Cupping er kvalitets- og smakstesting av kaffe og te. Når man cupper vurderer man duft, smak, munnfølelse og kvalitet, og setter ord på dette slik at man kan danne en smaksbeskrivelse. Gjennom cupping blir du enda bedre kjent med de mange nyansene i verdens kaffe- og tesmaker, samt dine egne preferanser.

Cupping av kaffe

Finn frem de ulike kaffetypene du ønsker å smake på. Kok opp vann, finn frem kopper, skjeer og noe å notere med.

Sett koppene etter hverandre langs bordkanten slik at de er lett tilgjengelige. Start med den lyseste kaffen og avslutt med den mørkeste.

Bryggeguide per kopp:
- Mål opp 12 g kaffe (6 g kaffe per dl vann).
- Kvern kaffen på kverningsgraden mellom filter og presskanne.
- Hell i en tom kopp som rommer 2 dl.
- Lukt på den kvernede kaffen og notér deg hvilke lukter du finner.
- Fyll koppen rolig med oppkokt vann (92-96 grader) helt opp til kanten av koppen. Pass på at all kaffen blir våt.
- Vent i 4 minutter.

Brygg kaffen i samme tempo fra kopp til kopp fra du begynner å helle på vann. Start med den første koppen og jobb deg oppover.

Etter 4 minutter bryter du overflaten av kaffeskorpen med en skje. Det finnes egne cuppeskjeer beregnet på cupping, men du kan også bruke en spiseskje.

Når du bryter overflaten rører du forsiktig med skjeen fra kaffeskorpen og ned til bunnen av koppen før du tar skjeen opp til overflaten igjen. Dette gjøres tre ganger. Da vil kaffen synke til bunnen og bryggingen stoppe. Lukt på aromaene som stiger opp fra koppen samtidig som du bryter overflaten. Start med den første koppen og jobb deg i et jevnt tempo oppover.

Bruk så to skjeer til å fjerne skummet som blir igjen på toppen. Dette er for å forhindre bitter smak. Skyll skummet av skjeene i en kopp med varmt vann mellom hver gang.

Vent i 8-10 minutter, slik at kaffen avkjøles og får rett smakstemperatur. Er kaffen for varm kan du brenne deg, og smakene er lettere å oppdage når den er noe avkjølt. Disse minuttene bruker du til å lukte på kaffen igjen og notere deg hvilke aromaer du finner.

Klar, ferdig, slurp!

Så kan smakingen starte. Pass på at gruten i bunn ikke virvles opp når du smaker på kaffen. Prøv gjerne å trekke luft inn i munnen ved å slurpe når du smaker. Da kommer smakene bedre frem, særlig de flyktige aromaene.

Smak gjerne flere ganger på hver kopp over tid. Skyll skjeen i varmt vann mellom hver smak.

Bruk penn og papir, og skriv ned smakene du finner underveis. Er for eksempel kaffen søt, fruktig eller syrlig? Føles den fyldig eller lett i munnen? Er det noen distinkte smaker som skiller seg ut, som appelsin, krydder eller kakao? Kan lukten minne litt om blomster, eller er det vanilje? Diskuter og sammenlikne gjerne smaksnotater. På denne måten lærer du ulike kaffesmaker å kjenne, og finner kanskje nye favoritter.

Cupping av te

For cupping av te følger du anvisningen per te med tanke på gram, dl, temperatur og brygge-tid. Husk å vente til teen har avkjølt seg før du smaker.

Selve luktingen og smakingen foregår på samme måte. Noter deg smakene du finner underveis og slurp i vei.

Cuppeforslag

Det finnes ingen grenser for hvilke type cuppinger du kan sette sammen. Du kan smake deg gjennom hele eller deler av et sortiment eller du kan velge ut færre te- eller kaffetyper å fokusere på. Det er vanlig å smake på nyheter når de kommer inn, gjerne opp mot eksisterende produkter.

Andre forslag til cupping av kaffe kan være å smake på flere kaffetyper fra samme kontinent eller fra samme land, kaffe med ulik prosesseringsmetode eller man kan smake på kontinentenes kaffesmaker opp mot hverandre. Du kan lese mer om en verden av kaffesmaker i vårt smakskart.

Forslag til cupping av te kan være teens ulike prosesseringsmetoder fra hvit til sort te, flere rene teer innenfor for eksempel kategorien grønn te eller ulike typer fruktteer som kan smakes både varmt og kaldt. Det er bare fantasien som setter grenser.

I Solberg & Hansen gjør vi cuppinger før kjøp for å evaluere kvaliteten, ved utvikling av brenneprofiler og for å gi kaffen en smaksbeskrivelse. Vi tester også alle våre daglige brenninger som en del av vår kvalitetskontroll.

I tillegg holder vi kurs i kaffe der cupping spiller hovedrollen, og vi har cuppinger med kunder for de som ønsker det. Smak utvikles hele tiden og er en stor del av vår arbeidshverdag – i jakten på verdens beste kopp.

God cupping og lykke til!