Sitrende sitrussmaker fra sølvgruvene

Iskaffe fra Kongsberg

Mazagran av kaffe, isbiter og sitrus

Mazagran er navnet på det som regnes som "den originale iskaffen", oppkalt etter et algerisk fort der den først ble konsumert av franske legionærer på midten av 1900-tallet. Denne oppskriften – tryllet fram på Kåre João Café & Bar i Kongsberg – er inspirert av portugisernes versjon av Mazagran, som gjerne er tilsatt en klunk med rom.

Isbiter av Norgeskartet: Mazagran

Sitron er en nøkkelingrediens i denne friske iskaffen, mazagran

Dette trenger du:

– To kopper filterbrygget kaffe (brasilianske Fazenda Barreiro passer godt)
– Juice fra én sitron
– 5-6 flate spiseskjeer sukker
– Sodavann
– Isbiter
– Sitronskiver

Dette gjør du: Brygg kaffe nok til kopper og bland den med sitronjuice og sukker. Hell over i en mugge med sitronskiver og fyll opp med isbiter og sodavann etter smak. Server i et glass med isbiter.

Laget av: Kåre João Café & Bar, Kongsberg

Til Portugal med sitrus

Historien om iskaffens opprinnelse kommer i mange varianter, men den om Mazagran er den eneste som utspiller seg i et algerisk fort på midten 1800-tallet. Omtrent et tiår etter franskmennenes invasjon av Algerie begynte motstandsbevegelsen i landet å rasle med sablene. Ledet av Emir Abdelkader omringet tusenvis av algeriere et fort i utkanten av byen Mazagran, beliggende langs kysten helt nord i det afrikanske landet. Fanget på innsiden av fortet var det drøyt 100 franske soldater som ventet på forsterkninger hjemmefra. Uten tilgang til sin daglige dose brandy måtte de spe kaffen sin med kaldt vann. Dette spredde seg til franske gatekaféene, hvor det ble vanlig å bestille "un mazagran" – kaffe servert i høye glass, gjerne med isbiter, og med et beger vann til å spe den ut med. I dag finnes Mazagran verken i Frankrike eller Algerie, derimot i et annet land med sterke, imperialistiske røtter. I Portugal serveres Mazagran som en hybrid av iskaffe og lemonade, ofte ispedd sodavann og en klunk med rum.

Nyt for eksempel en "Mazagran" mens du:

Utforsker sølvgruvene i Bergverksmuseet i Kongsberg sentrum. Her kan du blant annet delta på “gruvesafari”, som tar deg med 342 meter under overflaten og 2300 meter inn i fjellet med tog. Turen stopper blant annet ved Kongens gruves hovedsjakt, hvor du får oppleve den fantastiske Fahrkunsten fra 1881.

Her får du tak i god kaffe i Kongsberg: Kåre Joao / Godsaker / Rom & Rosin / Martines landhandel / Traktøren