Vi måtte kanskje tatt opp røykingen, oversett naboen og drukket øl til frokost. Velkommen til en verden uten kaffe: Absurd og utenkelig, men ikke helt umulig.

Sløvere og dummere

Det er ingen tilfeldighet at opplysningstiden (1650-1800) faller sammen med utbredelsen av kaffe som nytelsesdrikk. I London for eksempel, fantes det flere enn  3000 kaffehus på starten 1700-tallet, kun 50 år etter at byens første ble åpnet.  Alkohol til frokost og lunsj ble erstattet med det det langt mer oppkvikkende virkestoffet koffein, noe som gjorde det lettere å holde hodet klart når viktige spørsmål skulle diskuteres. Det er naturlig å anta at verden ville vært et dummere sted uten kaffe.

"Alkohol til frokost og lunsj ble erstattet med det det langt mer oppkvikkende virkestoffet koffein"

Tusen smaker fattigere

På grunn av sin svært komplekse, kjemiske sammensetning oppdages det ennå nye aromastoffer i kaffe, som sies å ha et smaksspekter rikere enn vin. En ting er sikkert: Uten kaffe ville verden bokstavelig talt vært mer enn tusen smaker fattigere.

Dårligere helse og arbeidslyst

Kaffe er et effektivt virkemiddel for å skaffe seg noen ekstra pauser. Selv om flere ledere har forsøkt å forby kaffepauser, er det publisert flere studier som hevder de er bra for både helsen og arbeidslysten. Dessuten: Uten kaffe, hvilket påskudd skulle vi brukt for en velfortjent ekstrapause på jobb? Det er nærliggende å tro at flere ville tydd til en annen klassisk pausekamerat; sigaretten.

Foto: Mikal Strøm for Brygg Magazine

Færre venner og naboforhold

Samtidig som vi er blant verdens mest kaffetørste folkeslag, er nordmenn kjent for å være mer innesluttet og blyge enn gjennomsnittet. Kaffe har i så måte vært bindeledd mellom naboer og venner i mange generasjoner allerede. Hva skulle vi invitert naboen på uten en mokkamaster på kjøkkenbenken? Og hvilke lokaler skulle man blokkert med barnevogner dersom vi ikke hadde hatt kaféer og kaffebarer? Det er stor sannsynlighet for at verden, og spesielt Norge, ville vært et mindre sosialt sted uten en kaffekopp å by på, eller møtes over.

 

Ikke umulig

Selv om eksemplene over er karikerte, er det liten tvil om at verden ville sett ganske annerledes ut uten kaffe på menyen. Ifølge denne rapporten utgitt på journalen PLOS One går verdens kaffeavlinger en utrygg fremtid i møte. Allerede nå fører høye temperaturer, lange tørkeperioder og intense nedbørsmengder til at kaffebønder i flere land sliter med dårlige avlinger. Klimaendringene gjør også at plantesykdommer som "Leaf rust" overlever i det subtropiske fjellklimaet hvor Arabica-kaffe trives best. Selv om utryddelse ikke er nært forestående, kan situasjonen ha store konsekvenser for en bransje som livnærer mer enn 25 millioner mennesker fordelt over flere land og kontinenter.