Mellom-Amerika

Hva SMAKER kaffen I de ULIKE LANDene

Guatemala

Steinfrukt, sjokolade og blomster

Nicaragua

Sjokolade, plomme og karamell

Honduras

Vanilje, sjokolade og karamell

El Salvador

Sjokolade, karamell, krydder og eple

Costa Rica

Steinfrukt, bær og florale toner

Kaffe med rene og saftige smaker, god balanse mellom sødme og syrlighet og referanser til steinfrukt, bær, karamell og sjokolade.

GUATEMALA

I Guatemala dyrkes noen av verdens fineste og mest karakteristiske kaffesorter. Landet er et av de med størst klimavariasjoner i verden, der variasjonen i klimaet i de ulike kafferegionene gir forskjellige særpreg i smakene. Det meste av kaffen dyrkes på små gårder på mindre stykker land. Der vokser den i fruktbar jord langs landets grønnkledde fjellrygger i naturlig skygge fra de mange trærne i landskapet. Bøndene leverer kaffebærene fra seg til en felles vaskestasjon dersom de ikke har en selv, men i tillegg til våtforedlet kaffe av høy kvalitet har de også noe bærtørket og delvis bærtørket kaffe.

NICARAGUA

Varmt klima, næringsrikt jordsmonn, store skyggetrær og rikt planteliv gir Nicaragua en lang historie for å produsere deilig kaffe. Kaffe er en av hovedeksportvarene i landet og sørger for mange arbeidsplasser. Kaffen dyrkes gjerne under trær blant yrende blomsterliv på små farmer. Det fokuseres på å dyrke kaffe av høy kvalitet samtidig som man tar vare på naturen. Kaffen dyrkes som regel etter naturlige prinsipper og prosesseres både ved våtforedling og bærtørking.

HONDURAS

Med fuktig jungellandskap langs føttene av store fjell ligger mye til rette for å dyrke god kaffe i Honduras. Jordsmonn, høyde og klima stemmer, men dårlig infrastruktur og mangel på gode nok vaskestasjoner har tidligere gjort det utfordrende for landet å prosessere sin egen kaffe. Dette har i de siste tiårene endret seg med satsing på kunnskap og nye ressurser til landets kaffeindustri. I dag kan Honduras by på store mengder smakfull kaffe med kvaliteter blant de fremste i verden.

EL SALVADOR

I El Salvador vokser kaffetrærne i åssider som kryper opp fra havet. Kaffeplantene er klassifisert som skog og beskytter den lokale faunaen. Her finner du kaffeplanter som er opptil hundre år gamle. Jordsmonnet er rikt og vulkansk, og mange gårder er lokalisert i dalsider på aktive eller døde vulkaner. Vindforholdene gjør det krevende for produksjonen, noe som har skapt de karakteristiske sjakkformede kaffefeltene hvor skjermtrær verner vinden.

COSTA RICA

Costa Rica er et teknisk kaffeland med stort fokus på bondens kunnskap. De verner om arabicasortene sine og har nedlagt forbud mot å dyrke robusta. Kaffegårdene er gjerne små, familiedrevet og veldrevne, der kunnskapen har gått i arv gjennom generasjoner. De eier ofte egne mikromøller slik at bøndene har mulighet til å jobbe med bønnene sine fra start til slutt. Honey-prosessert kaffe har sin opprinnelse i Costa Rica. Det er en delvis bærtørket kaffe der skallet av det modne kaffebæret fjernes, mens mye av fruktkjøttet sitter igjen rundt bønnen mens den tørker. Det gir fuktighet og sødme til smaken.

 

OM KAFFE

Steg 4: å brenne kaffe

 

Råvarekvalitet

Kafferåvarekvalitet er et resultat av kaffebondens kunnskap om produktet, forholdene der kaffen dyrkes og måten den prosesseres på. I brenneriet er vår oppgave å hente ut bønnens smakspotensial og egenart.

Kunnskap i arv

Kaffe som Solberg & Hansen kjøper er råkaffe og blir levert til oss som grønne, ubrente bønner. På vårt brenneri på Ryen i Oslo brenner vi råkaffen med kunnskap tilegnet gjennom generasjoner og som stadig er i utvikling. Ved brenning av kaffe blir den mørkere i fargen, det utvikles flyktige aromaer, sødme, fylde eller fruktighet og kaffens smaksegenskaper blir tydeligere.

Brenneprofiler

All råkaffe er forskjellig og har ulikt smakspotensial. Derfor utvikler vi egne brenneprofiler for alle våre kaffetyper for å få frem det beste i dem. En brenneprofil sier hvor lenge råkaffen skal brennes til hvilken temperatur, og hvordan og når varmen skal tilføres i løpet av brenningen for å utvikle riktig smak og aroma. Presisjonen ligger i timingen og kunnskap nok til å kunne utnytte potensialet i hver enkelt bønne. Brenningen blir et verktøy som kan fremheve smak og gi deg muligheten til å smake forskjell på regioner, land og kontinenter.

Råvarens særegenheter

Vi i Solberg & Hansen har som mål å oppnå at råvarens særegenheter fremheves under brenning. Etter brenning pakker vi kaffen i lufttette ventilposer som vi nitrogenflusher slik at kaffen beskyttes mot oksygen og du får ferskest mulig kaffe. Vi gjør det vi kan for at kaffen skal bevare sin opprinnelige smak, slik at vi kan være en døråpner for verdens beste kopp.