Ved foten av Jotunheimen, i sørenden av Lemonsjøen og omringet av Norges vakreste natur, ligger Kalven – en seter med åtte tømmerhus, så langt vekk fra bylivet at du ikke skulle tro at det var mulig å finne en kaffebar. Så feil kan man ta.

– Folk blir stumme av beundring når de kommer inn i den gamle seterstua. Kontrasten mellom peislukt, gamle tømmerstokker og vår knallrøde espressomaskin, Nouva Simonelli, er rett og slett unik.

Unik er virkelig ordet. Selve kaffebaren er forfriskende utypisk og det perfekte, men uanstrengte, møtepunktet mellom storbyens kaffetradisjoner og den norske fjellheimen. Her kan du uforstyrret nyte en kopp nykvernet kvalitetskaffe i sommersola, servert av kanskje Norges eneste baristabudeie.

Med kjærlighet i hvert spikerslag

Eventyret startet i 2001, da ekteparet Anne-Mari og Øistein kjøpte en gård med en seter på Tessand i Vågå. Husene var falleferdige, men mellom flisene i de ødelagte tømmerstokkene så de et potensiale. De ville restaurere setra til den standard den en gang hadde, og det var der drømmen om kaffebaren oppstod for Anne-Mari.

Den selvutnevnte baristabudeia har alltid vært ei ekte kaffekjerring. Hennes hjerte har banket for den velsmakende drikken siden hun fikk sin første kopp av bestefaren som femåring: sort kaffe med atten sukkerbiter og en halvliter melk. En slags latte, om du vil. Siden den gang har smaksløkene modnet, men kjærligheten for kaffe er større enn noen sinne.

- Da vi startet restaureringsprosessen drømte jeg om å lage en kaffebar på setra. Selve prosessen tok mange år og mye hardt arbeid, men var absolutt verdt det. Her er det kjærlighet bak hvert eneste spikerslag, forteller Anne-Mari.

1. juli 2013, tolv år etter at de først forelsket seg i setra, stod Kalven klar. Siden har det gått som en drøm. De holder åpent når det er folk i nærheten, og ellers bor de bare. Det perfekte grunnlaget for en kaffebar full av hjemmekoselig varme, akkompagnert av kanskje Norges flotteste naturopplevelse.

Med råvaren i fokus

Det er imidlertid ikke bare kombinasjonen av naturskjønn beliggenhet, lokal bygdeidyll og sjarmerende lokaler som har gjort Kalven til en kjær attraksjon, verdt å merke seg. For Anne-Mari er kvalitet essensielt. Det som ikke er kortreist, må være sporbart. Fra bønne til kopp-prinsippet er noe hun setter høyt.

- Kunnskap er svært viktig, og jeg har derfor som mål å kjenne til opphavet til hver enkelt ingrediens jeg bruker – både når det gjelder mat og kaffe. Med kaffe fra Solberg og Hansen er jeg trygg på at hver bønne er av god kvalitet.

Det samme gjelder maten, eller biteti (noe å bite i), som serveres på setra. Her finnes kun lokale retter som rømmebrød, vafler, lapper og avletter – like autentiske og tradisjonsrike som tømmerhusene selv.

En velfortjent pause

Dersom du skulle befinne deg i nærheten, er Kalven det perfekte stedet for en velfortjent pause. Setra er nærmest designet for å koble av – både bokstavelig og metaforisk. Med fjellheimens begrensede mobildekning er det nemlig tilrettelagt for en ordentlig kaffepause, helt uten forstyrrelser fra andre enn de du er der sammen med. Det er det mange som setter pris på.

– Om sommeren har vi besøk av forbireisende, hyttefolk og folk fra bygda i nærheten –rett og slett alle typer mennesker. De kommer hit for å være sammen, nyte en god kopp med kaffe, tradisjonskost og vakker natur.