I Norge har vi flere enn tusen fjell som ruver 1650 meter over havet eller mer. På de samme høydene henger de mørkerøde kaffebærene og modnes på den andre siden av Atlanterhavet. Men der mellomamerikansk fjell er som skapt for kaffedyrking, egner de norske toppene seg best for å bestige med termos i sekken.
På de samme høydene som norsk terreng domineres av mose, lav og noen små frøplanter, byr Mellom-Amerika på svulmende natur og et fantastisk biologisk mangfold. La Candelilla er dyrket 1452 meter over havet i Costa Ricas legendariske kafferegion, Tarrazu. Det er på nivå med "høyalpin sone" her til lands, som preges av stein og ur med lite sammenhengende vegetasjon. Det kan du se på bildet av Innerdalstårnet (1452 moh) lenger ned i artikkelen, der den kjegleformede toppens beskjedne vegetasjon veies opp av en formidabel utsikt over Skarfjell og Trolla, kombinert med det adrenalinpumpende synet av fjellet som stuper ned i Innerdalen.
Fra familien i fjellene
La Candelilla er en familiebedrift i ordets rette forstand. Rundt fjellandsbyen San Lorenzo i Tarrazu driver syv brødre – Ricardo Hernandez, Lidier Sanchez, Mario Sanchez, Pablo Sanchez, Hugo Naranjo, Mario René Solis og Enrique Rivera – tre til fem små kaffegårder hver. Sammen eier de møllen «La Candelilla», som foredler kaffebærene fra alle brødrenes gårder. Samtidig deler de en parsell der de dyrker den kenyanske bønnetypen «SL28». Denne kaffearten ble utviklet av Scott Laboratories på 1930-tallet, og siden har den bidratt til å gi Kenya sin høye stjerne innen spesialkaffe. Brødrenes introduksjon av SL28 i costarikansk jord understreker deres innovative og kvalitetsbevisste forhold til kaffeproduksjon. Resultatet er en fantastisk kaffe som kombinerer Kenyas intense fruktighet, med Costa Ricas balanserte sødme.
Fra Tarrazu til Innerdalstårnet
Det er jordsmonn, bratte fjellsider og perfekt mikroklima som legger grunnlaget, er det gårdeierne i regionen som er nøkkelen til Tarrazu-kaffens høye kvalitet. De syv brødrene bak La Candelilla er intet unntak. Sammen eier de kaffemøllen med samme navn, som foredler bærene fra alle brødrenes gårder. Med sin beliggenhet 1452 meter over havet deler La Candelilla høyde med det spektakulære Innerdalstårnet i Nordmøre. Den kjegleliknende toppen byr på en svært populær turrute som ender opp i et lite platå med fantastisk utsikt over Innerdalen og fjellene rundt. Her er det bare å skru lokket av av termosen og nyte utsikten med like mange meter under føttene som kaffen i turkoppen ble dyrket.
Smaksnyanser fra høyden
I mer enn 50 år er kaffe blitt markedsført med hvor mange meter over havet den er dyrket. Det er naturligvis ikke slik at kaffe fra høyden er synonymt med god kaffe, men sammenhengen mellom høydemeter og kvalitet er udiskutabel. Verdens beste dyrkeområder kjennetegnes av frodig fjellterreng med gjennomsnittsklima rundt 20 grader, moderat regnfall og rikelig med sol. Det svale fjellklimaet bremser kaffetrærnes vekstsyklus, som igjen forlenger bærenes modningstid. Dette tilfører bønnen flere komplekse sukkerarter, som sørger for dypere og mer interessante smaker. Bedre drenasje i høyden og skråningene sørger for at det blir mindre vann i kaffebæret, som gjør at smakene blir mer konsentrerte. De fineste Arabicasortene er dyrket i meget fruktbar, ofte vulkansk jordsmonn opp mot 2000 meter over havet. Dette gir harde og kompakte kaffebønner med stort potensial for å bringe fram nyanser, kompleksitet og fantastiske kaffesmaker.