- Jeg var sikkert den beste kunden de hadde, mimrer Aase Spinnangr. For fire år siden overtok hun en liten kjempe ved foten av Fløien, Bergens eldste kaffebar bygget i en potetkjeller på hjørnet av Nedre Fjellsmauet.

En skjev murbygning ønsker velkommen til det erkebergenske smuget et steinkast fra inngangen til Fløibanen. De skranglete husene lener seg kameratslig mot hverandre og vitner om 300 års kamp mot vær og vind i vestlandshovedstaden. Få steder i Norge lever opp til Bergens sjarm når sola lyser opp brosteinen i smugene, traskende med en kaffe i hånda og med selskap av en lat katt på hvert gatehjørne. Her i hjertet av Bergensidyllen åpnet en gjeng studenter Det Lille Kaffekompaniet for nøyaktig 20 år siden.

Familien bak bajonettene

Jeg bor rett borte i gata og var stamkunde på Det Lille Kaffekompaniet. I 2012 gikk kaffebaren konkurs og det ble prat om at det skulle bli kebabrestaurant i lokalene. Det var nok til at vi kastet oss i det, vi må måtte jo ha et sted vi kunne gå til om morgenen. Vi har alltid vært opptatt av smak, mat og detaljer. Dessuten ville baristaen fortsette. Men vi tenkte på egne behov også, forteller Aase Spinnangr.

"Vi måtte jo ha et sted vi kunne gå til om morgenen"

Aase Spinnangr

Det Lille Kaffekompaniet er en familiebedrift i ordets rette forstand. Datteren til Aase, Susanne, brygget sin første kaffe bak disken i den lille kaffebaren for ti år siden. Regnskapet tar samboeren til Aase, Hans Flø, seg av. – Susanne begynte å jobbe her som 14-åring, før vi tok over. Hun lærte meg opp i begynnelsen, men nå liker jeg å tro det er litt omvendt, sier hun med et lurt smil. – Det er kjempegøy å drive det sammen, og den personlige involveringen fra alle tror jeg er nøkkelen til at det skal gå bra, sier Aase.

"I helgene kan det være kø rundt hjørnet ned mot Fløibanen."

Aase Spinnangr

Idyllisk beliggenhet, sjarmerende lokaler og god kaffe har gjort Det Lille Kaffekompaniet til en yndet attraksjon for tilreisende fra hele verden. Og der turistene samles blir myter og stereotyper gjerne bekreftet eller avkreftet.
- I helgene kan det være kø rundt hjørnet ned mot Fløibanen. Det er veldig mange turister som kommer på grunn av Trip Advisor og andre reiseguider. Vi har mange japanere og koreanere på besøk som gjerne vil ha håndbrygg, mens amerikanske turister helst drikker cappuccino og moccadrikker. På espressomaskinen har vi alltid to ulike espressoer. Vi synes det er gøy å servere kenyanske kaffe til italienske turister, som får helt sjokk når de smaker den friske og fruktige espressoen. Den er jo så langt fra det du får servert i italienske kaffebarer som det er mulig å komme, forteller Aase Spinnangr.

Fra smykker til svart kaffe

Laget av Det lille kaffekompaniet

Like i nærheten av Det Lille Kaffekompaniet drev Aase Spinnangr butikk med egendesignede smykker i mer enn 20 år. Nå er butikken lagt ned, men Aases forhold til håndverk og kvalitet lever videre gjennom kaffebaren i Nedre Fjellsmauet 2.

Da vi tok over var sirupshyllen større enn kaffehyllen. Tidene har forandret seg. Nå har “dagens kaffe” (filterbrygget, svart kaffe) eksplodert. Flere og flere blir bevisste på smak og kvalitet, også de som ikke er inne i hipsterkulturen med håndbrygg og svart kaffe. Vi har alltid to valg på kannen, på den måten får kundene et forhold til at også svart kaffe kan smake vidt forskjellig. Som regel har vi et friskt og fruktig alternativ, gjerne noe fra Kenya, samt et trygt og klassisk valg i en søramerikansk kaffe. De fleste velger faktigst Kenya!

 

Ingen hemmeligheter

Disken i kaffebaren i Nedre Fjellsmauet

I en kaffebar fylt med stamkunder, turister, studenter og pensjonister skrives det mange historier i møtet mellom alle menneskene som kommer innom. Innenfor de trange vegger er det ingen hjørner hvor man kan gjemme seg vekk, men det er ikke vanskelig å forstå at den rustikke sjarmen også lokker turtelduene.

"Det nytter ikke å ha hemmeligheter på Det Lille Kaffekompaniet"

Aase Spinnangr

I går ansatte jeg en fra Australia. Han kom inn fra gaten og sa han var barista, så jeg ba ham om å lage en espresso. Han fikk på jobben på stedet og en av stamkundene tilbød ham å leie leiligheten. Det nytter ikke å ha hemmeligheter på Det Lille Kaffekompaniet, men likevel er det mange som legger romantiske møter hit. Folk er blitt fridd til flere ganger, de ringer gjerne på forhånd og ber oss ordne blomster og romantisk musikk. Alle har sagt ja, fastslår Aase med et smil.

"Big in Asia"

Iskaffe, ostekake og cappuccino på Det lille Kaffekompaniet i Bergen

Blant Det Lille Kaffekompaniets største fans er muligens de asiatiske turistene som valfarter til Nedre Fjellsmauet med kamera rundt halsen. Og selv om det egentlig er Aase og familien som styrer skuta i smuget, så er det en stor andel kinesere som er av en helt annen oppfatning. Nylig ble historien om kaffebaren omskrevet for å tilfredsstille det kinesiske TV-publikumet. I hovedrollen sto baristaen Craig.

"Det viste seg at 10 millioner så klippet og plutselig var innboksen til Craig full av kinesiske frierbrev"

Aase Spinnagr

Craig har jobbet her i tre år. For litt siden var et kinesisk TV-selskap innom og lagde en featuresak der de portretterte han som en hardtarbeidende og fattig kaffebareier som jobber døgnet rundt for å få endene til å møtes. Han ble bedt om å henvende seg til jentene hjemme i kina. Det viste seg at 10 millioner så klippet og og plutselig var innboksen til Craig full av kinesiske frierbrev. Nylig kom selskapet tilbake, denne gangen med en kinesisk diva på slep, for å lage en oppfølger. Hun tok det ikke veldig pent da Craig avviste et kyss over disken i baren. Det hele var ganske absurd, sier Aase lattermildt.

Kun ett kaffekompani

Noen ganger, når køen snirkler seg rundt gatehjørnet ned i retning brygga, er det naturlig å tro at potetkjelleren til tider kan føles litt trang. Men for familien bak Det lille Kaffekompaniet finnes det ikke noe alternativ til Nedre Fjellsmauet 2. 
- Vi hører til her i disse lokalene. Det hadde ikke blitt det samme i en ny og moderne kaffebar. Mange finner seg til rette her. Vi har en helt spesiell atmosfære og er genuint opptatt av å lage god kaffe, sier Aase Spinnangr med rolig overbevisning.

Bergenstips fra smugene

Det Lille Kaffekompaniet ligger et steinkast fra inngangen til Fløibanen i Bergen

Begynn dagen med en rolig oppvåkning i smugene, kanskje en kaffe på en liten hjørnekafé ved Fløibanen. Derfra er det naturlig å ta deg med på en tur opp til Fløien, gjerne til fots. Nordnes sjøbad er flott på en fin sommerdag, mens Escalon ved Fløibanen byr på god tapas. Ta gjerne en tur til Trollhaugen, Edvard Grieg sitt hjem. Er dere to, er en date på Mon Plasier en opplevelse, det gamle minilysthuset ved Fjellveien. Dagen kan for eksempel rundes på italienske Pergola i Skostredet, eller vinbaren “To glass” på Vetrlidsallmenningen, rett nedenfor Det Lille Kaffekompaniet.

Iskaffe med friskrevet lime

Sommerdrikk fra Bergen signert Det Lille Kaffekompaniet:

- 200 g isbiter
- 2 dl kokende vann
- 30 g Rukira eller annen kenyansk kaffe
- 20 g sukker løst opp i kokende vann
- Rikelig med friskrevet limeskall

Fyll bryggekannen med isbiter før du brygger kaffe som vanlig i kaffetrakter eller håndbrygger. Når brygget er ferdig tilsetter du sukkerlaken og rører rundt. Serveres i et glass fylt med isbiter og friskrevet lime på toppen.