAPUA NY-GUINEA

Papua Ny-Guinea er et av verdens minst urbaniserte land. Det har storslagen natur med taggete fjelltopper, aktive vulkaner, paradisliknende sandstrender og tett regnskog. Her finnes mer enn tusen forskjellige stammekulturer, mange av dem nesten avskåret fra den moderne omverdenen. Kaffe dyrkes i fjellene på små gårder eller plantasjer og nesten all kaffen våtforedles. Gamle kaffetrær vokser godt i rik vulkansk jord og kaffeproduksjon er et viktig næringsgrunnlag for mange av lokalsamfunnene.

 

OM KAFFE

Steg 2: prosessering (del 1)

 

Fra bær til bønne

Etter innhøsting skal kaffebærene gjennom en foredlingsprosess der man fjerner fruktkjøttet slik at man sitter igjen med råkaffebønnen. Før selve prosesseringen blir kaffebærene sortert og renset. Bare bærene med riktig, moden farge blir valgt og bærene som er umodne eller har defekter blir plukket vekk. Så er bønnene klare for prosessering. De tre vanligste prosesseringsmetodene for kaffe er bærtørket, delvis bærtørket og våtforedlet kaffe.

Bærtørking

Når kaffen bærtørkes legges kaffebærene ut til tørk med skallet og fruktkjøttet på. Dette gjør at mer av sødmen i fruktkjøttet overføres til kaffebønnen. Bærene snus flere ganger under tørkeprosessen slik at de tørker jevnt, og krever nøye oppfølging for å unngå ukontrollert fermentering. En bærtørket kaffe kan by på søte, kraftige og komplekse smaker i koppen.

Delvis bærtørking

Delvis bærtørket kaffe betyr at skallet tas av og en del fruktkjøtt sitter igjen rundt bønnen mens den tørker. Dette tilfører sødme og fruktighet til smaken. Hvor mye fruktkjøtt som sitter igjen og hvor lenge bønnene tørker varierer. Honey-prosessering eller pulped natural er andre begreper brukt om delvis bærtørket kaffe.

… prosessering del 2 finner du under Sør-Amerika.