Iskaffe kan brygges på like mange måter som det finnes kaffehashtagger på Instagram, men det betyr ikke at veien til et forfriskende glass er nødt til være avansert kjemi. Du trenger verken et spesialimportert stativ med dryppefunksjon eller 18 timer til rådighet; kun en kaffetrakter, noen isbiter, nykvernet kaffe og eventuelt litt søtning etter smak.

– De fleste forbinder iskaffe med de variantene man får servert i en kaffebar. Her i Norge pleier disse å være espressobasert, gjerne med iskrem og forskjellige søte smakstilsetninger. Blant en liten gruppe spesielt dedikerte kaffeentusiaster er det imidlertid et annet avkjølende brygg som gjelder: Svart kaffe over isbiter, forteller Lene Jørgensen fra kaffebrenneriet Solberg & Hansen.

Hett med kaldbrygget kaffe i USA

«Cold brew» er en relativt ny bryggeøvelse som på kort tid har vunnet betydelig popularitet over dammen. Såpass stort er det blitt, at 2015 ble året da den største kaffekjeden i verden satt drikken på sommermenyen.

– Som navnet tilsier innebærer «cold brew» å brygge kaffen med kaldt vann. Det krever lenger bryggetid, gjerne opp mot ett døgn, og større kaffemengde. Noen mener at metoden er den beste måten å bringe fram kaffens friske smaksegenskaper. Blant entusiastene beskrives kaldbrygget iskaffe med adjektiver som «silkemyk, leskende og fruktig», sier Jørgensen.

Flere oppskrifter på suksess

Blant «svart kaffe over is»-forkjemperne her i Norge foretrekker mange å brygge kaffen sin varm før den nedkjøles. Selv om bryggeparametre og utstyr kan varieres i det uendelige, kan man skille mellom to hovedkategorier av varmbrygget iskaffe.

– Den første, og den raskeste, er å brygge kaffen rett over is. Varm kaffe renner gjennom filteret og blander seg med isbitene som ligger i serveringskannen. Her øker man kaffemengden fordi isbitene i kannen vanner ut brygget. Den andre metoden innebærer, grovt forklart, å brygge kaffen som normalt og deretter kjøle den ned, for eksempel i en bøtte med isbiter, forklarer Jørgensen.

Åpenbar hemmelighet

Uansett hvilken metode man sverger til, er hemmeligheten bak et velsmakende glass iskaffe ganske åpenbar: God kaffe. Lene Jørgensen forteller om hvordan kafferåvarens opprinnelse påvirker smakene i iskaffen:

– Afrikansk kaffe er spesielt velegnet om du ønsker å lage en leskende iskaffe. For eksempel kjennetegnes god kenyansk kaffe av intenst fruktige smaker som minner om mørke bær. Akkurat som at etiopisk kaffe er kjent for sitt karakteristiske sitrus- og blomsterpreg. Fellesnevnerne er friske og fruktige smaker som passer perfekt i et glass nybrygget iskaffe.

Det enkle er ofte det beste

– Vi er opptatt av at det skal være enkelt å brygge god kaffe, enten den skal nytes varm eller kald. Derfor har vi laget en iskaffeoppskrift som kan brukes av alle som har en kaffetrakter på kjøkkenbenken. Den er basert på metoden der man brygger varm kaffe rett over isbiter i serveringskannen. Oppskriften inneholder litt sukker som drysses over kaffen i filteret, men denne kan også sløyfes eller erstattes.  Formålet er ikke først og fremst at man skal søte opp brygget, derimot skape balanse mot den friske syrligheten.

Oppskrift på leskende iskaffe:

  • Fyll filterholderen med 60 gram filtermalt kaffe (for eksempel fra Kenya, Etiopia eller Rwanda)
  • Dryss 20 gram sukker/alternativ søtning over kaffen (kan sløyfes)
  • Fyll serveringskannen med 400 gram isbiter før brygging
  • Fyll vannbeholderen med 6 dl vann
  • Brygg kaffen over kannen som er fylt med is

Den ferdig bryggede iskaffen serveres i et glass fylt med isbiter. Prøv deg gjerne fram med kaffe fra forskjellige land og kontinenter, på den måten kan du bli bedre kjent med de ulike dyrkeområdenes smaksmessige særpreg.