Nye smaker fra Tanzania

I skyggen av Kenya produserer nabolandet Tanzania kaffe med liknende vekstvilkår og klimatiske forhold. Men der Kenya lenge har vært stjernen i den kvalitetsorienterte delen av kaffeverdenen, har Tanzania måttet leve med et noe mer frynsete rykte. Om råvaren er godt ivaretatt kan tanzaniansk kaffe likevel by på et svært behagelig bekjentskap i koppen: Fruktig, sødmefylt og frisk – likevel mer balansert og noen knepp mindre intens enn sin berømte kaffenabo i vest.

Viktig eksportvare

Mot slutten av 1800-tallet ble kaffedyrking i landet kommersialisert av franske misjonærer som plantet ut kaffe av arten Bourbon i Kilimanjaros skråninger. Sannsynligvis er det etterkommere av de samme plantene som ennå dyrkes mange steder i dag. Nå vokser det kaffe tilnærmet overalt i Tanzanias høyland og råvaren er landet største og viktigste eksportvare. Arabica-kaffe av høy kvalitet dyrkes hovedsakelig i områder nord og sør i landet, med Kilimanjaro-kaffe som den mest kjente merkevaren.

Det er flere grunner til at kaffe fra Tanzania ofte kan slite med å leve opp til sitt kvalitetspotensial. Blant annet har de beste partiene historisk sett blitt plukket opp av japanerne, som gjerne kan kjøpe så mye som 60 prosent av den samlede innhøstingen i landet. Den stadig tilbakevendende vannmangelen, som først og fremst medfører store humanitære kriser, kan også gjøre det svært utfordrende å produsere kaffe. Det samme gjelder plantesykdommer og soppangrep, som i verste fall kan ødelegge hele avlinger. Likevel livnærer kaffedyrking flere millioner mennesker i Tanzania, noe som understreker viktigheten av utviklingstiltak i landets kaffeindustri.

Kaffeland i utvikling

Kaffesortering i Tanzania

Den store majoriteten av kaffeprodusenter i Tanzania er enkeltstående kaffebønder med små jordflekker. Svært mange prosesserer sin egen kaffe og med mangel på nødvendig utstyr eller rent vann blir resultatet deretter. De siste ti årene er det imidlertid blitt jobbet hardt for at tanzanisk kaffe skal være i stand til å leve opp til sitt høye potensial. Tiltakene har hovedsakelig vært knyttet til utvikling av infrastruktur og utstyr til prosessering. Arbeidet har særlig båret frukter for produsenter i hver sin ende av landet, helt sør og helt nord, hvorfra det kommer stadig flere partier som viser hva Tanzania kan by på i koppen.

Blant de mange kvalitetsbevisste kaffeprodusentene i Tanzania fant vi i fjor høst det lille kooperativet Muriba helt nord i landet. Området ligger avsidesliggende til i Tarime, grensende mot kaffeautoriteten Kenya. Fordi Muriba stiller strenge krav til prosessering og tørking er Tarime fylt med den rene og karakteristiske fruktigheten som kjennetegner godt ivaretatt kaffe fra området. Med Tanzanias utfordringer friskt i minne, er dette en kaffe som kommer til å overraske mange. Selv om den egentlig bare lever opp til Tanzanias åpenbare potensial.