Sort iskaffe er en gryende favoritt blant mange og en elsket drikk av dedikerte kaffeentusiaster. Å lage det trenger ikke være avansert kjemi, men er enkelt når du har gode grunnoppskrifter.

Et gyllent utgangspunkt er å bruke det utstyret du har og fremgangsmåten du vanligvis bruker, men erstatte litt av mengden vann med isbiter. Med sort iskaffe er det viktig at kaffen kjøles ned så fort som mulig. Brygger du den direkte over isbiter, blir den bedre enn om du tilsetter is etterpå.

Men det aller viktigste er selvsagt skikkelig gode kaffebønner. Prøv deg frem med kaffetype og mengde til du finner smaken du liker best.

 

Håndbrygget iskaffe

Håndbrygget iskaffe tar utgangspunkt i oppskriften du bruker til vanlig, men du bytter ut en del av vannet med isbiter.

Med utgangspunkt i et lite Kalitabrygg (250 g) blir oppskriften slik:
15 g kaffe
100 g isbiter
150 g nykokt vann

Fyll kolben med isbiter før du starter bryggingen. Det viktige når man lager iskaffe er å kjøle ned kaffen med en gang, derfor brygges den direkte over is istedet for å tilsette isen etterpå.

Brygg håndbrygget som normalt, men hold gjerne en litt lavere vannstand enn hva du pleier.

Server det ferdige brygget umiddelbart, i glass med nye isbiter.

Iskaffe brygget på kaffetrakter

En annen enkel metode for iskaffe er å brygge den på vanlig kaffetrakter. Også her erstatter du noe av mengden vann med isbiter.

Slik gjør du:
• fyll filterholderen med 50 gram filtermalt kaffe
• fyll kaffekolben med 200 gram isbiter
• dryss 10 gram sukker over isbitene (kan sløyfes)
• fyll vannbeholderen med 5 dl vann
• brygg kaffen over kolben som er fylt med is
• følg med: fjernen kolben fra platen straks den har traktet ferdig
• rør rundt i kolben for å løse opp det siste av sukkeret og isbitene som ikke har smeltet
• server i glass med nye isbiter

Denne oppskriften gir ca 7 dl iskaffe, nok til fire små glass eller to store. Mengden er perfekt som en tørsteslukker om du har gjester og ønsker å by på noe litt annerledes, eller som en forfriskning til deg selv og en du er glad i.

Oppskriften er veiledende og kan variere fra trakter til type kaffe. Prøv deg frem med kaffe og vann til du får frem den smaken du liker best.

Iskaffe brygget i stor kaffekanne

Skal du lage store mengder iskaffe til servering, er disse oppskriftene fine som utgangspunkt.

Dette trenger du til standard kanne (1,8 dl):
130 g filtermalt kaffe
1,2 l vann
30 g sukker
600 g isbiter

Dette trenger du til stor kanne (2,8 l):
220 g filtermalt kaffe
1,8 l vann
50 g sukker
1 kg isbiter

Så enkelt gjør du det:
Fyll serveringskannen med isbiter og hell nykvernet kaffe og sukker i filteret før du setter på trakteren.

Du kan justere mengden kaffe etter smak, og sukkeret kan reduseres etter ønske.

Iskaffe med Aeropress

Sort iskaffe

Her er vår oppskrift til iskaffe på Aeropress. Oppskriften er nok til 1 glass.

Du trenger:
18 g filtermalt kaffe
1,5 dl kaldt vann
100 g isbiter
sukkerlake (kan sløyfes)

Hell kaffen over i Aeopressen og start timeren i det du heller på vannet. Rør godt om og sett på stempelet. La den trekke i ett minutt før du presser kaffen over et glass med isbiter.

Om du ønsker søtning i kaffen kan du helle et par dråper sukkerlake over isbitene før brygging. Sukkerlake lages enkelt ved å blande sukker og nykokt vann, som du avkjøler og heller på en egnet flaske.

Kaldbrygget kaffe

Kaldbrygget kaffe blir enkelt med Dripster Brew Jar, en glassbeholder med metallfilter og lokk.

Bruk kaffe kvernet til presskanne og beregn mellom 7-10 g kaffe pr dl vann.

Slik gjør du:
- fyll glasset med 8 dl friskt, kaldt vann
- hell kvernet kaffe i filteret og plasser den i glassbeholderen.

Sett filteret sakte på plass, så renner ikke vannet over kanten. Det er viktig at du har i vann først, og ikke heller vann gjennom kaffe og filter.

- skru på lokket godt
- gi glassbeholderen en liten "shake" for å være sikker på at all kaffen er fuktet
- sett den i kjøleskapet over natten

Bryggetid er 14-16 timer. Når brygget er ferdig fjerner du filteret. Det du ikke drikker med en gang kan du oppbevare i beholderen i kjøleskapet i flere dager.

Tips til smakstilsetninger

Det er lite som slår de rene smakene i en sort iskaffe. Likevel er det spennende å prøvde seg frem med søtning og smakstilsetninger.

Som eksempel kan litt sukker i en kaffe fra Colombia være med å fremheve dens naturlige sødme. Kaffe fra Etiopia er fruktig og frisk, og smaker spennende med en liten skvis sitron. Du kan også prøve med appelsin. Eller bare litt zest. Noen topper også iskaffen med sodavann.

For en forfriskende oppskrift med både sukker, sitron og sitrus kan du sjekke ut vår tidligere sak om det som ble kalt “den orginale iskaffen”: Mazagran.

Har du lyst til å prøve noe av bryggeutstyret i denne artikkelen? Kaffeutstyr til hjemmebrygging finner du her.