Sort iskaffe er enkelt å lage og byr på rene og leskende smaker. Her får du våre enkle oppskrifter på iskaffe med kaffetrakter, håndbrygg, Aeropress og som kaldbrygg, samt tips til smakstilsetninger.

Anbefalte kaffebønner

Årets trio av sommerkaffe er håndplukket nettopp fordi de også passer perfekt brygget som iskaffe og har smaker som kler sesongen. Du kan velg mellom en frisk, fruktig eller fyldig smaksprofil fra tre verdens beste dyrkeområder.

Spør etter Solberg & Hansens sommerkaffe hos din nærmeste kaffeforhandler eller finn dem på sh.no.

Kos deg med bryggingen og lykke til.

Iskaffe på kaffetrakter

Når du lager sort iskaffe på trakter erstatter du noe av mengden vann med isbiter.

Slik gjør du:
- ha 50 gram filtermalt kaffe i filterholderen
- fyll kaffekolben med 200 gram isbiter
- dryss 10 gram sukker over isbitene (kan sløyfes)
- fyll vannbeholderen med 5 dl vann
- brygg kaffen over kolben som er fylt med isbiter
- følg med: fjern kolben fra platen på trakteren straks kaffen er traktet ferdig
- rør rundt i kolben for å løse opp det siste av sukkeret og isbitene som ikke har smeltet
- server i glass med nye isbiter

Denne oppskriften gir ca 7 dl iskaffe, nok til fire små glass eller to store.

Dette er en grunnoppskrift som kan variere fra trakter og type kaffe. Prøv deg frem med mengde kaffe og vann til du får frem den smaken du liker best.

Håndbrygg over isbiter

Håndbrygget iskaffe tar utgangspunkt i oppskriften du bruker til vanlig, men du bytter ut en del av vannet med isbiter.

Med utgangspunkt i et lite Kalitabrygg (250 g) blir oppskriften slik:
15 g kaffe
100 g isbiter
150 g nykokt vann

Fyll kolben med isbiter før du starter bryggingen. Det viktige når man lager iskaffe er å kjøle ned kaffen med en gang, derfor brygges den direkte over is istedet for å tilsette isen etterpå.

Brygg håndbrygget som normalt, men hold gjerne en litt lavere vannstand enn hva du pleier.

Server det ferdige brygget umiddelbart, i glass med nye isbiter.

Iskaffe med Aeropress

Sort iskaffe

Her er vår oppskrift til iskaffe på Aeropress. Oppskriften er nok til 1 glass.

Du trenger:
18 g filtermalt kaffe
1,5 dl kaldt vann
100 g isbiter
sukkerlake (kan sløyfes)

Hell kaffen over i Aeopressen og start timeren i det du heller på vannet. Rør godt om og sett på stempelet. La den trekke i ett minutt før du presser kaffen over et glass med isbiter.

Om du ønsker søtning i kaffen kan du helle et par dråper sukkerlake over isbitene før brygging. Sukkerlake lages enkelt ved å blande sukker og nykokt vann, som du avkjøler og heller på en egnet flaske.

Kaldbrygget kaffe

Kaldbrygget kaffe blir enkelt med Dripster Brew Jar, en glassbeholder med metallfilter og lokk.

Bruk kaffe kvernet til presskanne og beregn mellom 7-10 g kaffe pr dl vann.

Slik gjør du:
- fyll glasset med 8 dl friskt, kaldt vann
- hell kvernet kaffe i filteret og plasser den i glassbeholderen.

Sett filteret sakte på plass, så renner ikke vannet over kanten. Det er viktig at du har i vann først, og ikke heller vann gjennom kaffe og filter.

- skru på lokket godt
- gi glassbeholderen en liten "shake" for å være sikker på at all kaffen er fuktet
- sett den i kjøleskapet over natten

Bryggetid er 14-16 timer. Når brygget er ferdig fjerner du filteret. Det du ikke drikker med en gang kan du oppbevare i beholderen i kjøleskapet i flere dager.

Tips til smakstilsetninger

Det er lite som slår de rene smakene i en sort iskaffe. Likevel er det spennende å prøvde seg frem med søtning og smakstilsetninger.

Som eksempel kan litt sukker i en kaffe fra Colombia være med å fremheve dens naturlige sødme. På samme måte kan en tanke sukker få frem fruktigheten i en intens og fruktig kaffe fra Kenya, enda mer. Kaffe fra Etiopia er fruktig og frisk, og smaker spennende med en liten skvis sitron. Du kan også prøve med appelsin. Eller bare litt zest. Noen topper også iskaffen med sodavann.