Når du har skaffet deg en kaffekvern åpnes porten til en ny verden av kaffesmaker. Det er nemlig blant posene med hele kaffebønner man kan bli kjent med nyansene som skapes i møtet mellom kaffens voksested, botaniske art og foredlingsmetode. I denne artikkelen ser vi nærmere på variabelen "voksested", slik at du enklere kan navigere deg fram til kaffelandet eller kontinentet som passer din gane.

Påvirker dyrkestedet smaken?

Kaffe dyrket på én bestemt gård kan smake vidt forskjellig fra avlingen til naboen. Likevel kan man på et generelt nivå si noe om hvilke smaker som er typiske for kaffe fra bestemte land og regioner. Dette henger naturligvis sammen med liknende vekstforhold, klima og jordsmonn. Viktigst er likevel dyrkekulturen i området, som påvirker hvilke arter som dyrkes og produksjonsteknikker som brukes. Dette betyr at du ved å kjøpe hele kaffebønner fra bestemte regioner (stedsegen/single origin) og gårder (gårdsegen/single estate) kan ha en viss forehåndskunnskap om hvilke smaker du kan forvente deg fra kaffen. I denne guiden har vi beskrevet smakene man gjerne forbinder med kaffe fra de største kafferegionene. På den måten kan du enklere navigere deg fram til området som byr på kaffebønner som passer din gane.

Smaken av kaffebønner fra Brasil

Det er naturlig å plassere Brasil i en egen smakskategori. Landet er det desidert største kaffelandet og står for én tredjedel av verdens kaffeproduksjon. Samtidig er kaffe fra landet blitt kjent for sin karakteristiske smaksprofil. Brasiliansk kaffe har gjerne lav bitterhet og lite syre, men briljerer derimot med mye deilig fruktsødme. Nougat, nøtter og sjokolade er vanlige smaksreferanser og har sørget for at kaffen har så bred appell. Smaken er blant annet en konsekvens av de mest populære foredlingsmetodene i landet; bærtørking (natural) og delvis bærtørking (pulped natural). Fordi kaffen tørkes med fruktkjøtt intakt (i større eller mindre grad), overføres mer av sødmen fra det modne kaffebæret til bønnene. Om du liker smaken av det du leser kan for eksempel prøve kaffebønner fra Fazenda Camocim; en klassisk og godt ivaretatt Brasil-kaffe med god fruktsødme og smaksreferanser til kakao, nøtter og vanilje.

Smaken av kaffebønner fra Afrika

En kunne godt dedikert egne paragrafer for flere kaffeland i Afrika, men det finnes en del felles særtrekk som gjør det mulig å samle kaffe fra kontinentet under én paraply. Den mest åpenbare fellesnevneren er smaksreferanser til bær og frisk frukt. Her er kaffeautrotiten Kenya et åpenbart eksempel. De beste representantene for kenyansk kaffe byr på saftig munnfølelse med intense smaker av friske bær, ofte solbær, som gjengangere. Kaffebønner fra kaffens hjemland, Etiopia, deler en del kvaliteter med Kenya, men smaksreferansene skiller seg ut. Der den kenyanske friskheten ofte forbindes med mørkere bær, er friskheten i etiopisk kaffe mer sammenliknbar med sitrusfrukter og lyse bær. Bergamot, sitrusfrukten som er mest kjent for å gi smak til Earl Grey, er en hyppig brukt referanse. Etiopisk kaffe på sitt beste er leskende, elegant og floral med god friskhet og balansert sødme. Om du liker smaken av det du leser kan for eksempel prøve kaffebønner fra Tade; en førsteklasses etiopier med floral aroma og søt sitrus, honning og bergamot i smaksbildet.

Kaffebønner fra Etiopia

Smaken av kaffebønner fra Mellom-Amerika, Colombia og Bolivia

Dette er et stort kaffefat å forsyne seg av, men det er flere likhetstrekk mellom kaffe fra mange de mellom- og søramerikanske landene. Den viktigste fellesnevneren er den perfekte balansen man kan finne i en godt ivaretatt kaffe fra regionen. Caturra og Bourbon er vanlige innslag på kaffetrærne hos de beste gårdene, to kvalitetsarter som byr på balansert fruktsødme med referanser til sjokolade, karameller, søte bær og stenfrukter. Med fløyelsemyk og rund munnfølelse, behagelig sødme og balansert friskhet er det ikke vanskelig å forestille seg at kaffe fra disse landene har bred appell. Om du liker smaken av det du leser kan for eksempel prøve kaffebønner fra La Amistad i Colombia; en ren og balansert colombianer med smaksreferanser til sjokolade, tørket frukt og røde druer.

Smaken av kaffebønner fra Asia

Kaffe fra Asia kan være så mangt, men det er først og fremst India og Indonesia som har satt kontintentet på kaffekartet her til lands. Godt ivaretatt kaffe fra disse landene deler mange kvaliteter med kaffebønner fra Mellom-Amerika, men det er noen forskjeller som skiller dem fra sine kolleger på den andre siden av Stillehavet. Smaksprofilen er gjerne sødmefylt og med referanser til sjokolade, nøtter og tobakk. I kombinasjon med en rik og fyldig munnfølelse har dette gjort indisk og indonesisk kaffe til populære innslag i norske kopper. Det er vanlig å brenne kaffe fra disse landene noe mørkere, noe som bidrar til mer karamellisert sødme og litt mer bitterhet enn hva som er vanlig i for eksempel mellomamerikansk kaffe. Om du liker smaken av det du leser kan for eksempel prøve kaffebønner fra Merthi Mountain i India; en klassisk India-kaffe med rik smak av kokesjokolade og søte hasselnøtter.

Kaffekvernens hemmeligheter: I en nybrent kaffebønne er det mer enn tusen smaks- og aromastoffer som venter på å bli frigjort i møtet med varmt vann. Her får du vite hvorfor smakene ivaretas ved å kverne kaffen rett før brygging, hva slags kverntype som gir best resultat og hvorfor valg av kverningsgrad har så stor betydning. Les mer