Sør-Amerika

Hva SMAKER kaffen I de ULIKE LANDene

Brasil

Nøtter, sjokolade og tørket frukt

Colombia

Kirsebær, steinfrukt og sjokolade

Peru

Røde bær, sitrus, karamell og kakao

Fyldig og sødmefull kaffe som byr på runde smaker av sjokolade, tørket frukt, nøtter og kirsebær.

 

BRASIL

Brasil er det landet som produserer mest kaffe i verden. Variasjonen i landskap og klima i det store landet gir et enormt produksjonspotensiale. Brasil er et høyteknologisk kaffeland der kaffe dyrkes på alt fra store farmer og svære plantasjer til mindre familiedrevne gårder. En del av driften er mekanisert og noen bønder høster kaffebærene maskinelt. På mindre gårder høster de bærene for hånd. Det er vanlig at kaffen bærtørkes helt eller delvis, men du finner også våtforedlet kaffe.

COLOMBIA

Det har vært dyrket kaffe i Colombia siden tidlig på 1800-tallet. De er en av de største kaffeprodusentene i verden og de spektakulære Andesfjellene byr på ideelle dyrkeforhold for kaffe. Fjellskrentene sørger for fuktighet og svale temperaturer, og variasjonen i mikroklimaer knytter særegne smaker opp mot ulike kafferegioner. Høyt over havet i kupert terreng dyrkes kaffe på små, familiedrevne gårder der småbønder står for kaffeproduksjonen. Bøndene samarbeider gjerne i grupper eller kooperativer og kaffebønnene blir for det meste våtforedlet.

PERU

I Peru er landskapet som skapt for kaffe, med bratte fjellrygger, dyp regnskog og frisk havluft. Kaffe har vært dyrket i Peru siden 1700-tallet, men varierende klima og mangel på infrastruktur har skapt utfordringer for produksjonen og gjort det vanskelig å finne kvalitetskaffe. Kaffebøndene i Peru har svært små gårder og mindre vaskestasjoner. Kaffebærene håndplukkes, og mange av bøndene frakter kaffen til fots eller med muldyr. Økologisk kaffe har gjort landet til en viktig aktør innen økologisk kaffeproduksjon.

 

OM KAFFE

Steg 2: prosessering (del 2)

 

Våtforedling

Når kaffen våtforedles løsnes fruktkjøttet fra kaffebærene ved hjelp av en «pulper». En pulper er en maskin som presser kaffebærene slik at skallet og mye av fruktkjøttet skilles fra kaffebønnen. Bønnene legges i fermenteringstanker slik at det klebrige sukkerlaget rundt dem brytes ned. Vanligvis tar dette mellom 12-36 timer. Deretter blir de skylt med vann på nytt, før de legges ut til tørking helt renset for fruktkjøtt. En våtforedlet kaffe kjennetegnes gjerne av rene, friske og delikate smaker.

Tørking

Målet ved tørking er å redusere fuktighetsinnholdet i kaffebønnen. Kaffen blir snudd og vendt for å sikre en jevn og god gjennomlufting. Den kan tørkes på plattinger av betong eller fliser, eller på såkalte «hevede senger». Dersom det kommer regn og bønnene ikke tildekkes vil det kunne skade kaffen og kvaliteten forringes. Kontrollert tørkeprosess er derfor svært viktig. Etter tørking sorteres bønnene etter kvalitet og størrelse. Så er kaffen klar for salg og eksport.

… prosessering del 1 finner du under Asia og Oseania.