I vår stadige jakt etter å kunne tilby deg verdens beste kaffe, er vi stolte av å lansere et mikroparti helt utenom det vanlige. Dette partiet er av bønnetypen geisha, anerkjent for å være den beste bønnetypen i verden. I denne artikkelen kan du bli bedre kjent med den ettertraktede geishakaffen og vårens mest eksklusive kaffenyhet fra El Obraje i Colombia.

Smaksoppdagelsen i Panama

Verden visste lite om bønnetypen geisha før i 2004, da en smaksoppdagelse fant sted i Panama. Kaffegården Hacienda la Esmeralda, som nå har blitt svært berømt, hadde kjøpt kaffefrø fra planten geisha og dyrket frem geishatrær på gården. Den gang var det i hovedsak en kaffeplante kjent for å ha god sykdomsresistens, som derfor var gunstig å dyrke. Frem til 2004 hadde kaffebærene fra geishatrær blitt blandet med kaffebær fra andre kaffetrær på Hacienda la Esmeralda, men ble da for første gang foredlet som et helt eget parti med kaffe på gården.

Den unike smaksprofilen

Som et eget parti kom bønnetypen til sin fulle rett og det viste seg at den bød på en helt unik smak. Cupperne på Hacienda la Esmeralda var mildt sagt begeistret. Kaffen hadde en utpreget blomsteraroma, tydelig smak av sitrus som lime og bergamott, samt toner av fersken og mango. Den liknet mer på etiopisk kaffe enn på den typiske smaksprofilen for kaffe dyrket i Sør-Amerika, med en mer intens munnfølelse. Geishapartiet vant konkurransen "Beste av Panama" i 2004 og satt samme år rekorden for den høyeste prisen noen gang betalt for en kaffe på auksjon.

Geisha fra Gesha

Historien om bønnetypen geisha startet imidlertid ikke i Panama og heller ikke med en japansk geisha, selv om navnet kunne tilsi det. Det er nemlig ikke så rart at smaksprofilen minner om etiopisk kaffe, for bønnetypen kommer opprinnelig fra regionen Gesha i Etiopia. Den ble funnet der allerede i 1936, da britiske konsuler hadde som mål å kartlegge bønnetyper med kommersielt potensial og samlet inn bønnetypen fra Gesha. Via Tanzania og Costa Rica tok frøene seg til Panama på 1960-tallet, og siden til Colombia og Guatemala. Det skulle likevel ta over 40 år før bønnetypens virkelige potensial ble oppdaget og smaken skulle blomstre, og det på et helt annet kontinent enn utgangspunktet. Hvordan i’en har sneket seg inn i navnet, vites ikke sikkert, men en teori kan være at bokstaven ble lagt inn for å få et eksotisk og kjent navn.

Et mer komplekst smaksbilde

Når man dyrker en kaffeplante i en annen verdensdel enn den opprinnelig kom fra, kan man, dersom man lykkes, få et mer komplekst smaksbilde. Smaken i en kaffe blir påvirket av bønnetypen, men også det lokale mikroklimaet og jordsmonnet planten vokser i. En geisha dyrket i Sør-Amerika har vist seg å utvikle en mer kompleks kopp, sødme og kropp enn samme kaffe dyrket i Etiopia.

Kaffe på El Obraje

En som lykkes med dyrkingen av geisha i nettopp Sør-Amerika, er kaffebonden Pablo Guerrero på gården El Obraje i Colombia. Gården har vært i Pablos families eie i mange år og har dyrket hvete, korn, eple og fersken, men bestemte seg rundt år 2000 for å satse på kaffe. De hadde ingen forkunnskap til dyrking og foredling av spesialkaffe, men lærte seg dette raskt og har utforsket og perfeksjonert prosessen gjennom kunnskap til råvaren.

Ideelle dyrkeforhold

Kaffe skulle vise seg å være en god satsning for El Obraje. Gården ligger på hele 2200 meter over havet i regionen Nariño, på grensen til Equador. Den er omgitt av vulkanske fjell med rik mineralsk jord, kjent for å være et spesielt godt jordsmonn for kaffe. Sval fjelluft og mange høydemeter gir kaffebærene tid til å modnes sakte, som kan få frem en dypere sødme i smaken. Ideelle dyrkeforhold til tross, samme beliggenhet byr også på utfordringer i form av store temperatursvingninger og plutselig værskifte. Det krever kunnskap og presisjon, og litt flaks med været, for å lykkes med å dyrke frem kvalitetsavlinger år etter år.

Suksess med geisha

Erfaring og dedikert arbeid gjorde at Pablo etter hvert lykkes med spesialkaffe. Han gikk et steg videre og begynte å dyrke geisha i 2011 etter å ha tatt med kaffefrø fra Panama. Det viste seg at geishaplanten trivdes overraskende godt i høyden og til nå har han plantet cirka ni tusen trær på gården. Pablo tilpasser næringstilskuddet i jorda til rotsystemet som ikke er av de sterkeste, og planter egnede trær og vekster rundt kaffetrærne for å gi nitrogen til jorda de vokser i. Til å begynne med plantet de ikke skyggetrær da de var redde for at det skulle bli for kaldt og fuktig for geishaen som var vant til å vokse mer lavtliggende. Når kaffetrærne ble vant til klimaet, plantet de skyggetrær som gjør jorden ekstra næringsrik. Kombinasjonen av bondens kunnskap, ideelle dyrkeforhold og den eksepsjonelle bønnetypen har vist seg å være en suksess.

Kaffens champagne

El Obraje Geisha er den beste geishakaffen fra Colombia innkjøperne i Solberg & Hansen har smakt. Vi er glade for å kunne dele nettopp denne kaffen med dere, da det ikke er så ofte man får anledning til å smake på en kaffe av dette kaliberet til en overkommelig pris. For en geisha er ingen hverdagskaffe. Den dyreste kaffen i verden i 2018 kostet 803 dollar per pund (ca 450 gram) og var en geisha fra Lamastus Family Estate i Boquete i Panama. I juli 2019 ble rekorden igjen knust av den samme produsenten til summen av 1029 dollar (ca 10 300 kr) per pund. Det gjør geisha til en luksusvare å regne, som kaffeekvivalenten til en flaske champagne.

For et ekstraordinært kaffeøyeblikk

Kaffepartiet fra El Obraje har alle de typiske smakstrekkene til en geishakaffe. Den er floral med sjasmin og sitronmelisse på duft, med en ren og fyldig smak av sitrusfrukter. Den har god intensitet og en vedvarende fyldig munnfølelse, som holder seg selv når brygget avkjøles. For at flest mulig skal ha muligheten til å smake på denne fantastiske kaffen kommer El Obraje Geisha i poser á 125 gram. Finn deg en spesiell anledning, brygg den med omhu og nyt et ekstraordinært kaffeøyeblikk.

Er det ingen spesiell anledning i sikte? Lag deg en, da vel! Alle kaffeentusiaster bør prøve et brygg geishakaffe. Og med denne bakgrunnshistorien kan du fortelle en spennende kaffehistorie mens du brygger og serverer den til en du vil dele anledningen med. Du kan bestille El Obraje Geisha her.

Kilder:

Informasjon fra leverandør/produsent/kaffebonde og interne ressurser i Solberg & Hansen.

I tillegg: https://en.wikipedia.org/wiki/Geisha_(coffee) / http://haciendaesmeralda.com/thecollection/geisha/ / https://coffeechronicler.com/best-coffee-beans/panama-geisha/

 

Bilder:

Fra leverandør/produsent/kaffebonde og Solberg & Hansen.