I 1921 ble det født en jente ved navn Erna i Bodø. 53 år senere endret hun hele kaffeindustrien med bare ett ord: spesialkaffe.

I en tid da kaffedrikkingen i Amerika var på sitt laveste, dukket det opp en kvinne som skulle endre industrien for alltid. Erna Knutsen, født i 1921 i Bodø, hadde en oppvekst preget av reise og kulturelle overganger. Allerede som 5-åring emigrerte Erna og familien til New York City.

I denne artikkelen skal vi fortelle mer om hvordan norskfødte Erna Knutsen endret kaffeindustrien og markerte seg som en av kaffehistoriens største bidragsytere, til tross for at kvinner ikke var velkommen inn i cupperommet på denne tiden.

Starten på Ernas kaffe-reise

I 1950-årene flyttet Erna til San Francisco, hvor hennes karriere tok en ny vending da hun begynte som sekretær i et advokatfirma. Senere gikk hun over til American Molasses Company, der hun ble sekretær for visepresidenten for kaffe. Selv om arbeidet interesserte henne, følte hun at noe manglet. Det var da Erna begynte å innse hvilket potensial som fantes i kaffeverdenen.

I 1968 begynte Erna å jobbe for Bert Fulmer, en av de viktigste skikkelsene i San Franciscos kaffe-miljø. Det var her, i B.C. Ireland, at hennes talent for kaffe og salg begynte å vokse. Hun så tidlig en mulighet for å selge mindre partier med kaffe til små kaffebrennerier som tidligere hadde blitt oversett av de større kaffeimportørene. Men Erna møtte motstand.

Hun ble nektet adgang til cupperommet og fikk ikke engang se på da kaffebønnene ble brent. Hun var jo tross alt kvinne.

Overrasket alle

Så dukket muligheten opp. En konteiner med Sumatra Mandheling-kaffe kom til havnen og Erna var nysgjerrig på å smake kaffen. Hun ba mennene som brant kaffen om å brygge en kopp til henne også.

Det var den beste kaffen hun hadde smakt i hele sitt liv.

Hun hadde en idé om at denne kaffen passet bedre for mindre kaffebrennerier enn for de store, industrielle brenneriene.

– Jeg skal selge all kaffen på én måned, sa hun til Bert Fulmer. Og til alles store overraskelse, så klarte hun nettopp det.

Noen år senere fikk Erna endelig lov til å sitte i cupperommet, og i mellomtiden hadde hun opparbeidet seg et godt rykte hos de små kaffebrenneriene.

Spesialkaffe

I 1974 ble Erna intervjuet av Tea & Coffee Trade Journal, og det var under dette intervjuet at hun berømt introduserte begrepet «spesialkaffe» for å beskrive kvalitetskaffen hun solgte.

Begrepet «spesialkaffe» ble hengende igjen i kaffebransjen, og Erna hadde satt i gang en ny bevegelse. For å drive frem spesialkaffe-bevegelsen, støttet Erna blant annet grunnleggelsen av en ny kaffeorganisasjon.

Ernas største bidrag var hennes villighet til å samarbeide med små kaffebrennere. Hun innså at disse mindre brenneriene var villige til å betale mer for kaffe av høy kvalitet, og hun var i stand til å imøtekomme deres behov.

Arven etter Erna Knutsen

Ernas engasjement og lidenskap for kaffe endret både USAs og verdens kaffebransje. Hun var en pioner innen spesialkaffeindustrien og en forkjemper for små brennerier. Hennes arv lever videre i form av Knutsen Coffee LTD, et selskap hun kjøpte og omformet til sitt eget.

Erna Knutsen var ikke bare en forretningskvinne, men også en inspirasjon for de rundt seg. Hennes smittende glede og ukuelige ånd har inspirert generasjoner av kaffeentusiaster og entreprenører.

Erna Knutsen var en ekte legende i kaffeverden.

Hun gikk bort i 2018, 96 år gammel.

Trygve Klingenberg overrakte pris

Under den 12. Specialty Coffee Association America-konferansen i San Francisco i april 2000 ble Erna Knutsen tildelt Golden Bean Award. Prisen fikk hun overrakt av Trygve Klingenberg, daværende daglig leder i Solberg & Hansen.

– Vi er stolte av hennes norske opphav og hun er et ekte forbilde for alle som jobber med kaffe. En sann inspirasjon, sa Trygve under utdelingen i 2000.

Trygve Klingenberg ble daglig leder i Solberg & Hansen i 1974, samme år som Erna Knutsen brukte ordet spesialkaffe for første gang. Han forble daglig leder helt til dagen han gikk av med pensjon i 2006.

Kilder:

SCAA / Covoya Coffee / Sprudge