Ekteparet Isabel og Sergio Ticas plantet i 2019 flere tusen geisha-planter på en høyde kalt El Mirador, med fantastisk utsikt over Tamales og Matazano. Solberg & Hansen har hatt gleden av å kjøpe både det aller første partiet kaffebønner fra disse plantene i 2023, og nå også det andre partiet ett år senere.
Sammen med Sergio og Isabel har vi fått være med på reisen fra geisha-plantenes første spire til modne, røde bær, og vi har fått besøke geisha-plantasjen på Los Planes flere ganger. På El Mirador, 1900 meter over havet, har geisha-trærne utviklet seg sakte i skyggen av furutrær, med den rene luften og det unike mikroklimaet som gir bønnen sin karakteristiske fruktighet og delikate florale aromaer.
Når bærene modnes, håndplukkes de nøye før de legges på hevede senger for å tørke. Hele prosessen skjer under nøye overvåking for å ivareta smaken og kvaliteten til kaffen. På samme måte som ved første høsting, ble årets bær tørket med både skall og fruktkjøtt i 30 dager, noe som gir en kompleks smak som reflekterer både kaffebøndenes lidenskap og landskapets særpreg.
Det er med stor glede vi kan tilby det andre geisha-partiet fra El Mirador, et resultat av mange års tålmodig arbeid og kjærlighet til kaffedyrking.
Kaffe-pionerer og ildsjeler
For over 20 år siden overtok Sergio Ticas en liten gård i fjellregionen Chalatenango, og sammen med sin kone Isabel begynte han å dyrke kaffe i et område som slettes ikke var assosiert med kvalitet. Derfor ble flere enn ett kaffeinteressert øyenbryn hevet da Finca Los Planes ble nummer to i 2006-utgaven av Cup of Excellence.
Sergio og Isabels innsats er en direkte årsak til at kaffe fra Chalatenango-regionen nå er en ettertraktet vare på spesialkaffemarkedet. Her var det Ticas-familien selv som plantet ut bønnetypene Pacamara, Bourbon og Gul Caturra på midten av 90-tallet, og nå Geisha.
På familiens egen prosesseringsmølle våtforedles kaffen med friskt vann fra lokale kilder, mens en fordeling på ett kaffetre per skyggetre sørger for et sunt og bærekraftig, biologisk mangfold. Blant kaffebær og skyggetrær på gården vandrer blant annet hjort, ender og lang rekke sjeldne fuglearter. Familien Ticas gjør mye mer enn å dyrke førsteklasses kaffe og bidrar blant annet med midler til skole, helsevesen og fotballklubben i lokalsamfunnet.
Geisha – «kaffeverdens champagne»
El Mirador - Geisha er en frisk og kompleks kaffe, med sitrustoner og smak av bringebær og karamell. Dette er en mer fruktig geisha da den er bærtørket.
Geisha er en sjelden og relativt ung bønnetype som er svært ettertraktet. Mange vurderer denne som det aller mest interessante i kaffeverden med tanke på smaksintensitet og kompleksitet.
Planten kom først til Costa Rica fra den vesle byen Geisha i det sørvestlige Etiopia. De seneste årene har denne varianten blitt svært populær i Panama, og det er dette landet som har gjort Geisha berømt.
Planten vokser seg høyere enn andre kaffebusker og har lange smale blader og bær. I koppen kjennetegnes bønnetypen av en svært ren sødme, ofte med smaksinnslag av bær og steinfrukter og en frisk avslutning preget av bergamott.