Håndbrygg, presskanne, mokkakanne eller kaffetrakter? Vi gir deg noen enkle råd til hvordan du kan brygge best mulig kaffe hjemme.

Det skal være lett å lage god kaffe på egenhånd. Med gode kaffebønner, friskt vann og rent utstyr kommer du langt. Mange har sin favorittmetode for brygging. Noen sverger til den samme metoden dag ut og dag inn og andre bytter på.

Det er en stor fordel for smaken om kaffen du bruker er nykvernet. Som gylden regel anbefaler vi ofte å bruke 6 g kaffe per dl vann. Alle kaffebønner, kverner, utstyr og ganer er forskjellige, så prøv deg frem til det du liker best.

Husk å spørre din lokale kaffeforhandler om bryggetips for akkurat den kaffen du kjøper. De har ofte verdifulle tips til hvordan man kan få den best mulig, og ikke minst hvilke smaker du kan forvente deg.

Ikke vær redd for å prøve nye kaffetyper eller bryggemetoder, og juster gjerne dosering av mengde kaffe og metode etterhvert som du blir kjent med den.

Kos deg med bryggingen, nyt kaffen og lykke til!

Kaffetrakter

Traktekaffe guide

Kverningsgrad: filtermalt.
Bruk 6-7 g kaffe per dl vann / 60-70 g per liter vann.

Du trenger:
Den mengden kaffe + vann du ønsker
Kaffetrakter

1. Fyll vannbeholderen med friskt, kaldt vann.
2. Ha filteret i filterholderen. Skyll filteret med varmt vann, det fjerner papirsmak.
3. Forvarm gjerne glasskolben/kannen kaffen skal traktes i.
4. Hell nykvernet kaffe jevnt i filterholderen.
5. Start trakteren.
6. Hell over på egnet kanne/i kopp(er) straks kaffen er klar. Husk å skylle kolben/kannen og filterholder godt etter bruk.

TIPS:
Vær nøye med rengjøring av kaffetrakteren og glasskannen. Hver gang det brygges kaffe, dannes det et tynt lag med kaffeolje på innsiden. Heller man nybrygget kaffe på en uvasket kanne vil den gode kaffesmaken forringes. Til rengjøring anbefales det å bruke rensemiddel tilpasset kaffeutstyr, da vanlig oppvaskmiddel etterlater fettstoffer som kan påvirke smaken.

Håndbrygg

Håndbrygg hjemme guide

Kverningsgrad: filtermalt.
Bruk 6 g kaffe per dl vann.

Du trenger:
Vekt og timer
Bryggeutstyr til håndbrygg

1. Fukt filteret i filterholderen og hell bort overflødig vann. Hell kaffen jevnt i filterholderen.
2. Hell over en liten mengde nykokt vann slik at all kaffen blir fuktet.
3. La kaffen svelle i 30 sekunder.
4. Hell sakte på resten av vannet. Hell i en tynn stråle med jevne sirkelbevegelser, slik at vannet rennet jevnt gjennom kaffen.
5. Strekk helletiden til ca 1,5 minutter for et lite brygg og ca 2,5 minutter for et stort brygg.

BRYGGETABELL KALITA:
Liten brygger: 15 g kaffe, 250 g vann
Stor brygger: 30 g kaffe, 500 g vann

Aeropress

Aeropress bryggeguide

Kverningsgrad: litt finere enn filtermalt.

Du trenger:
16 g kaffe
250 g vann
Vekt og timer
Aeropressutstyr

1. Legg filteret i filterholderen og skru den fast til aeropressen.
2. Sett aeropressen på den koppen du skal brygge i og hell varmt vann gjennom den, for å skylle filter og forvarme koppen.
3. Hell vannet ut av koppen.
4. Ha kaffe i aeropressen.
5. Nullstill vekten og start timeren.
6. Hell på nykokt vann.
7. Ta bryggeutstyret av vekten.
8. Sett på stempelet ved å føre det ned på skrå for å så dra det litt opp for å skape vakuum.
9. La kaffen trekke i 1 minutt.
10. Ta av stempelet og rør rundt 1 gang.
11. Sett på stempelet igjen og press ned. Det skal ta ca. 20 sek.

Presskanne

Presskanne bryggeguide

Kverningsgrad: presskannemalt (litt grovere enn filtermalt).
Bruk 6-7 g kaffe per dl vann.

Du trenger:
Den mengden kaffe + vann du ønsker
Presskanne

1. Forvarm presskannen med varmt vann. Hell ut vannet.
2. Ha nykvernet kaffe i kannen og hell på nykokt vann.
3. Rør rundt slik at all kaffen fuktes.
4. Sett på lokket med stempelet, men ikke press det ned.
5. La kaffen trekke i ca. 4 minutter.
6. Press ned stempelet og server umiddelbart.

TIPS:
Ønsker du et renere og søtere brygg kan du skumme av kaffen når den har trukket ferdig, før du presser ned stempelet. Bruk da en skje og dytt i kaffeskorpen. Når kaffegruten synker vil et hvitt skum komme til overflaten. Bruk skjeen til å fjerne det. Sett på stempelet igjen og press ned.

VÅR BRYGGETABELL FOR PRESSKANNE:
3-kopps: 20 g kaffe, 3 dl vann
8-kopps: 58 g kaffe, 9 dl vann
12-kopps: 90 g kaffe, 14 dl vann

Mokkakanne

Mokkakanne hjemmebrygg

Kverningsgrad: finmalt (litt grovere enn espressomalt).

Du trenger:
Kaffe, gjerne espressobrent
Mokkakanne

1. Mokkakannen kan deles opp i tre deler, gjør dette før du begynner bryggingen.
2. Forvarm bryggevannet.
3. Fyll det nederste kammeret med det forvarmede vannet opp til overtrykksventilen.
4. Sett filteret i det nederste kammeret.
5. Fyll filterholderen med nykvernet kaffe. Ikke press kaffen ned. Stryk forsiktig av overflødig kaffe med den flate siden av en kniv eller en finger.
6. Skru sammen topp og bunn, sett kannen på komfyren og kok opp.
7. Når det pipler opp espresso i det øverste kammeret, kan du skru ned varmen og vente til den er ferdig før du trekker den tilside.