Som koffeindrevne utgaver av Asbjørnsen og Moe har vi brukt våren til å reise land og strand rundt på jakt etter nasjonens mest forfriskende oppskrifter. Resultatet er et magasin fylt med iskald eleganse, signert dyktige baristaer fra sør til nord. I løpet av sommeren vil vi fylle journalen med kaffebarenes sommerfavoritter, mens det trykte magasinet snart vil bli distribuert landet rundt. Her er første isbit av Norgeskartet, som er komponert av Jovialen på Strømsø Torg ved togstasjonen i Drammen.

Jovialen Driver

Denne forfriskningen kombinerer sitrus, ingefær og kullsyre med en elegant etiopisk kaffe brygget på Aeropress

Dette trenger du:

- 20 gram kaffe (for eksempel Tade)
- 200 ml kokende vann
- Isbiter
- Ingefærøl
- Appelsin eller sitron til pynt

Dette gjør du: Brygg 20 gram kaffe med 200 ml nykokt vann på Aeropress. Press over et stort glass med isbiter. Fyll opp resten av glasset med ingefærøl og pynt til slutt med en appelsin- eller sitrontwist.

Nyt for eksempel en "Jovialen Driver" mens du:

Dypper føttene i vannkanten på Holmennokken, en liten perle midt i Drammenselva. Den sjarmerende holmen byr på fine grøntarealer, brygge, sandstrand og fiskeplass. Holmennokken er også en del av festivalområdet under Elvefestivalen i august.

Tømmer og skytsengler

Helleristninger viser at det allerede for 6000-7000 år siden var mennesker som nøt godt av Drammens goder. Byen har fått sitt navn fra Drammensfjorden, under vikingtiden kjent som «Drofn», som betyr «bølger». Ifølge Snorres kongesagaer fra 1070 var det her Kong Olav den hellige gjemte seg for Knut den mektige. Sankt Halvard, som senere ble skytsengel for Oslo, endte sine dager i Drammensfjorden i 1043. Drammen ble skapt av tømmeret og i Drammenselva var det omfattende trelasthandel med Nederland og Danmark allerede på 1200-tallet. Drammensvassdraget ble brukt til tømmerfløting, mens det ved fossene ble bygget sagbruk. Den 19. juni 1811 ble byen grunnlagt, da ladestedene Bragenes og Stømsø ble slått sammen til kjøpsstaden Drammen.

Her får du tak i god kaffe i Drammen:

Jovialen – Kaffekværna – Pigen – Condelica – To Søstre

Iskaffe med afrikanske kaffebønner