Cafe Europa 1989

- Motebransjen, som jeg er vokst opp i, henger tett sammen med servering; begge er et speil av tidsånden, forteller Jens Nørgaard. Sammen med sin bror og far åpnet han Café Europa 1989 for nesten 30 år siden, inspirert av samtidens Europa og det beste fra storbyenes kaféliv. Siden har den kastet sitt varme lys over Strøget, som en ledestjerne på Københavns kaféscene.

Tidsspeilet på Amagertorv

Familien Nørgaard lyktes sjeldent godt med å fange tidens ånd sommeren for 26 år siden.  Kalenderen viste 1989, et år med en helt spesiell klang i europeisk historie. I dag er Café Europa 1989 selv en vesentlig del av Københavns byhistorie, som en institusjon på Amagertorv og i dansk kafékultur.

– Navnet “Europa” kommer av vår forankring i den europeiske kafékultur. Tilbake til tiden rundt åpningen i juni 1989 var Europa-debatten utrolig opphetet, og det var først og fremst ved murens fall at navnet vårt ble naturlig og fikk sin tyngde. Europa var tilbake som et geografisk begrep og en verdensdel, forteller Jens Nørgaard.

Et liv på Strøget

Jens Nørgaard vokste nærmest opp på Amagertorv. Her åpnet faren sin klesbutikk på starten av 60-tallet, og her skulle familien sammen forme et nytt livsverk tre tiår senere. Noen hundre meter bortenfor farens ikoniske butikk, "Nørgaard på Strøget", åpnet Jens Café Europa 1989, inspirert av samtiden og de europeiske storbyenes kafékultur.  

Med på laget var broren, Mads, og faren, Jørgen, begge klesdesignere og innehaver av hver sin klesbutikk på Amagertorv. Det er ingen tilfeldighet at Café Europa 1989 nå står fjellstøtt på Strøget, som et minne om fortidens Europa og et speil av dagens København.

– Gjennom min oppvekst har vi alltid snakket om å lage en café, restaurant eller hotell. Derfor var det helt naturlig å åpne en restaurant sammen med min bror og far juni 1989. Lokalene var ledige, og vi ønsket å bruke dem til å bygge videre på Amagertorv som Københavns navle. Café Einstein i Kurfyrstenstrasse i Berlin var vårt første forbilde, forteller Jens.

"Lokalene var ledige, og vi ønsket å bruke dem til å bygge videre på Amagertorv som Københavns navle"

Jens Nørgaard

– Målet med Europa var å skape en café av internasjonal klasse i København. Bygget på gjentagelse av kvalitet og service. Rett og slett det beste fra europeisk cafekultur: Fra espressobarene i Italia, kaffe- og kakehusene i Wien, Spanias bar- og tapaskultur, Frankrikes bistroer og Berlins flotte kaféer. Vårt første forbilde var Café Einstein i Kurfyrstenstrass i Berlin.

Hjerter som banker for København

Få har et like lidenskapelig forhold til byen sin som Jens, Mads og Jørgen Nørgaard. I 2015 ble Mads kåret til "Årets Københavner", stemt frem av Politikens lesere. - Sammen har vi siden 1989 kjempet for å gjøre Amagertorv til sentrum av København, for som den danske filosof Søren Kierkegaard sa: "Amagertorv er verdens navle". I dag begynner vi å se at prosjektet har lyktes, og stadig mer handel samles omkring plassen. Amagertorv er en del av mitt DNA.

Amagertorv ligger i hjertet av Strøget, det berømte handelsområdet som ble omgjort til gågate i 1962, rundt tiden da far Jørgen Nørgaard fant sine lokaler på Amagertorv.

– Mitt daglige arbeide starter og slutter på Europa, Amagertorv 1. Det er og blir omdreiningsaksen for alt jeg gjør. Og til tross for av at hele virksomheten vokser og vokser, Europa er og blir Europa – vår ryggmarg. Dette skyldes ikke minst pulsen fra Strøget, en fantastisk travel gågate. Den pumper av liv og energi. Strøget stiller krav til oss, vi skal alltid være på, tilstede og aktive – Strøgets tidsånd.

"Den pumper av liv og energi. Strøget stiller krav til oss, vi skal være; på, tilstede og aktive – Strøgets tidsånd."

Jens Nørgaard

Gågatene som skapte storbyen

Café Europa 1989 var den første av av sitt slag i København og den umiddelbare suksessen speilet et behov hos innbyggerne i byen. Siden åpningen i 1989 har Nørgaard sett København vokse til å bli en storby, noe som også vises på Amagertorv.

– I dag kaller vi København en storby. Med mote, kaféer, restauranter, kultur og kaffebarer. Det er byen som er blitt til de siste tiårene. At Strøget ble gågate i 1962 har endret hele København. Mest av alt sentrum omkring Amagertorv med det “store stygge storkespringvand” og Højbroplads. Det har skapt grobunn for førende motebutikker og et rikt kaféliv. I dag er hele området et spennende sentrum, selv om det nok var det for 30 år siden også. Men den gangen var det også preget av tung trafikk og hovedvekten av butikkene i smågatene var antikvariske – rett og slett litt kjedelige. Det var først i 1992 at Café Norden åpnet og siden er det kommet tre nye kaféer og restauranter på torvet.

"At Strøget ble gågate i 1962 har endret hele København. Mest av alt sentrum omkring Amagertorv med det "store stygge storkespringvand" og Højbroplads"

Jens Nørgaard

Europa i utvikling

Med snart tredve års virksomhet i hjertet av København har Café Europa naturligvis utviklet seg. Men atmosfæren og stilen er ikke til å ta feil av i 2016.
- Siden starten har vi hele tiden optimert det vi lager, det gjør vi stadig. Det betyr at vi i dag har tilegnet oss en profesjonalitet, og et produktutvalg som jeg mener gjør vi har en berettiget posisjon. Det har vært en lang reise for nå det nivået vi har idag, en slags dannelsesreise, sier Jens Nørgaard.

Selv om kaffe hele tiden har vært en sentral del av Café Europa, var det først på slutten av 90-tallet at interessen utviklet seg til lidenskap.
- Tilbake i år 1999 var vi til stede ved det nordiske kaffemesterskapet i Oslo. Her lærte jeg at vi hadde laget "marshmallow-cappuccino" gjennom våre tiførste leveår. Det endret vi i løpet av det neste året. Samtidig begynte vi å interessere oss for baristahåndverket, noe som har resultert i at vi har hatt fire kaffeverdensmestere gjennom årene. Våre gjester har en forventning om at vi serverer førsteklasses kaffe og te. Og det gjør vi. Men for oss er det viktig at det ikke blir på et elitistisk nivå. Europa skal servere god kaffe til mange, hele tiden, hver dag. Nok en god grunn til å velge verdens beste kaffeleverandør, Solberg & Hansen, forteller den Jens Nørgaard.

"Her lærte jeg at vi hadde laget "marshmallow-cappuccino" gjennom våre 10 første leveår. Det endret vi i løpet av det neste."

Jens Nørgaard

Jens' København

Det er få som kjenner byen bedre enn Jens Nørgaard, kanskje er det derfor hans tips til en dag blir mer innholdsrik enn gjennomsnittet. Ikke uventet byr den på flere enn ett stopp innom en kafé på Amagertorv.

- Start alltid med brunch på Europa. Finn deg så en bysykkel, og ta en tur til Christiania. Ikke til Pusher street, men en fin tur langs Christianshavns vold ut til Refshavøyen. Ta Havnebussen tilbake til sentrum for en kaffe og matbit på Galleri September i Gothersgate. Dra videre til Botanisk have, og derfra til Torvehallerne. Enten lunsj et sted i Torvehallerne eller videre på sykkel til Nørrebro, gjennom Assistentens Kirkegård til Restaurant Manfreds i Jægersborggade.

– Så videre til Frederiksberg for en kaffe, samt en øl, på Karmamann i Frederiksberg Allé. Deretter kan du returnere til sentrum for et hurtig besøk på Vinbaren, Ved Stranden 10. Hos Christian kan man få glimrende mat og drikke. Videre går turen tilbake til Europa. En Espresso martini før middag. Middag på Europa. Kveldsøl på Palæ bar i Ny Adelgade. De helt unge går på Rubis, Lidkøb eller Cafe Intime i Frederiksberg. Sov godt !