Forrige uke åpnet stiftelsen Erlik Oslo kaffebaren =Kaffe, hvor mennesker fra gatemiljøet i Oslo skal servere kaffe og gode opplevelser til det norske folk.

Det var en nervøs gjeng som stod klare før åpningsfesten til kaffebaren =Kaffe. Sammen med Petter Nyquist, best kjent som Petter Uteligger, har det i de siste to månedene vært jobbet knallhardt frem mot åpningen.

Byens nye baristaer har jobbet lenge med dette prosjektet, brutt flere barrierer og tatt utfordringen på strak arm. Det siste året har de blant annet vært i Afrika for å se hvordan kaffe produseres og deltatt på baristakurs hos Solberg & Hansen. De har fått kyndig veiledning og forberedt seg godt, og nå er de klare til å sette i gang.

Hvorfor =Kaffe?

=Kaffe er et nytt svar på en gammel utfordring. Da gatemagasinet =Oslo ble en realitet for tolv år siden, var målet å gi utsatte personer menneskeverd gjennom arbeid, en følelse av tilhørighet og meningsfulle dager. Etter mange år med =Oslo, ble det imidlertid tydelig at det var behov for flere jobber, og det var slik ideen om kaffebaren oppstod.

En ny start

Det er få kaffebarer forunt å fylle ei hel gate under åpningen, men nå er heller ikke =Kaffe en alminnelig kaffebar. Folk strømmet til for å få med seg konserter med Paperboys og Endless. De fikk også høre Sondre Foyn Gullvåg lese egne dikt. Sondre har solgt = Oslo i flere år og har også gitt ut tre diktsamlinger på eget forlag til tross for at han har slitt med rus i flere år. Nå skal han jobbe som barista på = kaffe.

Sondres dikt kan også leses på koppene i kaffebaren, hvor hver av de totalt sju ansatte har bidratt med sine egne visdomsord.

"– Her er kaffekoppen magisk medisin. Det svinger oppi toppen, det kalles koffein."

Sondre Foyn Gullvåg
Sondre Foyn Gullvåg er en av baristaene hos = kaffe

Nå begynner eventyret

Sondre har fremført sine dikt for større forsamlinger tidligere, men han måtte innrømme at han var litt ekstra nervøs før han skulle på scenen denne kvelden. Kaffebaren har fått stor oppmerksomhet og det var mange som hadde møtt opp for å støtte opp om prosjektet.

– Dette her er jo over all forventning. Nå er vi i gang, nå begynner eventyret. Vi har blitt en veldig sammensveisa gjeng, og det er utrolig at vi har fått til alt dette på så kort tid. Målet er å spre godt humør og lage god kaffe. Vi fikk god opplæring hos Solberg og Hansen og den kommer godt med.

Petter Nyquist på åpningen av = kaffe

Blir dokumentarserie

Hele reisen til Sondre og hans nye kolleger har blitt dokumentert, og vil bli vist på TV 2 en gang til neste år. Sondre sier at turen til Rwanda gjorde inntrykk:

– Det siste året har vært veldig lærerikt. Å reise til Rwanda gjorde veldig inntrykk på meg. Vi lærte veldig mye om kaffe, men også om hvor urettferdig verden kan være. Man bør være glad for at man bor her og har de mulighetene man har. Heldigvis var forholdene på farmen vi besøkte veldig gode. Det er fint at vi er kjent med kvaliteten til kaffen vi serverer, sier Sondre alvorlig.

Klare for besøk

= kaffe er klare for besøk

=Kaffe er nå åpen og klar for besøk av deg som har lyst på en kopp skikkelig god kaffe. Bønnene du får servert er fra Solberg og Hansen - et bevisst valg for å kunne ta opp konkurransen med andre kaffebarkjeder. Er du interessert i en god kopp kaffe med et smil på kjøpet, vet du nå hvor du skal ta turen. Sondre og hans kolleger står klare til å ta deg i mot i koselige lokaler i Akersgata 32.