Høstens mest unike kaffeserie er honey-prosessert i ulike farger. Men hva betyr egentlig det? Vi tar deg gjennom honey-prosessering og hva det har å si for kaffens smak.

Fra bær til bønner

Dersom du har lest litt om kaffebotanikk tidligere, vet du at kaffebønner er frøene i et kaffebær. Etter innhøstingen går kaffebærene gjennom en foredlingsprosess der skall og fruktkjøtt fjernes slik at man til slutt sitter igjen med råkaffebønnen. Dette kaller vi prosessering. På hvilket tidspunkt skall og fruktkjøttet fjernes fra kaffebønnen varierer, og det er dette som legger grunnlag for de ulike metodene å prosessere kaffe på.

De tre vanligste prosesseringsmetodene for kaffe er bærtørket, delvis bærtørket og våtforeldet. Det finnes også lokale metoder, som nettopp «honey-prosessering». Hvordan kaffen er prosessert har innvirkning på kaffens smak. Ved å smake på flere typer kaffe vil du etterhvert kjenne forskjellene på typiske smakstrekk for de ulike prosesseringsmetodene.

Lokal prosessseringsmetode fra Costa Rica

Honey-prosessering har opprinnelse i Costa Rica og er en delvis bærtørket kaffe. Det vil si at skallet av det modne kaffebæret fjernes men at fruktkjøtt sitter igjen rundt bønnen når den tørker, i motsetning til å vaske det vekk (våtforedling) eller tørke hele bæret med skallet på (bærtørket). Når bønnen tørkes med fruktkjøtt på tilfører det fruktighet og sødme til smaken.

 

Honey-prosesseringens farger

Mengden fruktkjøtt som sitter igjen rundt kaffebønnen ved honey-prosesseringen varierer. Noen ganger er bønnen dekket av et tykt lag, andre ganger velger man å kun beholde litt. Kaffebøndene finner den mengden som passer best for sine bønner. «Honey» referer til det klissete sukkerlaget som blir igjen rundt bønnen og som kjennes ut som honning.

Prosesseringen deles inn i farger basert på tørketid og hvor mye fruktkjøtt som sitter igjen rundt bønnen, fra minst til mest: white, yellow, red og black. Jo mørkere farge bønnen får, desto mer fruktkjøtt har den hatt rundt seg. Jo mer fruktkjøtt som er rundt bønnen, desto lenger må den tørke. Kombinasjonen av de disse parameterne gir spennende smaksmuligheter innenfor de ulike gradene av honey-prosessering.

Nydelige nyanser av fruktighet og sødme

Vi har i år gleden av å kunne tilby en helt unik kaffeserie fra Costa Rica med sesongfersk honey-prosessert kaffe i tre farger. Gjennom å eksperimentere med mengden fruktkjøtt under tørkingen får kaffebøndene i Costa Rica frem eksepsjonelle smaker som vi er stolte av å kunne dele med dere.

Red Honey fra San Antonio har hatt en stor mengde fruktkjøtt rundt bønnene ved tørking, som har tilført en dyp sødme til smaken. Derfor er den ekstra saftig og søt. Rundt bønnene i Yellow Honey fra El Tacho har en medium menge fruktkjøttet sittet igjen, som har tilført en god sødme og fin fruktighet. Til sist har vi White Honey fra La Bandera, der en beskjeden mengde fruktkjøtt har fått bli igjen rundt bønnen og har gitt en delikat sødme og friske smaker.

Kaffelandet Costa Rica

Selv om honey-prosessering har sin opprinnelse i Costa Rica, prosesserer de også våtforedlet og bærtørket kaffe. Costa Rica er et teknisk kaffeland med stort fokus på bondens kunnskap. Kaffegårdene er gjerne små, familiedrevet og veldrevne, der kunnskapen har gått i arv gjennom generasjoner. De eier ofte egne mikromøller slik at bøndene har muligheten til å jobbe med bønnene sine fra start til slutt. Vi har gode relasjoner til flere kaffebønder i landet gjennom mange års samarbeid, er stolte av å kunne tilby kaffe fra noen av Costa Ricas ypperste kaffeprodusenter.

Med smakspakken "Trippel Honey" får du anledning til å oppleve alle fargene fra høstens unike serie med honey-prosessert kaffe. Pakken byr på ulike nyanser av fruktighet og sødme og inneholder kaffene White Honey, Yellow Honey og Red Honey. Du får vårt handlenett i bomull og nyttige kunnskapskort om hver kaffe med på kjøpet.