Ved å håndbrygge kan du i større grad få frem de komplekse smakene i kaffen, som gir en enda bedre smaksopplevelse. Velg om du vil brygge på profesjonelt vis eller på en enklere måte, uten ekstra utstyr.
Avansert bryggemetode:
Du trenger:
- Vekt med timer (alternativt: en vekt og noe å ta tiden med)
- Kalita bryggeutstyr.
Slik gjør du det:
Stor brygger – 185
26 gram kaffe – 400 gram vann
Kverningsgrad: litt finere enn filtermalt
- Start timer, hell på ca 70 g vann.
- La kaffen svelle i 30 sekunder.
- Hell rolig opp til 200 g vann.
- La vannet synke nesten helt ned.
- Hell opp til 300 g ved ca. 1:30, la vannet synke igjen.
- Hell opp til 400 g ved ca. 2:30
Total bryggetid: 3:30 – 4:00
Liten brygger – 155
13 gram kaffe – 200 gram vann
Kverningsgrad: mellom filter og moccakanne.
- Start timer, hell på ca 40 g vann.
- La kaffen svelle i 30 sekunder.
- Hell sakte på resten av vannet. Strekk hellingen ut til det har gått 1,5 minutt.
- La vannet synke gjennom kaffen.
Total bryggetid: 2:30
Enkel bryggemetode:
Du kan også fint håndbrygge uten vekt og timer. Med liten brygger halverer du mengde vann og kaffe.
Da trenger du:
- Stor Kalita-brygger (½ liter)
- Kalita papirfilter & filterholder
- 3o gram filtermalt kaffe
Slik gjør du det:
- Kok opp ½ liter vann.
- Sett et filter i filterholderen. Fyll i kaffe.
- Hell vann over kaffen slik at all kaffen i filteret blir fuktet. Vent til det slutter å svelle (omtrent 30 sek) før du heller på mer vann.
- Hell vannet med jevne sirkelbevegelser slik at du får vann jevnt over kaffegruten i filteret. Når filterholderen er full med vann, ta en pause til det er plass til å helle videre.
- La alt vannet renne igjennom. Det skal ta omtrent 3 minutter å brygge en kanne.