Det perfekte brygg

Smaksnyanser i de minste detaljer

Prinsippet er veldig enkelt; varmt vann helles jevnt over nykvernet kaffe. Likevel kan en levetid gå med i jakten på det perfekte brygg. Detaljenes betydning er med på å gjøre håndbrygging til en fascinerende øvelse. Og det er nettopp det som gjør bryggeserien Kalita Wave enestående. Én liten detalj.

Brewers Cup er navnet på verdensmesterskapet i håndbrygging av kaffe. I fjorårets konkurranse, vunnet av amerikanske Erin McCarthy, ble vinnerkaffen brygget på Kalita. Vinnertroféet var en Kalita hellekanne forgylt i gull.

Hjemme i Japan har Kalita lenge vært en kaffeautoritet. Merket, som har eksistert siden 1958, tilbyr et imponerende utvalg i kaffe- og terelatert utstyr til hjemme- og bedriftsmarkedet. Det er likevel først de senere årene, og hovedsaklig gjennom håndbryggerserien Wave, at kaffeinteresserte nordmenn er blitt kjent med Kalita.

Med en håndbrygger kan du i større grad påvirke smakene i kaffekoppen. Resultat bestemmes av variabler som tid, hellemetode og vanntemperatur. For ikke å glemme utstyret. I Kalita sitt tilfelle er den hemmelige detaljen ganske enkel; bunnen i filterholderen er flat. Dette gjør at vann og kaffe fordeles jevnt, som igjen gjør at en får jevne brygg. Mange sier det er den enkleste veien til en ren og balansert kopp kaffe. Men det får bli opp til hver enkelt å avgjøre.

"I Kalita sitt tilfelle er den hemmelige detaljen ganske enkel; bunnen i filterholderen er flat."

Bryggeforslag

Bruk seks gram kaffe per desiliter vann. Kverningsgraden kan være litt finere enn filtermalt. Skyll gjerne filteret med varmt vann for å fjerne papirsmak og forvarme kannen i én operasjon. Fyll filteret med kaffe og vet alt sammen med nykokt vann. Fortsett å helle på vann i en jevn og rolig bevegelse til du har nok i forhold til kaffemengden du bruker.

Detaljert oppskrift:

  • Start klokken og hell på ca 70 gram vann.
  • La kaffen svelle i 30 sekunder.
  • Hell rolig opp til 200 gram vann. La vannet synke nesten helt ned.
  • Hell opp til 300 gram ved ca 1:30. La vannet synke igjen.
  • Hell opp til 400 gram ved ca 2:30.
  • Total bryggetid 3:30 – 4:00