Du må ikke spasere langt for å slukke kaffetørsten i Tromsøs kompakte bykjerne. Og bønneutvalget i Nordens Paris begrenser seg ikke til franskbrent espresso. Med Bjørn «Bønna» Helberg i spissen, har Tromsø etablert seg som en kaffehovestad i nord. Mye har skjedd siden han åpnet dørene på sin første kaffebar for 16 år siden.

18 år på Stortorget

Det var egentlig ganske tilfeldig. På midten av 90-tallet begynte kaffemiljøet i Oslo å røre på seg, og plutselig poppet kaffebarene opp rundt omkring i byen. Christian og jeg så muligheten for å gjøre det samme her i Tromsø. Dessuten var det billigere å starte med kaffe enn å begynne med øl og uteservering. Så i 1998 åpnet vi Kaffebønna på Stortorget i Tromsø, her i de samme lokalene som vi holder til i dag.

Siden den gang har Kaffebønna på Stortorget fått selskap av flere kaffebønner, og de stilrene kaffebarene setter i dag sitt tydelige preg på bybildet i Tromsø. Et samlingssted for byens kaffetørste, og en varmende trøst for nordlystørste turister. I det lille bysentrumet er Kaffebønna i dag representert med fire kaffebarer, mens den siste befinner seg på det store Jekta-senteret utenfor byen. Felles for alle er hyller fylt med kaffe fra landets fremste brennerier.

Da vi startet opp var det naturlig å ta kontakt med de samme leverandørene som forsynte kaffebarene i Oslo. På den måten har aktører som Solberg & Hansen bidratt til å forme kaffekulturen i byen. Seksten år senere har vi ennå kaffe fra Oslo-brenneriene i hyllene, med Tim Wendelboe, Kaffa og Solberg & Hansen representert.

 

En som startet sin kaffekarriere på arbeidsuke hos Kaffebønna var Arne Risø.  Senere jobbet han flere år som barista på restauranten De 4 roser, men i fjor sommer bestemte han seg for å følge drømmen om noe eget. I løpet av et knapt år har Arne og brødrene stablet en hyppig besøkt mat- og kaffebar på bena, kun et steinkast unna Kaffebønna på Strandtorget. Han forteller om nysgjerrige og begeistrede kunder.

-    Min ambisjon var å lage et kaffe- og matsted med et gjennomført fokus på kvalitet. Med den siste «touchen». Jeg trodde det skulle bli vanskeligere, men det har vist seg å gå over all forventning. Folk etterspør kvalitet, gode råvarer og er åpne for nye smaker.  Vi har gamle damer innom som kommer tilbake for å prøve nye håndbrygg: «Jeg tar en sånn kanne med kaffe, prøver en fra Kenya i dag». Det er nok også grunnen til at det fungerer så bra, folk vil ha kvalitet, men synes også det er spennende å prøve noe nytt.

Det er Solberg & Hansens mann i Tromsø, Alexander Scheen Jensen, enig i.

Tromsø-folk er som regel veldig åpne og omgjengelige – de synes «alt er kult», og det ser man når man også når de introduseres for noe nytt, som for eksempel håndbrygging.

Kanskje er det derfor kvalitets- og råvarefokus har blitt en naturlig del av kaffekulturen i Tromsø. En by der kaffeposer fra Solberg & Hansens deler hylle med lokale råvarer på butikker som Helmersens delikatesser, og hvor en kaffebarkjede som Kaffebønna stadig åpner nye lokaler. Én ting er i hvert fall sikkert; neste gang du er i Tromsø er ikke spørsmålet hvorvidt du får tak i god kaffe, snarere hvor mange kaffesteder du rekker innom på turen.