— Helt siden familien min ankom San Augustin i 1978 har vi dyrket jorda med respekt for naturen. Det er en naturlig del av hvem vi er. Den gangen kultiverte vi bønner, yuca, mais, peanøtter og Arabica-kaffe. Trærne var så høye at vi måtte bruke stige for å plukke de øverste bærene.

På Finca El Placer kommer alltid hensynet til omgivelsene først. Det er lett å forstå når man ser frodige trær og planter i alle størrelser og varianter brette seg nedover skråningen som glir inn i den uberørte regnskogen. Du merker raskt at en gård er drevet med økologiske metoder. Kaffetrærne får lov til å vokse seg store, fugle- og dyrelivet er frodig og ulike plantearter vokser side om side. Men selv om det biologiske mangfoldet er stort og metodene bærekraftige, er det langt mellom Finca El Placer og teoretiske lærebøker fylt med flotte begreper. Her finnes det ingen økologiske sertifiseringer eller kommersielle motiver, kun et ønske om å leve i harmoni med naturen. For familien Ome er økologisk jordbruk enkelt og greit en naturlig del av livsstilen.

"- I løpet av de siste årene har vi begynt å merke utfordringene som kommer med klimaendringene. Sammen med min kone har jeg dyrket kaffe i mer enn 20 år. I starten dyrket vi Caturra og Typica, men i senere tid har vi blitt nødt til å fornye deler av avlingen med resistente arter som Castillo."

Økologisk kaffeproduksjon er en ekstremt vanskelig øvelse som krever dedikasjon og hardt arbeid. Mange kaffebønder har sett seg nødt til å gi opp økologisk drift, men på Finca El Placer er det ikke et valg å drive økologisk. Det er den eneste måten å gjøre det på. Her dyrkes gulrøtter, koriander og andre medisinske planter ved siden av kaffeavlingene. Familien holder bier som både gir honning og pollinerer plantene på gården.

– Vi har alltid drevet økologisk, men mye endret seg i 1985. Da fikk vi for første gang besøk av utsendinger fra Colombian Coffee Growers Association, som lærte oss nye og bedre metoder for samdyrking. Vi har plantet ut skyggetrær som beskytter kaffeplantene og vi bruker verken sprøytemidler, kjemikalier eller kunstgjødsel. På Finca El Placer har familien Ome skapt et mangfoldig økosystem der planteartene lever i harmoni med, og nyter godt av, hverandre. Fraværet av kjemikalier og sprøytemidler krever tettere oppfølging av kaffeplantene, en innstilling som familien tar med seg i alle ledd av dyrke- og foredlingsprosessen. Det harde arbeidet gjenspeiles i kaffekvaliteten, som bekreftes av Finca El Placer sin vinnerplassering i høstens kvalitetskonkurranse i La Amistad.

– Familien min og jeg står for innhøstingen av kaffen. Vi plukker bærene når de er burgunderrøde, og lar all umoden kaffe bli hengende på treet. Nedfallsfrukten plukkes opp og legges i separate sekker. Fruktkjøttet på kaffebæret fjernes rett etter innhøsting og vaskes alltid innen 24 timer. Som medlem av La Amistad er Finca El Placer blitt en del av et velfungerende fellesskap, men de er likevel ikke redd for å gå egne veier for å etterleve sine verdier. Det de fleste ser på som den krevende omveien, er for familien Ome den eneste veien.

– Å være medlem i La Amistad har hjulpet oss å organisere hverdagen og driften på gården. Som gruppe er vi sterkere enn når vi står alene. På den måten kan vi oppnå mer, også i fremtiden. Derfor håper jeg også at premiene i fremtidige kvalitetskonkurranser kan komme hele gruppen til gode.