Mens den ene har bekjempet sykdom til sjøs siden 1700-tallet, har den andre spilt nervesystemet vårt et puss i mer enn 8000 år. Den tredje har en spesiell plass i russernes hjerte, mens sistemann ut er blitt hyllet med penselstrøk på lerret siden det syttende århundret. Vi har sett nærmere på én nøkkelingrediens fra hver av våre fire nyeste tesorter; Morgenfrisk sitrus, Kraftfull chililakris, Rensende urter og Beroligende blader.

Opp - Morgenfrisk sitrus

"Den perfekte start på dagen; en oppkvikkende, grønn te med pirrende innslag av lime, sitrusblomst, ingefær, kanel, sitronmyrtel, gulrot og lakrisrot."

Lime

Te med LIME: Denne småvokste sitrusfrukten har kjempet mot skjørbuk til sjøs siden 1795, da lime ble innført som daglig kost i britiske Royal Navy. Skjørbuk er en sykdom som forårsakes av ensidig kosthold og mangel på C-vitamin. Den høye konsentrasjonen av vitaminer og mineraler er derfor blitt historisk viktig for sjøfolk og brukes den dag i dag som kosttilskudd av seilere verden over. Undersøkelser viser også at næringsinnholdet i lime har positiv effekt mot sykdommer som gulsott, menoragi og magesår. Lime har sin opprinnelse i Asia hvor den trives i tropisk klima på det eviggrønne sitrustreet. Lime er mildere i smaken enn sitron og i motsetning til sin gule bror forblir frukten grønn ved modning.

Boost - Kraftfull Chililakris

"Denne plukker deg opp når energien daler; en fyldig, sort te med hete toner av chili, krydder og lakris."

Te med CHILI: Grønnsaken finnes i utallige botaniske varianter og er blitt anvendt som matingrediens i mer enn 8000 år. Chilifamilien inkluderer grønnsaker i alle mulige former og farger der variasjonene i smak spenner fra søtt og mildt, til usannsynlig sterkt. Styrken måles på "Scovilleskalaen", der Caroline Reaper (1,569,300 Scoville Heat units) har vært rangert på toppen siden 2013. Det er stoffet "capsacin" som fremkaller chiliens brennende smak ved å manipulere sansesystemet som reagerer på varme og smerte. Frøene og de hvite trådene på innsiden av chilien har høyest konsentrasjon av capsacin og oppleves derfor sterkest i munnen. Har du forspist deg på chili hjelper det imidlertid ikke å helle i seg vann eller annen veske, da grønnsaken ikke er oppløselig i vann. Chili er rik på antioksidanter og er dessuten gunstig for fordøyelsen ved å øke produksjonen av magesyre. Undersøkelser har også vist at grønnsaken kan virke smertelindrende, samt stimulere blodsirkulasjonen.

Kur - Rensende urter

""Dette er en harmonisk blanding av grønn te, roseblader, brennesle, sitrongress, peppermynte, lakrisrot og sitronmyrtel som gjør deg og smaksløkene dine godt.""

Rose i te

Te med ROSE: Selv om planten er mest kjent for å pynte hageflekker eller stuebord, er det flere rosesorter som også gjør seg godt i menneskekroppen. Rosen er anvendt som legeplante siden antikken, blant annet mot søvnløshet, stress og depresjon. Roser finnes også i utallige botaniske varianter og mange av dem kan fortæres gjennom bladene, blomstene og frukten. Den runde frukten til planter i roseslekten heter «nyper», som utvikles på avblomstrede roser. Nyper inneholder vitamin B, E, K og høy konsentrasjon av C-vitamin. Det er mest vanlig å lage mat og syltetøy på nyper, men også roseblader anvendes i flytende og fast føde. Blant annet brukes roseblomster som ingrediens i urtete og saft, men også som garnityr på desserter og salat. Roseplanten inneholder blant annet tanniner, pektin, karoten, fruktsyre og eteriske oljer.

Pust - Beroligende blader

"Pust ut med en dempet, mild og behagelig smaksopplevelse av kamilleblomst, sitrusblader, roseblader, appelsinblomst, sitrongress, spearmint og hibiscus. Ren urtete uten koffein.""

Te med KAMILLE er blitt brukt i helbredelsens formål i flere tusen år og kan blant annet skryte på seg å være Russlands nasjonalblomst. Selv om planten ikke er listet som legemiddel, er den gjennom historien blitt brukt for å lindre utallige sykdommer og lidelser. Her til lands har vi lang tradisjon for å bruke kamille som kur mot forkjølelse og influensa. Kamille er en fornorsket utgave av navnet "chamomille" som betyr "jordeple", oversatt fra gresk. Navnet kommer av at blomsten, som vokser opp fra bakken, har en søt og behagelig duft som minner om epler. Den lavtvoksende urten med hvite og gule blomster likner på små prestekrager og vokser vilt i Europa, Asia og Nord-Afrika. Det er vanlig å tilsette kamille som en ingrediens i urtete, men det går også an å trekke tørket kamilleblomst i varmt vann. Kamille inneholder en høy konsentrasjon av eteriske oljer som man mener kan virke betennelsesdempende, beroligende, bakteriehemmende og smertestillende.