Vélo Espresso er et gjennomtenkt kaffekonsept lansert av Solberg & Hansen, inspirert av sykkelkulturen i Norge. Tankegangen er enkel: espressopauser hører hjemme på sykkel­turen – en ren, fruktig espresso man kan nyte mellom etapper eller på toppen av en stigning

Vélo Espresso er et helt nytt kaffekonsept fra Solberg & Hansen, inspirert av lidenskapen for sykkel og espresso. Et konsept som hyller rytmen av pedaltråkk, fellesskap og rene smaksopplevelser. «Vélo» er fransk for sykkel, og i dette konseptet møtes to verdener i perfekt harmoni: følelsen av fart og frihet, og gleden av en ren, saftig og energigivende espresso.

Nå er Volume 1 her, med kaffebønner fra Rwandas frodige fjellsider og en historie som strekker seg fra verdensmesterskapet i landeveissykling til norske espressokopper.

Ideen springer ut av et ønske om å lage en kaffe som passer like godt til en pause på toppen av en stigning, som til en stille morgen før dagens første møte. Enten du er en proff i trikot eller en hverdagsrytter på vei til jobb – Vélo Espresso er laget for deg.

Volume 01 – en smak av Rwanda

Første utgave, Vélo Espresso Volume 1, er laget med kaffebønner fra Tumba vaskestasjon i Rulindo-distriktet i Rwanda. Her, på over 2000 meters høyde, leveres håndplukkede bønner fra mer enn 1 600 småbønder. Resultatet er en espresso med en smaksprofil som er både elegant og kraftfull:

– Smak: Sitrus, tørket frukt og varme krydder
– Prosess: Våtforedlet for ekstra renhet og sødme
– Bønnetype: 100 % Bourbon

Dette er ikke en mørk, tung espresso – det er en lys, fruktig og saftig kaffe som lar råvarens opprinnelse skinne gjennom.

Hvorfor Rwanda?

At kaffe fra akkurat Rwanda ble valgt til første volum av Vélo Espresso, er ingen tilfeldighet. I september 2025 arrangeres nemlig verdensmesterskapet i landeveissykling midt blant kaffeplantasjene i Kigali. Dette er aller første gang et sykkel-VM arrangeres i et afrikansk land. For Solberg & Hansen ble dette startskuddet for å knytte kaffe og sykkelkultur tettere sammen.

Kaffen har vi innhøstet fra våre gode venner ved Tumba vaskestasjon, som arbeider tett med småskalabønder som dyrker kaffe med kjærlighet for bærekraftig jordbruk. Sammen med kaffe-innkjøper Morten Sletten og innkjøpssjef Tina Karslen, fikk tidligere proffsyklist Carl Fredrik Hagen være med på en uforglemmelig tur til Tumba og Kigali. Der fikk de både teste VM-løypene, og klatret mange høydemeter på to hjul, og besøkt vaskestasjonen som foredler kaffebønnene i Vélo Espresso.

Storslått lansering i Mathallen

Mandag 16. juni lanserte vi Vélo Espresso Volume 01. Det ble markert med en live-innspilling av podcasten Sykkel – en podcast av kaffeentusiast og proffsyklist Carl Fredrik Hagen og fotballkommentator og sykkelelsker Eivind Bisgaard. Sammen med gjester som kaffe-innkjøper Morten Sletten fra Solberg & Hansen, Felix Muhigana fra Urukundo Rwandisk organisasjon og landslagssjef i landeveissykling Kai Lexberg, snakket de om sykkelliv, koffeinpauser, Rwandas utrolige historie, og reisen til den perfekte espressoen.

Denne kombinasjonen av formidling og fellesskap understreker virkelig konseptet Vélo Espresso: det handler ikke bare om kaffe – det handler om det som skjer mellom etappene.

-

Vélo Espresso er en kjærlighetserklæring til både sykkel- og kaffekultur. En invitasjon til å senke farten, smake, lytte og kjenne rytmen i både sykkeltråkk og smaksløker. Det er kaffe med mening, laget for deg som elsker både presisjon og nytelse.

Volume 1 tar deg opp de bratte åssidene i Rwanda. Er du klar for neste etappe?