Bak enhver ren te står en allsidig plante. Like gjerne fyldig, mørk og kraftig, som elegant og ytterst delikat. Ofte beroligende, muligens styrkende, definitivt oppkvikkende. En toneangivende skikkelse i flere tusen år allerede, men mer aktuell enn noensinne. Møt opphavet til verdens mest populære brygg: Camellia Sinensis.

Dybdeintervju med verdens mest populære brygg

Mange kjenner deg kun fra tekoppen. Hvem er du egentlig?
Med flere tusen år på rot blir det stadig vanskeligere å huske mine første år som ung og viltvoksende i Yunnan-provinsen i Kina. Jeg erindrer vagt at jeg ved en tilfeldighet havnet i kjelen til en kinesisk keiser, Shen Neng, som umiddelbart falt for smaken jeg tilførte det kokende vannet hans. Siden har jeg delt bord med kinesiske keisere og britiske imperialister, så vel som japansk kulturelite og russisk adel. Jeg er blitt kastet på sjøen i politisk protest, kuttet opp, puttet i poser og blandet med alt fra krydder til sitrusolje. Nå finner du meg trimmet som en pen, liten busk i tehager langs store deler av ekvator. Og selvfølgelig i utallige tekopper i de fleste verdenshjørner.

"Siden har jeg delt bord med kinesiske keisere og britiske imperialister, så vel som japansk kulturelite og russisk adel."

Camellia Sinensis

Én plante, mange farger

Du er en plante med mange kvaliteter og talenter – hva er hemmeligheten?

Hvordan du opplever meg i koppen er påvirket av mange faktorer. Hvilket jordsmonn jeg er vokst opp i, hvor høyt over havet jeg har bodd, hvem som har pleiet meg – også videre. Mens noen velger meg mørk og kraftfull, foretrekker andre mine mildere og mer delikate sider. Det er måten jeg behandles etter plukking, «prosessering» som dere kaller det, som bestemmer hvilke egenskaper jeg får i koppen. Jo røffere behandlet jeg blir, jo mørkere og kraftigere oppleves jeg gjerne. Avhengig av disse hendelsene kalles jeg alt fra grønn og sort te, til oolong og hvit te. Har jeg ligget og modnet en stund får jeg navnet Pu Ehr.

 

Det blir snakket mye om dine positive, helsemessige effekter – kan du stå inne for disse?

Jeg er blitt forsket på siden tidlig på 90-tallet, blant annet fordi det i flere kulturer har vært vanlig å knytte mine egenskaper til et langt og sunt liv. Senest nå i desember publiserte The American Journal of Clinical Nutrition hele elleve studier som belyste mine helseeffekter. Blant forskerne er det spesielt mitt høye innhold av antioksidantene "polyfenoler" som har vekket stor interesse. Listen over påståtte helsegevinster er lang, men jeg ønsker ikke å fremstille meg som noen form for superplante. Det får bli opp til andre å finne ut av. Det er også verdt å merke seg at måten jeg er tørket og prosessert har innvirkning på hvilke stoffer du får i deg. Dersom jeg inneholder en stor andel knopper og skudd er jeg som regel rikere på koffein, mens du får i deg mest antioksidanter om du drikker meg som grønn te.

"Listen over påståtte helsegevinster er lang, men jeg ønsker ikke å fremstille meg som noen form for superplante. Det får bli opp til andre å finne ut av."

Camellia Sinensis

Med sitt store register av smaker og egenskaper er det ikke rart at planten er blitt en favoritt på tvers av landegrenser, kulturer og kontinenter. Samme hva som er din kopp te; du kommer ikke utenom Camellia Sinensis.