I sesong er en ny innhøsting av den fruktige Pacamara-kaffen til Cerro Los Tamales. Kaffen er dyrket av den Cup of Excellence-vinnende familien Reyes på Los Planes i El Salvador, og vokser på en helt spesiell bakketopp med en historie fra Sergio Reyes barndom.

For 20 år siden overtok Sergio Ticas Reyes en liten gård i fjellregionen Chalatenango nord i El Salvador etter sin bestefar. Sammen med sin kone Isabel begynte han å dyrke kaffe i et område som slettes ikke var assosiert med kvalitet. Derfor ble flere enn et kaffeinteressert øyebryn hevet da Finca Los Planes ble nummer to i 2006-utgaven av Cup of Excellence. Sergio og Isabels innsats er en direkte årsak til at kaffe fra Chalatenango-regionen nå er en ettertraktet vare på spesialkaffemarkedet.

På familiens egen prosesseringsmølle våtforedles kaffen med friskt vann fra lokale kilder, mens en fordeling på ett kaffetre per skyggetre sørger for et sunt og bærekraftig, biologisk mangfold. De har kuer og andre husdyr, og blant kaffebær og skyggetrær på gården vandrer blant annet hjort, ender og lang rekke sjeldne fuglearter.

Vår kaffe Cerro Los Tamales består av pacamarabønner og er dyrket på en bakketopp med samme navn. Bakketoppen, «Cerro», har fått navnet etter en historie fra Sergios barndom, der tre av hans bestefars kyr en dag plutselig forsvant.

Kyrne forble borte, og lette etter dem i flere dager. Etter å ha funnet spor av bananblader fant de tilslutt beinreistene etter kyrene og spor av kvegtyver, som hadde slaktet dyrene og forsvunnet. Bananbladene kom fra matretten Tamales, som tyvene hadde spist. Tamales er en tradisjonell matrett bestående av maisdeig med ulike typer fyll som er innpakket og dampet i bananblader. Mysteriet var løst, og siden den gang har man sagt «la oss lete på Cerro Los Tamales!» når en ku er borte.

Cerro Los Tamales ligger mellom 1600-1675 meter over havet og kaffeplantene som er dyrket her er cirka femten år gamle. Bønnetypen som vokser her blir beskrevet av Sergio som en eksellent pacamara, med toner av sitrus og sjokolade. Pacamara er en hybrid mellom maragogype og pacas og har opprinnelse i El Salvador fra over femti år tilbake.

Fra bakketoppen kan man skue over til fjellene i Honduras, som regionen Chalatenango grenser til. Kaffeplantene strekker seg over bakketoppen og et område på omtrent syv hektar (70 000 m2). Plantasjen er nøye vedlikeholdt og tatt vare på, og det er lagt ned mye arbeid og dedikasjon i plantene for å dyrke frem de beste pacamarabønnene som er å oppdrive.

Vi i Solberg & Hansen er stolte av å ha samarbeidet med familien Reyes i flere år, og den siste innhøstingen av Cerro Los Tamales skuffer ikke. Den dufter av tørket frukt og karamell og er en fyldig kaffe med smak av røde bær og plomme, med en ettersmak av sjokolade.

Du kan kjøpe Cerro Los Tamales her.