– Langs et veinett av kronglete fjellstier ligger små, familiedrevne gårder spredt utover det eviggrønne fjellandskapet som omkranser San Augustin i Colombia. Her bor Fabio Viveros, en unik personlighet blant kaffebøndene i dyrkefellesskapet La Amistad. I et område hvor hesteryggen er det beste transportalternativet, har han en utviklet en gårdsdrift som mer enn overgår forutsetningene langt oppe i Huilas frodige fjellsider.

Fordelt mellom to av de tre parallelle fjellkjedene som utgjør den nordlige delen av Andesfjellene ligger delstaten Huila i Colombia. Distriktet deles på langs av Colombias lengste elv, Magdalena, som renner mellom den østlige grenen «Cordillera Oriental», og den midterste «Cordillera Central». Helt sør i Huilas frodige fjellandskap, mellom en forgrening av Magdalena, ligger San Augustin. Den lille fjellandsbyen er først og fremst kjent for en stor samling spektakulære steinskulpturer, som er arven etter urbefolkningen som levde i fjellsidene lenge før europeerne kom til Colombia. De massive statuene, noen så store som 30 meter i diameter, anslås å ha blitt hogget ut i en periode på 900 år inntil sivilisasjonen mystisk forsvant for omtrent 1500 år siden.

Fruktbare skråninger

"- Jeg var 10 år da jeg lærte å dyrke kaffe av min mor og far. Prinsippene fra den gang har jeg med meg 35 år senere, men jeg forsøker hvert år å utvikle Finca El Higueron med kvalitetsfremmende tiltak og installasjoner."

Fabio Viveros

Som de fleste andre i San Augustin lever Fabio av den fruktbare jorda i skråningene rundt byen. Langs et veinett av kronglete fjellstier ligger de små familiedrevne gårdene spredt utover det eviggrønne fjellandskapet som omkranser landsbyen. Fabios gård heter Finca El Higueron og ligger inngjerdet på en liten flate en halvtimes ridetur utenfor San Augustin. I den velholdte hagen foran Favios hus, som han har bygget med egne hender, bor en gjeng viltre hunder og et par listige papegøyer. Favio er en stille og beskjeden mann som lar hardt og kvalitetsbevisst arbeid snakke for seg selv. Bak huset ligger de pent opparbeidede rekkene med kaffetrær.Både tørkehuset og den godt uttenkte vaskestasjonen har Favio bygget selv, og begge installasjonene er langt mer avansert enn gjennomsnittet blant San Augustins gårder.

«Jeg tror min plassering i kvalitetskonkurransen kommer av at jeg er nøye i alle ledd. Jeg plukker kun modne kaffebær og sorterer deretter kaffen i flere faser: I vann, for hånd og gjennom risten i våtmøllen»

Favio Viveros er en unik personlighet blant bøndene i La Amistad-fellesskapet. I et område hvor best egnede transportmiddel er hesteryggen, har han en utviklet en gårdsdrift som langt overgår forutsetningene langt oppe i Huilas avskårne fjellsider. Det bekreftes av resultatet i høstens kvalitetskonkurranse, da han i konkurranse med flere titalls gårder endte opp som én av de fire vinnerne. Hvordan han planlegger å bruke premiepengene sier også alt om Favios dedikerte forhold til kaffekvalitet.

Signert i San Augustin

Fabio Viveros er det tredje innslaget i «Signert bonden». Dette er en serie kaffepartier som setter fokus på menneskene bak et knippe helt unike kaffepartier – både når det gjelder smak og kvalitet. «Signert bonden» selges med bonden og hans eller hennes autentiske signatur på forsiden av posen. Solberg & Hansen har samarbeidet med Fabio og de andre bøndene i dyrkefelleskapet La Amistad (spansk for «vennskap») i San Augustin siden 2011. I disse dager er det Fabio Viveros signatur som pryder forsiden av «Signert bonden»-poser i kaffebarer over hele landet, men det viktigste er fruktene av hans harde arbeid: Kaffen på innsiden av posen.