På La Bolsa i Guatemala dyrker de førsteklasses kaffe, tar vare på arbeiderne sine og støtter flere lokale tiltak i lokalsamfunnet. Vi er stolte av samarbeidet med familien Vides og gården La Bolsa, og glade for å kunne tilby julekaffe fra La Bolsa for det åttende året på rad. Fra salget av julekaffen gir vi hvert år en donasjon til kaffegården som skal brukes på ulike prosjekter som gir barna i lokalsamfunnet en bedre hverdag. Det er nå blitt en tradisjon at vår julekaffe fra La Bolsa er vårt viktigste Omtanke-prosjekt.

Mellom grønnkledde fjellskråninger

Kaffegården La Bolsa ble grunnlagt av Dr. Jorges Vides, en lege som drømte om å bli kaffebonde. I 1958 ble drømmen til virkelighet da han plantet sine første kaffetrær på gården.

– Min far bodde og jobbet hele sitt liv som lege her i Huehuetenango. I 1956 fulgte han drømmen og kjøpte denne gården, forteller Maria Elena Vides, som i dag driver La Bolsa sammen med sønnen Renardo Ovalle.

La Bolsa ligger i enden av en smal dal omringet av bratte fjellskråninger i regionen Huehuetenango. Det er grønt og frodig så langt øyet kan se, og klimaet byr på ideelle dyrkeforhold for førsteklasses kaffe.

– I 1958 plantet bestefar de første kaffetrærne her på La Bolsa. Den første avlingen var ikke større enn 50 kilo kaffebønner. På denne tiden fantes det knapt kaffeproduksjon i området, og det var ingen som ante noe om det fantastiske potensialet Huehuetenango hadde som kafferegion, forteller Renardo.

Lege, kaffebonde og ildsjel

Dr. Vides var en samfunnsengasjert mann som var kjent i lokalmiljøet og respektert for arbeidet sitt.

– I dag er det regionale sykehuset oppkalt etter ham, sier datteren Maria.

I mange år arbeidet han parallelt som lege og kaffebonde med dedikasjon til begge oppgavene. Kaffen ble dyrket med presisjon og lidenskap til råvaren, og med årene ble det ansatt mange dyktige og lojale arbeidere.

Han startet en rekke sosiale tiltak for å sikre gode forhold for arbeiderne og forbedre forholdene for menneskene i lokalsamfunnet, blant annet ved å starte en egen barneskole i 1980.

Et skoletilbud i over 40 år

Barneskolen ble bygget på kaffegården og den ga skoletilbud til barn i over 40 år. Mange av barna til arbeiderne på gården har gått på nettopp denne skolen.

Skolen bidro med blant annet helsetjenester, næringsrik mat, skolesaker og en rekke sosiale programmer og aktiviteter for store og små. Gjennom skoletilbudet som også sikret barna flere daglige måltider og helseprogrammer i tillegg til undervisning, økte La Bolsa livskvaliteten for arbeiderne og deres familier.

På grunn av koronapandemien måtte dessverre skolen stenge midlertidig da mange av barna ble igjen hjemme med familie mens foreldrene jobbet på gården. Da valgte familien Vides å flytte midlene de brukte på egen skole til andre barneskoler i regionen, blant annet El Zacatonal, La Barranca og Boqueroncito. Her går i dag mange av de barna som tidligere gikk på barneskolen på La Bolsa.

I løpet av 2022/2023 har familien støttet disse skolene med undervisningsmateriale og møbler skolene trengte for å få plass til flere barn.

Med lidenskap og dedikasjon til kvalitetskaffe

Dr. Jorges Vides la et solid fundament for La Bolsa. Da han gikk bort i 1995, overtok datteren og barnebarnet driften av gården og har drevet den videre i hans ånd. I dag er La Bolsa en prisvinnende kaffegård som med dedikert og målrettet arbeid leverer kaffebønner av svært høy kvalitet.

– I 2001 begynte min mor og jeg, som tredje generasjon på denne gården, å dyrke og foredle kaffe akkurat som min bestefar gjorde det. Året etter deltok vi i Cup of Excellence der vi ble nummer to. Dette var en enorm motivasjon for oss og gjorde at vi kunne etablere direkte relasjoner med internasjonale kaffebrennerier, og utvikle nye måter å produsere best mulige kaffe på, forteller barnebarnet Renardo.

Direkte handel og langvarige relasjoner

Som for La Bolsa, står direkte relasjoner sentralt for Solberg & Hansen. Direkte handel er en av våre viktigste oppgaver og gjelder alle våre kaffeinnkjøp fordi vi ønsker å bidra til at kaffen vi handler, og du drikker, er med på å sette spor som får betydning.

Vi vet at å kjøpe kvalitetskaffe gjennom direkte handel gir kaffegårdene større mulighet til å utvikle seg innen faget og ta vare på seg selv og sine arbeidere, fordi de får bedre avkastning. Og at det ved langvarige, gode samarbeid skapes bedre forutsigbarhet og trygghet.

– I dag forstår vi at det viktigste, i tillegg til å produsere høykvalitetskaffe, er å etablere langvarige forhold med relasjonene våre, sier Renardo.

Spor som får betydning

Det er over ti år siden Solberg & Hansen kjøpte kaffe fra La Bolsa for første gang. De har levert stabilt god kvalitet år etter år, er innovative og dedikerte til kaffefaget og utgjør forskjeller med sine sosiale prosjekter. Mange av arbeiderne har jobbet der i flere tiår og forteller at det er et godt sted å jobbe.

– Bak hver kaffekopp som drikkes av kaffen vi produserer, ligger arbeidet til en gjeng entusiastiske mennesker som er lidenskapelig opptatt av arbeidet sitt. Det er derfor vi fortsetter å søke etter den beste mulige koppen med kaffe, som skal kunne nytes hvor som helst i verden, avslutter Renardo.

Til barneskolen på La Bolsa

Som kaffebrenneri er vi stolte av samarbeidet med La Bolsa og at kaffen deres kan nytes her i Norge. Siden 2017 har de vært vårt viktigste Omtanke-prosjekt, der midler fra salget har gått direkte til barna på La Bolsa.

På vår julekaffe fra La Bolsa finner du derfor «Omtanke-merke». I våre Omtanke-prosjekter vil vi gi en uavhengig donasjon til konkrete sosiale-, helse- eller miljømessige tiltak for lokalbefolkningen.

Med donasjon fra kaffeposene i 2017-2021 har La Bolsa blant annet bygget en lekeplass utenfor skolen, skaffet nytt skolemateriell og tilbyr alle barna et daglig næringsrikt måltid. Siden La Bolsas egen barneskole er midlertidig stengt har donasjonene fra julekaffen i 2022 gått til flere barneskoler i området, blant annet El Zacatonal, La Barranca og Boqueroncito. Her har La Bolsa bidratt med undervisningsmateriell, møbler og maling.

Årets donasjon vil gå til videre prosjekter som er med på å gjøre skolehverdagen til barna ved de ulike barneskolene enda bedre. I tillegg brukes noe av donasjonen til et stipend for en toårig bachelor i «Science and letters with productivity and entrepreneurship, with diploma in coffee culture». I 2023 er det Octavio Adalberto som har fått tildelt dette stipendet.

Med omtanke i hver kopp

Årets julekaffe bør være en selvskreven gjest i julen. Det er en kaffe med bred appell som treffer bredt, og passer godt som gave eller fast innslag i julekoppen.

Gled deg til en rund og søt kaffe med toner av melkesjokolade, karamell og kirsebær – med omtanke i hver kopp.

Vi anbefaler å prøve årets julekaffe på kaffetrakter eller som håndbrygg.

Trenger du tips til hvordan man brygger best mulig kaffe hjemme?  Klikk her for å lese vår beste bryggetips.