— Etter flere tiår med målrettet forskning, utvikling og oppdagelser har vi fått stadig bedre oversikt over kaffeverdenens ypperste dyrkeområder. Et land som likevel lenge har gått under kafferadaren ligger pent plassert i hjertet av Afrika. Skyhøyt potensial og uutforskede områder har gjort Burundi til en av verdens mest spennende kaffeproduserende nasjoner.

Burundi er et lite, hjerteformet land inneklemt mellom Tanzania, Kongo og Rwanda i hjertet av Afrika. På et areal på størrelse med halvparten av Finnmark bor det over ti millioner mennesker i det som er blant verdens fattigste land. I perioden mellom 1993 og 2008 ble mer enn 300 000 mennesker drept i borgerkrigen mellom folkeslagene «Hutu» og «Tutsi». Landet lever ennå med ettervirkningene av den 15 år lange krigen og topper i dag lister som «verdens minst globaliserte land» og «verdens mest sultrammede land.

– Siden Belgia begynte å plante kaffetrær i landet på 60-tallet, har burundiske kafferåvarer stort sett forsvunnet i industrikaffeblandinger. Hovedsakelig skyldes dette at landets kaffeproduksjon var statsstyrt til 2007, noe som betød at det lenge var umulig å skille ut partier fra spesifikke dyrkeområder, gårder og kooperativer. Slik ble den burundiske kaffens unike kvaliteter lenge undervurdert og oversett.

Forvandlet kaffenasjon. Fordi Burundi på mange måter kunne oppdages på nytt som kaffenasjon i 2007, er landet i dag blant de mest spennende i kaffeverdenen. Takket være sitt fuktige klima og vulkanske jordsmonn opp mot 2000 meter over havet, er potensialet for å dyrke førsteklasses kafferåvarer stort. Både variasjoner i jordsmonn og bønnetyper, som oftest er lokale varianter av Bourbon, gjør at spesifikke dyrkeområder kan by på helt særegne smaksopplevelser. Likevel er Burundi ennå et uoversiktlig marked, hvor det er vanskeligere å lokalisere de unike, stedsegne partiene enn i mer etablerte produsentland. I likhet med andre afrikanske produsentland har bønnene som dyrkes kvaliteter som er særegne for Burundi. En typisk kopp er gjerne fruktig og saftig med balansert sødme og smaksreferanser til sitrus og friske bær.

"Siden Belgia begynte å plante kaffetrær i landet på 60-tallet, har burundiske kafferåvarer stort sett forsvunnet i industrikaffeblandinger."

Burundis beste dyrkeforhold. En mann som har bidratt til å grave fram unike kaffepartier fra landet er den burundiske produsenten Salume Ramadahn. Han har blant annet gjort en viktig jobb for å kartlegge dyrkeområder og kaffegårder i den etter hvert svært så anerkjente regionen Kayanza, som kan sammenliknes med Kenyas «Nyeri» og Etiopias «Yirgacheffe» med hensyn til kvalitet og særegenhet knyttet til én bestemt region. Ramadahn sorterer kaffepartier basert på mikroregion, innhøstingsperiode og foredlingsmetode. Det betyr at han kan tilby en rekke mikropartier med distinkte smaksforskjeller, dyrket i noen av Burundis aller beste dyrkeområder. Årets parti er hentet fra bønder tilhørende mikroregionen Shembati, og er plukket ut i konkurranse med partier fra tre andre områder i Buziraguhindwa.