En kaffekjele kan være mye forskjellig. Et fast inventar i hverdagen, et retroelement med flassende emalje eller smaken av et fjernt minne fra en fordums tid. En ting er i alle fall sikkert: en kaffekjele er mer enn bare en kjele.

Tilbake til oppveksten

Kaffekjelen tilhører kokekaffen. Smaken av oppvekst for mange, og den nærmest enerådende bryggemetoden inntil kaffetrakten ble allemannseie på 70-tallet. Bryggeprinsippet er svært enkelt: kok opp vann, tilsett kaffe og la det trekke.

Til tross for dens enkelhet, har kaffekjelen med årene spilt en stadig mindre rolle for folks kaffevaner. Flere, og langt mer intrikate, bryggemetoder har tatt dens plass i hverdagen, og mange tyr til pulverkaffe når de ikke har trakteren tilgjengelig. Allikevel er det noe spesielt med kaffekjelen. Dens enkelhet, mobilitet og historiske betydning har på mange måter gjort den til en del av den norske kulturarven. En arv vi kanskje trenger å bli minnet på, fra tid til annet.

"Kaffekjelen er den glemte følelsen av sommer. Den metaforiske og bokstavelige pausen fra hverdagen, og den gode følelsen som oppstår når kaffen treffer det kokende vannet og lukten brer seg utover."

Den glemte følelsen av sommer

Kaffekjelen er den glemte følelsen av sommer. Den metaforiske og bokstavelige pausen fra hverdagen, og den gode følelsen som oppstår når kaffen treffer det kokende vannet og lukten brer seg utover. Så enten sommerferien tilbringes på den gamle hytta uten innlagt vann eller på toppen av et fjell sammen med den gamle tursekken, synes vi at kaffekjelen burde være en del av opplevelsen. På den måten kan du samle nye minner, og samtidig glede deg over de gamle.

Hvordan brygge kokekaffe?

Kokekaffen smaker like fortreffelig som den er enkel å brygge, og kan lages på primus, på bålet eller på hyttas gamle komfyr. Kaffen kan du kverne på forhånd, eller med håndkvern der og da for et ferskere brygg.

Ellen Mørkved er assisterende butikksjef i Solberg & Hansens konseptbutikk, og ble nummer to i NM i kokekaffe. Under følger hennes oppskrift på et kaffebrygg som garantert vil gi deg den gode følelsen av sommer:

1. Kok opp vann og sett kjelen til side
2. Tilsett 65 g grovkvernet (kokmalt) kaffe pr liter vann
3. Rør rundt slik at all kaffen fuktes
4. La den trekke i seks minutter
5. Bryt kaffeskorpen med en skje, slik at kaffegruten synker
6. Fjern skummet og la kaffen stå i ett minutt
7. Pust ut, og nyt en rykende fersk kopp med kaffe

Dersom du ønsker å ha med deg oppskriften på tur, kan et kort med bryggeguide bestilles her.

Tips

Kaffens smak avhenger av variabler som bønnetype, dyrkeområde og foredlingsmetode. For best mulig resultat, anbefaler vi i tillegg at du bruker en bønnetype som står godt til bryggemetoden. Med smak av gule plommer og kirsebær, og med florale toner, bør denne sommerkaffen fra Columbia egne seg utmerket som kokekaffe.