Familien Sanchez flyttet fra fattigdom og satset alt de hadde på økologisk kaffedyrking for 25 år siden. I dag er de regionens største forbilder og bruker all sin tid på å dyrke kaffe som er gjør godt for både naturen og menneskene som lever i den.

I Peru er landskapet som skapt for kaffe, med bratte fjellrygger, dyp regnskog og frisk havluft. Her har de dyrket kaffe siden 1700-tallet, og i hjertet av Perus kafferegioner finner vi en unik familie med røtter i kaffedyrkingens tradisjoner. Familien Sanchez har sammen forpliktet seg til å bevare naturen rundt seg gjennom økologisk kaffeproduksjon og bærekraftig praksis.

Denne familien har skapt en kaffekultur som ikke bare handler om kvalitet, men også om respekt for miljøet og menneskene rundt.

Grobunn for fremtiden i San Martin

Historien om familien Sanchez begynner med Felino og Jorge, to brødre som vokste opp i fattigdom nord i Peru. Som voksen trengte Felino en ny start sammen med sin kone og deres tre barn, og familien flyttet litt sørover til regionen San Martin. På jakt etter et sted å bo fant familien en gård med tilgang til tre viktige ting: kildevann, frukttrær og gode værforhold.

– Det er den beste avgjørelsen vi noen gang har tatt, sier Felino den dag i dag.

– I San Martin fant vi stedet som skulle bli vårt hjem for alltid.

Her startet familien med produksjon av kaffe. Deres fokus har alltid vært å produsere økologisk kaffe, uten bruk av skadelige kjemikalier eller syntetisk gjødsel. For familien Sanchez var det viktig å produsere kaffe som ikke bare smaker godt, men som også gjør godt for naturen. Deres forpliktelse til bærekraftig landbruk har gjort dem til forbilder i regionen.

Felino og familien, og senere også hans bror Jorge, så hvilket potensiale det lå i spesialkaffe fra San Martin. Sammen med flere kaffe-familier i den lille landsbyen La Victoria startet familien Sanchez farmgruppen Cerro Blanco Producers Association (APROCEB). I begynnelsen bestod gruppen av 10 kaffeproduserende familier, men i dag er de hele 211 familier fra 15 ulike lokalsamfunn.

Sammen jobber Cerro Blanco for å fremme kvinner og unge kaffebønder, og for å sikre fornyelse i peruansk kaffeproduksjon.

Hør Leomar og Felino fortelle om familiens historie og arbeid med Cerro Blanco i videoen under:

 

Den yngre generasjonen: Marimar og Leomar

Etter en oppvekst på en økologisk kaffegård i vekst, var det ingen tvil for hverken Marimar eller Leomar om hva fremtiden bringer. Begge har videreført sin fars og onkels visjoner med stor entusiasme.

Marimar, som har en bachelor i miljøteknologi med spesialisering i bærekraftig jordbruk, jobber spesielt med innovasjon innenfor bærekraftig kaffeproduksjon. Hun utforsker nye måter å forbedre jordens fruktbarhet uten å skade miljøet, og har blant annet gjenplantet over 500 trær rundt gården sin.

Leomar, derimot, har tatt på seg ansvaret for å modernisere markedsføringen og distribusjonen av familiens kaffe. Han har bygget broer mellom lokale kaffegårder og det internasjonale markedet, og har bidratt til at deres kaffe blir solgt til kaffeentusiaster over hele verden. I tillegg har Leomar sin egen økologiske kaffegård.

Tradisjon møter bærekraft

Familien Sanchez er et eksempel på hvordan tradisjon og innovasjon kan gå hånd i hånd for å skape en lysere, mer bærekraftig fremtid. Gjennom sitt arbeid med økologisk kaffeproduksjon har de vist at det er mulig å produsere kaffe av høy kvalitet, samtidig som de beskytter miljøet og støtter lokalsamfunnet. Deres kaffe er ikke bare en smaksopplevelse, men bidrar også til en mer bærekraftig kaffebransje.

I Solberg & Hansens klassiker Peru – Sanchez har vi råvare fra alle de økologiske kaffegårdene til familien Sanchez.