Denne vinteren lanserte vi tre unike mikropartier fra Colombia samtidig. De er alle dyrket frem av dedikerte kaffebønder med lidenskap for råvaren og tro på presisjon i arbeidet, fra bønne til kopp. Det vil du merke på smaken.

Colombia er en av de største kaffeprodusentene i verden. De spektakulære Andesfjellene som strekker seg gjennom landet byr på ideelle dyrkeforhold og det har vært dyrket kaffe her siden tidlig på 1800-tallet.

Fjellskrentene sørger for fuktighet og svale temperaturer, og variasjonen i mikroklimaer knytter særegne smaker opp mot ulike kafferegioner. Høyt over havet i kupert terreng dyrkes kaffe som regel på små, familiedrevne gårder, med egne mikromøller og tørkefasiliteter.

Bøndene du nå skal møte ivaretar og kvalitetssikrer råvaren hele veien fra blomstring til tørket råkaffe med en kjærlighet til produktet som gir helt unike kaffepartier. Disse er vi stolte av å kunne dele med dere.

Naturtalentet som tror på sin metode

Ved byen San Antonio i den kjente kafferegionen Tolima, sentralt i Colombia, ligger Finca Villa Marina. Omringet av dype daler og skyhøye fjell trives kaffeplantene svært godt i den fruktbare jorden. Det gjør de også hos Carmen Aragón, som nylig har begynt med kaffeproduksjon.

Carmen er sytti år gammel og driver Villa Marina alene. Det har hun gjort i atten år, men det var først for to år siden at hun begynte å dyrke kaffe. Hun dro på et kurs i kaffedyrking, bygget seg et eget tørkehus og viste seg raskt å være et naturtalent som produserer kaffe av svært høy kvalitet.

Alle kaffetrærne som vokser på gården har hun plantet med sønnen sin. Bønnetypene er castillo og caturra, stedstypiske bønnetyper som er med på å gi den klassiske colombianske smaksprofilen med sødme, fylde og en fruktig balansert syrlighet.

Carmens kaffe er rik på smak med god munnfølelse. Den har toner av søte kirsebær, typisk for kaffe fra Colombia, men også preg av solbær og et snev av kakao i ettersmaken.

Carmen mener selv at hemmeligheten bak de gode resultatene ligger i at hun er nøye med våtforedlingen og vasker all kaffen sin tre ganger. Da hun begynte med kaffe synes de andre bøndene rundt henne at det var litt rart at hun vasket kaffen så mange ganger. Men, hun likte å vaske kaffen på den måten og synes den ble god. Nå er hun den i sin farmgruppe som får best tilbakemeldinger på kaffen hun selger.

Du finner Carmens kaffe her

Den nøyaktige og bevisste kaffebonden

Et annet sted i Tolima på over to tusen meters høyde, driver kaffebonden Jesus Antonio Saavedra gården El Placer. Nærmeste tettsted er San Francisco, ikke langt fra hovedstaden i regionen, byen Ibagué.  Reisen til gården er lang og bratt og foregår på tynne veier som kun er egnet for føtter eller klover.

Finca El Placer ble etablert i 1997. Jesus Antonio hadde først en gård som lå på femten hundre meters høyde, men da klimaet endret seg kjøpte han den nye gården, 2115 meter over havet. Her står kaffeplantene i sol hele dagen, men de mange høydemeterne gir en temperatur som er sval nok til at kaffebærene likevel modnes sakte. Den sakte modningen fører til ekstra dype smaker i bæret.

Jesus Antonio dyrker, som Carmen, bønnetypene castillo og caturra. Han er av den oppfatning at disiplin og kjærlighet til kaffen og arbeidet fører til høy kvalitet på resultatet. Han er svært nøyaktig i sitt håndverk og dyrker og foredler kaffe med saftige smaker og florale toner. Det nye mikropartiet skuffer ikke, og byr på kompleksitet og friske hint av skogsbær, bringebær og plomme.

Det er ikke bare kaffe Jesus Antonio tar seriøst. Han er svært engasjert i det lille lokalsamfunnet og har donert en del av eiendommen der han har satt opp en skole for barna i området rundt gården. Der går det i underkant av ti barn og en lærer bor på gården fra mandag til fredag. Jesus Antonio bor selv på gården med sin egen familie og har dessuten ansatt flere plukkere fra lokalmiljøet. De ville kanskje ellers ikke fått seg jobb, men er nå svært dyktige plukkere på Finca El Placer.

Du finner Jesus’ kaffe her

Øye for detaljer og foredling med presisjon

Til sist går turen til kaffegården La Esperanza, som skraper skyene i Tarquis frodige fjellsider. Tarqui ligger i hjertet av et annet av Colombias anerkjente dyrkeområder for kaffe, Huila. Her har Yeni Ramos i over tyve år dyrket og foredlet kaffe med presisjonen som skal til for å bringe frem områdets rene og karakteristiske smak.

La Esperanza betyr "håpet" på spansk og ble kjøpt av Yenis far for over førti år siden. Yeni arvet gården for tjue år siden og har siden drevet den sammen med ektemannen Fernez. De bor på gården med sine fire barn og Fernez har seks brødre som driver gårder i nærområdet. Kaffegården ligger på 1870 meter over havet og også her vokser bønnetypene caturra og castillo, de høyeste på 1970 meter.

Ekteparet har øye for detaljer og hver sin rolle i kaffeprosesseringen. Hun våtforedler kaffen på sin egen mikromølle og vasker kaffen svært nøye, opptil fem ganger. Han besørger tørkingen, og fortørker all kaffen før den flyttes til et eget tørkehus med uvanlig god standard. Sammen produserer de eksepsjonelt ren kaffe av svært høy kvalitet.

Yeni Ramos nyeste mikroparti er søtt og fruktig, med smak av moden frukt og kirsebær. Det byr på toner av sjasmin og epler på duft og har en saftig ettersmak.

Du finner Yenis kaffe her

Prøv gjerne våre nye mikroparter sammen for å smake nyansene opp mot hverandre, eller gled deg over kaffetypene hver for seg. De er førsteklasses smaksopplevelser og noe av det beste vi har å by på akkurat nå.