Årets påskekaffe kommer fra kooperativet Kanya, i den vestlige provinsen Rwanda i distriktet Nyamasheke. Takket være en viljesterk og driftig mann har i dag fire hundre bønder fått mulighet til å tilhøre samarbeidet til Kanyamibwa Edmond.

kaffe fra kanya rwanda, solberg & hansen

Viktig ressurs for lokalbefolkningen

Kanya ligger vest i Republikken Rwanda på en høyde på 1650 meter over havet. Den totale størrelsen er 100 hektar og med 400 gårder som er tilknyttet kooperativet er det en viktig virksomhet for lokalbefolkningen. Lederen av Kanya Kaffe, Kanyamibwa Edmond har lang erfaring med kaffebøndene i området og hans store lidenskap for kaffe kommer dem til gode.

For noen år tilbake skjønte Kanyamibwa Edmond at det var mange kaffebønder i området som ikke hadde tilgang til en nærliggende vaskestasjon. Han bygde opp Kanya fra bunnen av og med en god vekst kan han gi bøndene en god pris for deres kaffe. Det å være i området der bøndene bor, har redusert de lange avstandene de fleste brukte til å reise for å komme til nærmeste vaskestasjon. I samarbeid med lokale myndigheter, distribuerer han også gjødsel til sine bønder.

Solberg & Hansen på tur til Rwanda

Fra Rwanda til Ryen

For to år siden var hele Solberg & Hansen på tur – her kan du lese mer om den turen. Der fikk alle de ansatte med seg verdifull erfaring hjem, ikke bare om hvordan kaffen dyrkes og prosesseres før den kommer hit til Norge, men også verdifull kunnskap om menneskene som har dette som livsgrunnlag.

Det som er eksistensgrunnlaget til menneskene som jobber med kaffe i produsentland, danner også sysselsetting for mange mennesker her i Norge. Det er en viktig verdikjede for langt flere enn man tenker over i det daglige. Fra du kjøper kaffen fra kafeen på hjørnet, til Ryen, på brenneriet, til shipping, til transport til havnen, til tørking, til sortering, vaskestasjonen, plukking av bær og helt tilbake til den skjøre, lille spiren som skal passes på.

 

Fra Ryen og hjem til deg

Årets påskekaffe er umulig å ikke elske – den har alle egenskaper som vi setter stor pris på. Lettdrikkelig, smaksrik med fylde og god munnfølelse, samtidig som den er frisk og fruktig. Du finner den i din nærmeste Solberg & Hansen forhandler eller i vår nettbutikk.

Les også våre nyttige bryggetips til påske.