Hva skjer du om du krysser en organist, en arkeolog, en raus dose bygdedugnad og topper det hele med litt bykultur? Jo, da får du Lauget Kaffi og kultur – Sandanes fremste møteplass, hvor kultur, kaffe og det koselige står i fokus. Rett og slett by og bygd i skjønn forening.

Mange forbinder bygde-Norge med en spesiell type kultur og mentalitet. ”Alt går litt sakte på bygda”, sies det, og med det sikter man vel så mye til tilbudene som til kulturen. Dette ønsket søstrene Charlotte og Mariel å gjøre noe med.

Lauget Kaffi og kultur ligger i midt i hjertet av Sandane sentrum. Den lille bygda har Jostedalsbreen i ryggen, høye fjell med hvite topper og fjordutsikt fra alle hold. I lokalet finner du litt av alt, og litt av hele bygda.

Å lauge har blitt et begrep for å skravle, og hele kafeens profil og atmosfære legger opp til at folk skal gjøre nettopp dette. Her finner du ikke et titalls adskilte småbord med få stoler, men et langbord hvor man sammen kan nyte det Lauget har å by på: konserter, kortreist mat, kunst, et byttebibliotek og kaffe fra Solberg og Hansen. Rett og slett et lite kultursjokk i positiv forstand, og et sånt sted alle ønsker å ha i nabolaget.

Fra spøk til alvor

Ideen bak Lauget kaffi og kultur startet som en intern spøk mellom de to søstrene, som på daværende tidspunkt befant seg langt unna både Sandane og kafédrift. Lite visste de da at en kjapp kommentar av typen ”hadde det ikke vært gøy å..”, som i de fleste tilfeller ville blitt avfeid som dagdrømming, skulle bli deres livsverk.

Med utdanning som arkeolog og organist, var det imidlertid lite som tilsa at søstrene skulle starte det som skulle bli Sandanes fremste kulturåre, eller i det hele tatt flytte hjem til bygda. Avstanden var både fysisk og mental, og kafé var aldri planen for noen av dem. Heldigvis gikk det troll i ord, og før de visste ordet av det var Lauget kaffi og kultur en realitet.

– Det er mye lettere å starte noe på et lite sted. Her kjenner alle hverandre, og vi visste derfor med en gang hvem vi måtte snakke med, forteller Charlotte.

Et savn etter noe eget

For søstrene handlet det like mye om å starte noe de selv savnet i hjembygda, og en ting er i hvert fall sikkert: De er ikke redde for å utforske nytt terreng – selv i velkjente trakter. Og dette gjorde de helhjertet.

Prosessen gikk hurtig, og veien fra drøm til handling var kort. Plutselig hadde de flyttet hjem, ordnet et lokale og dannet en tydelig visjon for hva de ønsket å skape. De hadde kun tiden og veien, men manglet møbler.

"– Vi ønsket å skape en møteplass for ulike mennesker som i utgangspunktet ikke kjenner hverandre. Et sted hvor det er plass til alle, men som kanskje ville ha forsvunnet i mengden i en by."

Det sjelfulle lokalet inneholder et sammensurium av ting fra hele bygda. Det var sånn selve drømmen ble til. Dugnad, lange dager og en god dose sosiale medier. Det tradisjonelle møter det moderne – litt som stedet i seg selv.

– Før vi åpnet, brukte vi sosiale medier aktivt. Det er alltid et sjansespill å åpne noe på egenhånd, og det var derfor viktig for kafeen å få en god start, forteller søstrene.

Og en god start fikk de. Gjennom et helt år bygget søstrene opp bygdas forventninger. De var hemmelighetsfulle, skapte engasjement og nysgjerrighet. Hver uke la de ut en ny podkast som oppdaterte bygda på prosessen.

– Sambygdingene fulgte nøye med, og kom ofte på døra med bøker, møbler og annet utstyr vi trengte. Det var veldig fint.

Et kjærkomment møtested

Kafeen ble et dugnadsprosjekt i ordets rette forstand, og et produkt av hele bygda. Det er kanskje nettopp derfor stedet har så mye sjarm. I det koselige lokalet er det nemlig lite som tilsier at du ikke skal kunne føle deg som hjemme.

– Vi er heldige som får drive kafé på en plass der folk er stolte av hverandre, og opptatt av å ta vare på de lokale tilbudene som finnes. Det gjør det enklere å drive her, selv om kundegrunnlaget er litt mindre enn i byene, forteller Mariel.

Alt fra det gamle melkespannet som fungerer som døråpner og de hjemmesnekra pallebordene til eplekassene som pryder veggene kommer fra bygda selv. Det samme gjør kjærligheten til stedet. Her møtes hele bygda for småprat over en kopp rykende varm kvalitetskaffe. Både kaffi og kultur – hva mer kan man ønske seg?