Klokken kryper seg mot midnatt når et tyrkisk fly fylt til halen med Solberg & Hansen-ansatte lander i Kigali, Rwanda, den 20. mai 2015. Her blir vi møtt av Samuel Muhirwa, som skal ta oss med på et fire dagers eventyr som vi kommer til å huske de neste 40 årene.

Morgenen etter setter vi oss i en Toyota Hiace-minbuss som skal ta oss med til Remera, en vaskestasjon 15 mil sør for Kigali i en av Southern Provinces billedskjønne daler. Herfra har vi handlet relasjonskaffen Buf Remera av Samuel og hans mor, Ephiane Mukashyaka, siden 2008. Bussen fylt med bleke turister vekker nysgjerrighet blant alle menneskene som ferdes langs motorveien. Den frodige vegetasjonen velter seg innover terrenget av grønne og avrundede fjelltopper. På veien til Southern Province stopper vi innom King's Palace, som tar oss med hjem til Rwandas forhistoriske kongerike. Mest bemerkelseverdig er kanskje kuflokken av rasen Inyambo, som kan skryte på seg kurikets mest spektakulære sett med horn.

Spektakulære omgivelser

Fra kongens palass går ferden videre mot Sothern Province. Etter noen timer på landeveien tar vi av til en smal grusvei med dype hjulspor og utsikt til lange og slake fjellsider som ruller nedover mot dalbunnen til høyre for bilen. Den kronglete fjellpassasjen er ikke ment for minibusser med stive fjærer, eller andre kjøretøy for den saks skyld, og flere av turens deltagere følger skeptisk med på terrenget som velter seg flere hundre meter nedover. Men sjaføren kjenner sin Toyota og takler terrenget med den største selvfølge. Vi får selskap av en gruppe barn som løper entusiastisk etter bilen i flere kilometer, barbent og med imponerende tempo. Etter noen humpete mil ser vi en stor vaskestasjonen i bunnen av en stor dal omgitt av avrundede fjelltopper.

"Men sjaføren kjenner sin Toyota og takler terrenget med den største selvfølge. Vi får selskap av en gruppe barn som løper entusiastisk etter bilen i flere kilometer, barbent og med imponerende tempo."

1000 mil fra brenneriet

For å spare Toyota'en til hjemturen forserer vi høydemeterne ned til vaskestasjonen til fots. Her møter vi flere titalls mennesker som sorterer kaffebær på afrikanske senger, de lange og hevede nettingbordene som er vanlige i afrikanske kaffeland. De er smilende og vennlige, men naturlig nok også forbløffet over synet av 30 shortskledde nordmenn med hvert sitt kamera rundt halsen. Sam viser oss rundt på området og tar oss gjennom den møysommelige sorterings- og foredlingsprosessen. Arbeidet og kvalitetssikringen her i Southern Province, er helt avgjørende for brenningen som skal skje mer enn 1000 mil unna på Ryen i Oslo.

"Arbeidet og kvalitetssikringen her i Southern Province, er helt avgjørende for brenningen som skal skje mer enn 1000 mil unna på Ryen i Oslo"

Forvandlet nasjon

Når man reiser gjennom Rwanda er det umulig å se forbi folkemordet i 1994, som tok mer enn 800 000 menneskeliv i løpet av 100 dager. Her mistet Ephiane Mukashyaka sin mann, og Samuell sin far, for over 21 år siden. De grusomme dagene var en kulminasjon av en langvarig konflikt mellom hutuene og tutsiene, to konstruerte folkeslag som hadde levd sammen som familie, venner og naboer i flere generasjoner. Fra en tilnærmet håpløs situasjon, preget av ekstrem fattigdom og mistillit i befolkningen, har Rwanda brukt de siste 20 årene til å skape samhold og økonomisk vekst

"Med President Paul Kagame i spissen, har man samlet seg rundt en felles rwandisk identitet og sørget for at de ekstreme, etniske grupperingene som forårsaket folkemordet ikke har blomstret opp igjen"

I dag står Rwanda bak det som er blant Afrikas mest voksende økonomier, med kaffe som en av de viktigste eksportvarene. Samtidig har Ephiane Mukashyaka og familien snudd en håpløs situasjon til suksesshistorien som inspirerer kaffeprodusenter i hele landet. Gjennom Buf Café foredler familien i dag kaffen til nesten 300 bønder i områdene rundt sine to vaskestasjoner, Remera og Nyarusiza.

Eventyrlig arbeid

Tilbake i bussen peker snuten på Toyotaen i retning Nyungwe Forest Lodge, som ligger spektakulært til ved kanten av regnskogen i Nyungwe Forest National Park. Her skal vi bo de neste tre nettene, blant teplanter, ville apekatter og omringet av Rwandas enestående, grønne fjelltopper. Våre reiser til kaffeverdenens mange produsentland, er den viktigste jobben vi gjør for å kunne tilby et utvalg av klodens beste kaffe. Vanligvis er reisene forbeholdt innkjøperne på huset, som har kunnskap og ekspertise til å finne kaffe som lever opp til våre forventninger og krav. For alle oss andre var reisen til Rwanda en enestående mulighet til å møte menneskene, historiene og omgivelsene bak produktet vi jobber med hver eneste dag.