Denne høsten har vi plukket ut to bærtørkede kaffe for å gi deg en ekstra spennende kaffehøst. Bli bedre kjent med produsentene av Limoncillo Javanica fra Nicaragua og Granitos de Ortiz fra Costa Rica.

Hva er egentlig bærtørket kaffe?

Når kaffen bærtørkes legges kaffebærene ut til tørk med skallet og fruktkjøttet på, i motsetning til kaffe som blir våtforedlet eller delvis bærtørket.

Bærtørking kalles også gjerne for natural. Denne prosessen gjør at mer av sødmen i fruktkjøttet overføres til kaffebønnen, og resultatet blir gjerne mer funky. Bærene snus flere ganger daglig under tørkeprosessen slik at de tørker jevnt. Dette er en krevende prosess som trenger nøye oppfølging for å unngå ukontrollert fermentering.

Limoncillo Javanica - Nicaragua

Kaffen kommer fra den berømte kafferegionen Matagalpa, Nicaragua. Den blir produsert av den anerkjente Mierisch-familien på gården Limoncillo, en av deres mange gårder i Nicaragua og Honduras. Gården er drevet av Fausto Martinez.

Mierisch-familien har drevet med kaffeproduksjon i flere generasjoner, og er stadig en familiebedrift drevet at «Doc» Mierisch som er tredjegenerasjons-kaffeprodusent. I tillegg til å dyrke kaffe og være i feltet jobber han som kirurg. Datteren Elaine er utdannet sykepleier, men er nå sjef for tørrmøllen og kvalitetskontroll, mens sønnen Steve er finanseksperten og har jobbet med eksport og import av kaffen. Sønnen på bildet, Erwin, har vært sentral i Cup of Excellence (CoE) i en årrekke, noe som har gitt han innsikt i dyrke- og prosesseringsmetoder langt utover Nicaraguas landegrenser. Denne kompetansen har Erwin bakt inn i familiebedriften, og sørget for høy kvalitet gjennom et balansert sammspill mellom tradisjon og innovasjon.

Gården deres Limoncillo er UTZ-sertifisert, noe som sørger for bærekraftig kaffedyrking, gode arbeidsforhold og samtidig beskyttelse av miljøet. De tar med seg denne viktige praktiseringen videre til sine andre farmer. Gården produserer også fornybar energi.

Kaffen består av bønnetypen Javanica, eller «Java classico» som de også kaller den der. Denne litt spesielle bønnetypen ble til ved en tilfeldighet da Mierisch-familien kjøpte en liten sekk Java-frø av en fruktselger på midten av 90-tallet. Java er teknisk sett en etiopisk varietet som ble introdusert til øya Java av nederlenderne hvor den fikk sitt navn. Mierisch-familien satt i gang et eksperiment ved å dyrke frøene i Nicaragua, hvor den så utviklet seg videre og fikk navn Javanica. Nå er de Nicaraguas største produsent av bønnetypen som dyrkes på grunn av sin gode smak og kvalitet fremfor kvalitet.

Javanica-kaffebærene plukkes når de har fått en blodrød farge. De renses og sendes umiddelbart til tørrmøllen hvor de spres i et tynt lag utover en patio under direkte sollys i 3-4 dager. Bærene snus forsiktig flere ganger daglig for å sørge for en jevn tørking. Hensikten med denne prosessen er for å sakke ned den naturlige fermenteringen. Så flyttes bærene over på afrikanske hevede tørkesenger inne i drivhus hvor de tørker videre i 25-26 dager. Bærene hviler i 30 nye dager før fruktkjøttet fjernes og man sitter igjen med de grønne bønnene. De grønne bønnene ligger enda en måned på lager før de er klar for å eksporteres. Det er denne andre hvileperioden som gjør at smakene balanseres og gir et så rent og godt resultat, ifølge Mierisch selv.

Dette er en søt og funky kaffe med duft av modne bær og vanilje. Smak av tropisk frukt og sitronmelisse.

Granitos de Ortiz - Costa Rica

I nabolandet Costa Rica produserer Familien Caldreon Martinez kaffe ved byen Santa Maria i den frodige Dota-Dalen i Tarrazu. Omar Calderon Madrigal, kona Yorlene Martinez og deres døtre driver mikromøllen Granitos de Altura del Ortiz som en familiebedrift.

Mikromøller er vanlig i Costa Rica, hvor småfarmere har bestemt seg for å være selvforsynte, og eliminere mellomleddet for å ta full kontroll over hele prosessen fra dyrking til eksport av kaffebønnene.

 

Calderon Martinez-familien har drevet med kaffedyrking i tre generasjoner, og for Omar var det å ha sin egen mikromølle en årelang drøm som han ble motivert til å følge av sin kone og døtre. Det er døtrene hans, Johanna og Joyce, som har ansvaret for prosesseringen på mikromøllen i dag mens Omar har ansvar for vedlikeholdet på gårdene.

Familien Caldreon Martinez har også flere forskjellige små kaffefarmer i området rundt mikromøllen som til sammen fungerer som en stor kaffefarm. Kaffen består av bønnetypen catuai som dyrkes på farmen deres La Esperanza på utrolige 1800 -2000 moh.

Bønnetypen Catuai er en kryssing mellom Mundo Novo og Caturra, og har enten røde eller gule bær. Catuai er en dvergvariant som er svært robust, både mot varme og kulde, og som gir en svært høy avling ved riktig stell. Catuai ble først dyrket i Brasil, men finnes nå i nesten hele Sør- og Mellom Amerika. Smaken er preget av en kraftig, men veldig ren syrlighet. Bestem for deg selv ved å smake høstens funky naturals!

Dette er en fruktig og søt kaffe med duft av modne bær og karamell. Smak av kirsebær, blåbær og bjørnebær.