Det ligger mye hardt arbeid, historie og kunnskap bak en god kopp spesialkaffe. I vår konseptbutikk på Mathallen jobber vi derfor hver dag for å gjøre denne koppen bedre.

Mathallen er et mekka for den kvalitetsbevisste. Har finner du sjeldne delikatesser, søt småbakst og spennende oster i skjønn forening; rett og slett alt en gourmet kan ønske seg. Men visste du at Mathallen også rommer et kunnskapssenter for spesialkaffe og te fra hele verden? Velkommen til konseptbutikken til Solberg & Hansen!

– En konseptbutikk på Mathallen er egentlig den perfekte løsning for oss som kaffeleverandør. Den gir oss en mulighet til å nå ut til forbrukerne, uten å være en direkte konkurrent til kaféene som fører våre produkter. Her står produkt, prosess og kunnskap i sentrum, og vi selger derfor kun svart kaffe.

Linn Victoria Andersen er daglig leder i konseptbutikken på Mathallen. Hun er lidenskapelig opptatt av spesialkaffe, og alltid på jakt etter den perfekte koppen. Funnene deler hun gladelig med kundene som besøker butikken

– De som besøker oss er stort sett nysgjerrige og interessert i kaffe, og da passer det bra at det tar fire minutter å brygge en perfekt kopp, forteller Linn med et smil.

Og de fire minuttene bruker Linn godt. Hun forteller om kaffens opprinnelse, om ulike bryggemetoder og om prosessen fra bønne til ferdig kopp. Den perfekte koppen med kaffe krever nemlig både kjærlighet og omtanke, og dette er det viktig for konseptbutikkens ansatte å formidle.

Kaffekunnskap til folket

En av konseptbutikkens viktigste roller er nettopp å spre kunnskap om spesialkaffe, noe som selvsagt tar lenger tid enn de fire minuttene det tar å brygge en kopp. Konseptbutikken arrangerer derfor flere kurs for kaffeinteresserte privatpersoner og bedrifter som ønsker å lære mer om kaffe.

– Vi tilbyr grunnleggende kurs for nybegynnere, men også mer avanserte kurs for kaffenerdene. Her har vi alt fra vennegjenger som vil lære å håndbrygge, til bedrifter som ønsker å få en dypere forståelse for spesialkaffe, sier Linn.

”Fra bønne til kopp”

Konseptbutikkens mest populære kurs heter ”Fra bønne til kopp”. Kurset har som hensikt å gi deltakerne en grunnleggende, men grundig innføring i spesialkaffe, slik at de bedre kan forstå hvilken skatt som befinner seg inne i hver enkelt bønne.

– Ved å smake seg gjennom kaffebeltet får deltakerne en bedre forståelse av hvorfor ulike bønner smaker som de gjør, hvordan tilberedning påvirker smak og hva man kan forvente av ulike typer kaffe.

En evig læringskurve

For å kunne være den ressursbedriften Solberg & Hansen ønsker å være, er det essensielt at de ansatte til enhver tid holder seg oppdaterte. Spesialkaffebransjen er svært dynamisk, og ingen er fullstendig utlært.

– Du må hele tiden prøve og feile for å bli bedre. Det er blant annet mye nytt som skjer innen prosesseringsmetoder for tiden. Kenyanske bønnetyper blir for eksempel plutselig dyrket i Costa Rica, som betyr at vi plutselig får en helt ny bønnetype å forholde oss til. Det synes vi er gøy!

Tester sansene

Noe av det viktigeste for de ansatte ved konseptbutikken er å utvikle smaks- og luktesansene. Hverken kaffe eller te er tilsatt smak, og en smaksbeskrivelse kan derfor være svært kompleks. Linn forteller entusiastisk om hvordan de holder sansene skjerpet:

– Vi bruker mye tid på å sette ord på hva kaffe og te egentlig smaker, slik at vi kan forstå produktene bedre. En måte å gjøre dette på er gjennom smakscuppinger. Da skjærer vi for eksempel opp frukt og grønnsaker og legger det i en krukke med vann som vi lar stå i kjøleskapet i to dager. Deretter cupper vi vannet uten å vite hva som har ligget i det, forteller Linn.

Kunnskap i alle ledd

For Solberg & Hansen er det viktig at hele bedriften sitter med mye kunnskap om alt fra produkt til prosess. Hver måned har derfor ulikt kunnskapsfokus. Én måned kan ha fokus på brenning av kaffe, mens den neste kan ha fokus på te. 

–  Jeg husker spesielt godt at vi hadde handel fra Kenya som fokus en måned. Da holdt blant annet innkjøpsgruppen presentasjoner om hvordan handelen foregår i Kenya. Jeg syntes det var utrolig lærerikt å kunne forstå hvordan den råvaren jeg jobber med hver dag hadde havnet i min kaffekvern.

Det er imidlertid ikke bare kaffe som er viktig for Solberg & Hansen, til tross for at det er kaffen som oftest nevnes.

– En annen måned kan vi plutselig ha fokus på te. Det blir ofte mye fokus på kaffen, og det er derfor lett å la seg overraske over hvor komplekst te egentlig er. Der har jeg enda mye å lære, men det liker jeg godt, avslutter Linn.