Vi har fått inn helt ferske innhøstinger av kaffefavoritten La Coipa fra Peru. La Coipa var vår første kaffe fra Peru, og den startet som vår sommerkaffe i 2017.

Kaffelandet Peru

Peru ligger på vestkysten av Sør-Amerika rett under ekvator, og grenser til andre kaffeland som Brasil, Colombia og Ecuador. I Peru er landskapet som skapt for kaffe, med bratte fjellrygger, dyp regnskog og frisk havluft. Det er tørre sletter ved kysten i vest, Amazonasregnskog i øst og Andesfjellene ligger i midten av landet.

Det er i Andesfjellenes bratte skråninger vi finner kaffegårdene som produserer La Coipa og Clemente.

Kaffe fra Peru er gjerne lett og leskende, med duft av blomster. Den er delikat og mild, og har ofte hint av røde bær, sitrus, karamell og kakao.

Clemente landskap

Viktig økologisk kaffeproduksjon

Kaffe har vært dyrket i Peru siden 1700-tallet, men hovedsakelig til lokalt bruk. Varierende klima og mangel på infrastruktur har skapt utfordringer for produksjonen og gjort det vanskelig å finne kvalitetskaffe. Kaffebønder i Peru har svært små gårder og mindre vaskestasjoner. Kaffebærene håndplukkes, og mange av bøndene frakter kaffen til fots eller med muldyr.

Etter at tørrmøller ble bygget på 1970-tallet langs kysten har det blitt enklere med foredling og eksport.

I 2013 oppsto det problemer med bladrust som gjorde at kaffebøndene mistet halve avlingene sine. Nå er Peru i god vekst, og avlingene er tilbake til normalt igjen.

Det produseres ca 250 000 tonn kaffe per år i Peru, og en stor andel av dette er økologisk. Peru er en viktig aktør innen økologisk kaffeproduksjon.

Kaffe fra fjellet

Den  økologiske nyheten fra Peru er en ny innhøsting av saftige og søte La Coipa, som har fått navnet sitt av byen den kommer fra. Denne kaffen er sjeldenhet fra Peru, med karakteristiske smakstrekk fra mellomamerikansk kaffe med en unik afrikansk friskhet. Med duft av mørk karamell og vanilje og toner av jordbær og bringebær på smak. Det er en rund og fyldig kaffe med balansert friskhet.

La Coipa er en liten by med ca 13.000 innbyggere i den spennende kafferegionen Cajamarca. Her sies det at kom kaffen først og byen etterpå. Kaffen plukkes ca 1700 moh. av blant annet kaffebøndene Santiago Chanta og Eliorado Cruz Choquehanca (avbildet) fra farmgruppen Monterrico, som er medlemmer av kooperativet Coffee Guay APAE.

La Coipa kaffebonde
Clemente kaffelandskap

Hva er våtforedling?

La Coipa  blir våtforedlet, noe som vil si at fruktkjøttet løsnes fra kaffebæret ved hjelp av en «pulper». En pulper er en maskin som presser kaffebærene slik at skallet og mye av fruktkjøttet skilles fra kaffebønnen. Bønnene legges deretter i fermenteringstanker slik at det klebrige sukkerlaget rundt dem brytes ned. Vanligvis tar dette 12-36 timer. Så blir de skylt med vann på nytt, før de legges ut til tørking helt renset for fruktkjøtt.

En våtforedlet kaffe kjennetegnes ved gjerne av rene, friske og delikate smaker. Våtforedling tar kortere tid enn bærtørking, og krever flere maskiner og tilgang på rent vann. Bærtørking, hvor skall og fruktkjøtt ikke blir skilt fra kaffebønnen, er den enkleste formen for prosessering med tanke på utstyr, vann og ressurser. Men det avhenger i større grad av stabilt vær med mange soldager og oppsyn under tørkingen.

Etter tørkingen sorteres bønnene etter kvalitet og størrelse, og så er kaffen klar for eksport og salg.  Og brenning. Det er her vi kommer inn i bildet. I tillegg til å besøke kaffeprodusentene våre for å lære om hvordan de dyrker kaffebønnene vi siden skal brenne.

Fra bønne til kopp via brenning

Vi i Solberg & Hansen brenner kaffe med en kunnskap og presisjon tilegnet gjennom generasjoner og som stadig er i utvikling. Vi har som mål å oppnå at råvarens særegenheter fremheves under brenning. Etter brenning i vårt kaffebrenneri på Ryen pakker vi kaffen i lufttette ventilposer slik av kaffen beskyttes mot oksygen og du alltid får fersk kaffe. Vi gjør det vi kan for at kaffen skal ha så god kvalitet som mulig, slik at vi kan være en døråpner for verdens beste kopp.

Clemente kaffeplantasje