På starten av 2000-tallet snublet far og sønn Esteban og Erwin Mierisch, to av Nicaraguas mest respekterte kaffeprodusenter, over noen rustne spader og en sekk kaffe merket «Java» i veikanten utenfor en forlatt forskningsstasjon.

Historien om Java Nica

Tilfeldighetene ville ha det til at to av Nicaraguas kaffeautoriteter kjørte forbi en mann med en liten sekk merket «Java» akkurat denne dagen. Hadde ikke Esteban overtalt sønnen Erwin til å stoppe ville kanskje historien om JavaNica endt før den begynte. Det var også Mierisch-senior som fattet videre interesse for sekken, som skulle vise seg å inneholde noe langt mer interessant enn man vanligvis plukker opp i en grøftekant.

Faren min tok med sekken til agronomen vår, Patricia Contreras, som ble svært begeistret da hun fikk se innholdet. Hun hadde tidligere gjort studier på den samme bønnetypen og kunne fortelle at det var en sjelden art med dårlig avling og lav resistens mot sykdommer. Til gjengjeld kunne kvaliteten og smaken være fantastisk og hun oppfordret oss til å avle den fram. Siden den gangen har vi eksperimentert med JavaNica i flere dyrkeområder, på ulike høyder og i forskjellig jordsmonn.

"Siden har vi eksperimentert med JavaNica i flere dyrkeområder, på ulike høyder og i forskjellig jordsmonn."

Erwin Mierisch

Etiopiske røtter

Mierisch-familien kalte bønnetypen for JavaNica, fordi den antas å stamme fra Java og har utviklet seg videre i Nicaragua. Man vet imidlertid svært lite om kaffearten og hvor den egentlig kommer fra. Den lille, men avlange bønneformen minner om artene som dyrkes og vokser vilt i Etiopia. Dette har fått flere til å trekke paralleller til Geisha, en ekstremt ettertraktet bønnetype med etiopiske røtter dyrket i flere mellomamerikanske land.

– Min tante Ethel produserte i 2008 Mierisch-familiens første avling med JavaNica-kaffe. Nå er vi Nicaraguas største produsent av bønnetypen, som dyrkes på grunn smak og kvalitet fremfor volum. Selv om det ikke er utført genetisk testing på JavaNica indikerer kaffens utseende at det er en Typica med etiopiske røtter.

 

"Dette har fått flere til å trekke paralleller til Geisha, en ekstremt ettertraktet bønnetype med etiopiske røtter dyrket i flere mellomamerikanske land."

Honning og sitrus

Også smaken gjør det naturlig å trekke paralleller til kaffens hjemland. En godt ivaretatt JavaNica oppfattes gjerne floral og intens med saftig munnfølelse og smaksassosiasjoner til søte sitrusfrukter. Ikke så langt unna en god kopp etiopisk kaffe, med andre ord.

Vår første Javanica er dyrket av Mierisch-familien på deres gård Limoncillo, beliggende i den berømte kafferegionen Matagalpa i Nicaragua. Dette partiet var en honey-prosessert kaffe, som vil si at kaffebønnene tørkes med litt fruktkjøtt sittende igjen på bønnen. Dette maskerer til en viss grad kafferåvarens florale og sitrusaktige preg, men bidrar til gjengjeld med å fylle koppen med en bærsøt og balansert sødme.

"En godt ivaretatt JavaNica oppfattes gjerne floral og intens med saftig munnfølelse og smaksassosiasjoner til søte sitrusfrukter."