Vi har samlet sommerens aller beste iskaffeoppskrifter og grunnoppskrifter på ett sted. Oppskriftene er enkle å lage hjemme på kjøkkenet med årets sommerkaffe.

Klassisk sort iskaffe - tre måter å brygge iskaffe på

ISKAFFE PÅ KALITA

15 g kaffe (litt finere enn filtermalt)
1,5 dl vann (ca. 96 °)
100 g isbiter

Fukt filteret i filterholderen og hell bort overflødig vann. Ha kaffen i filterholderen. Kverningsgraden på kaffen er litt finere enn filtermalt.
Fyll kannen med 100 g isbiter. Brygg håndbrygget som normalt, men bruk litt mindre vann enn du pleier og ta noen hellepauser underveis i brygget. Helletiden skal være på ca 1:30 min.

ISKAFFE PÅ TRAKTER
60 g filtermalt kaffe
20 g sukker
Kaffetrakter
400 g isbiter

Fyll filterholderen med kaffe. Dryss 20 g gram sukker/alternativ søtning over kaffen (kan sløyfes). Fyll serveringskannen med isbiter før brygging. Fyll vannbeholderen med 6 dl vann. Brygg kaffen over kannen som er fylt med is. Den ferdig bryggede iskaffen serveres i et glass med isbiter.

Sort iskaffe

ISKAFFE PÅ AEROPRESS
18 g filtermalt kaffe
1,5 dl kaldt vann
100 g isbiter
sukkerlake (kan sløyfes)
aeropress

Hell kaffen over i aeopressen og start timeren i det du heller på vannet. Rør godt om og sett på stempelet. La den trekke i ett minutt før du presser kaffen over et glass med isbitene.

For et friskere brygg kan du sløyfe sukkerlaken. Sukkerlake lages enkelt ved å røre ut en del sukker i en del kokende vann.

Vi anbefaler å bruke afrikansk kaffe for syrlige, fruktige og sommerlige brygg. Sommerkaffe fra Kenya – Gatugi passer spesielt godt som iskaffe på Aeropress.

Rund og fyldig iskaffe med en søt og sommerlig smak av kokos

FYLDIG ISKAFFE MED KOKOSMEK
2,5 dl sort iskaffe
isbiter
0.5 dl kokosmelk (lett variant)*

Lag sort iskaffe på håndbrygg eller trakter - se oppskrift lenger opp. Fyll et glass med isbiter og hell over iskaffe. La det være plass til kokosmelk. Hell melken sakte på den øverste isbiten for å få en lagdelt drikk. Smak til med mer kokosmelk om ønskelig.

*Det er viktig at du bruker en lett kokosmelk da en fetere variant skiller seg og blir kornete.

Tips: Her kan eksperimentere med ulike melketyper. Ønsker du et søtere brygg kan man tilsette sukker i filterholderen sammen med kaffen eller sukkerlake i den ferdige isdrikken.

Vi anbefaler Sommerkaffe fra El Salvador – Bourbon Jungle til denne oppskriften. Denne kaffen passer spesielt godt sammen med melk.

Tade limonade - en leskende iskaffe

TADE LIMONADE
2,5 dl sort iskaffe laget med Sommerkaffe Tade, Etiopia
Limonade (gjerne sprudlende)
Isbiter
Garnityr (valgfritt)

Lag sort iskaffe på håndbrygg eller trakter - se oppskrift lenger opp. Fyll et glass med isbiter. Fyll opp 60% av glasset med limonade, hell deretter iskaffe i glasset.

Tips: Bruk gjerne sitron og rosmarin som garnityr.

Vi anbefaler Sommerkaffe fra Etiopia – Tade til denne oppskriften. Dette er en delikat og leskende kaffe med floral aroma av jasmin og sitronmelisse. Den smaker av bergamott, sitrus og honning og passer derfor utmerket sammen med syrlig limonade. Har du ikke denne anbefaler vi en annen frisk og fruktig kaffe fra Afrika.

Con panna al freddo - en fyldig klassiker

CON PANNA AL FREDDO

10-12 store isbiter
1 dobbel espresso*
2 cl sukkerlake
Litt fløte
2 shakere, en til kaffe og en til fløte

*Har du ikke espressomaskin hjemme kan du brygge på en moccakanne eller lage et kraftig brygg på Aeropress.

Ha isbiter, sukkerlake og ferdig brygget espresso i en shaker. Rist espresso og is kraftig og hell over et glass med isbiter. Topp den med fløte som du har ristet (eller vispet) til en luftig, men fortsatt flytende konsistens. Hell den sakte på den øverste isbiten for å få en lagdelt drikk.

Tips: som garnityr kan du strø litt espresso, kakaopulver eller revet muskatnøtt. Eventuelt kan du klemme litt appelsinskall over som ekstra aroma.

Vi anbefaler Sommerespresso fra Colombia og Etiopia til denne oppskriften

Du finner også disse oppskriftene sammen med flere isteoppskrifter og andre nyttige tips i vårt sommeroppskriftshefte. Heftet kan du plukke opp og ta med deg hjem fra vår konseptbutikk i Mathallen Oslo eller hos en av våre mange forhandlere rundt i landet. Eller bestill et gratis hefte fra nettbutikken vår ved kjøp av kaffe, te eller tilbehør.

Kjøp årets sommerkaffe her.